"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΡΑΚΗ

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ 1000


Πραγματοποιήθηκε  στις 6 με 8 Αυγούστου το πανηγύρι στην τοποθεσία 1000 στα σύνορα Ροδόπης-Έβρου. Το πανηγύρι αυτό όπως και το άλλο του Ακρίτα  (Αλάντεπε) παλιότερα είχαν πομακικό χαρακτήρα, αλλά χάρη στην πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας πλέον έχουν εκτουρκιστεί.

Το παρήγορο φέτος ήταν ότι δεν μετείχε κανένας αιρετός χριστιανός -καθώς με την παρουία τους νομιμοποιούσαν τα περί ¨τουρκικής μειονότητας¨- και επίσης το ότι δεν μετείχαν και αρκετοί μουσουλμάνοι παράγοντες. Ο κόσμος αισθητά λιγότερος από πέρσι.Επί της ουσίας  : Ομιλίες περί τουρκικής μειονότητας, συγκροτήματα μόνο με τουρκικούς χορούς και ελάχιστοι θεατές των εκδηλώσεων. Οι περισσότεροι προτιμούσαν τα κοτόπουλα και τα αρνιά ή τα ψώνια. Ο κόσμος που ήταν γύρω από τον χώρο των εκδηλώσεων ήταν λίγος και εντυπωσιακά αδιάφορος… Παραθέτουμε τις σημαντικότερες ομιλίες.

Αγάς του πανηγυριού Τζαφέρογλου Μουχαρέμ

Αξιότιμε μου αντινομάρχη Ανδριανούπολης, αξιότιμε μου πρόξενε της τουρκικής δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμε μου εκλεγμένε μουφτή, αξιότιμε μου πρόεδρε του DEB, αξιότιμοι μου δήμαρχοι, αξιότιμε μου πρόεδρε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και αγαπητοί μου προσκεκλημένοι που έχετε έρθει από την μάνα-πατρίδα Τουρκία, καθώς και όλους τους θεατές, σας καλωσορίζω.

Το Σέτσεκ είναι σαν κάτι ιερό που έπεσε στον δρόμο μας. Ακόμα και αν δεν βρίσκουμε να παρκάρουμε τα αμάξια μας στο Σέτσεκ, ψυχή μου τι σημασία έχει αυτό ; Παρκάρουμε 1-2 χιλιόμετρα μακριά και παίρνουμε το δρόμο για την παλαίστρα.

Αξιότιμοι καλεσμένοι, μάνες, πατέρες, θείοι, νέοι, φίλοι, αποτελεί πραγματικότητα το εξής : Τα έθνη για όσο αναβιώνουν τις εκδηλώσεις τους, η ενότητα στη γλώσσα και στις εκδηλώσεις, όλα αυτά είναι που απαρτίζουν ένα έθνος.

Όπως το Σέτσεκ μας αφέθηκε ως παρακαταθήκη πριν 700 χρόνια, έτσι και εμείς το βλέπουμε σαν κληρονομιά που θα το αφήσουμε όπως το πήραμε από τους προγόνους μας, στις επόμενες γενιές. ¨Στο Σέτσεκ μην ψάχνεις εχθρούς, έλα σε εμάς, έλα στην καλύτερη εκδήλωση, έλα στο Σέτσεκ, έλα στο Σέτσεκ ¨ Εύχομαι επιτυχίες στα χορευτικά συγκροτήματα και στους καλλιτέχνες. Να είστε καλά και ευχαριστώ που με ακούσατε.

Πρόεδρος του συλλόγου 1000, Αλή Πεντζάλ

Αξιότιμε μου αντινομάρχη Ανδριανούπολης, αξιότιμε μου πρόξενε της τουρκικής δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμε μου εκλεγμένε μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμε μου πρόεδρε του DEB, αξιότιμοι μου δήμαρχοι, αξιότιμε μου πρόεδρε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αξιότιμοι εκπρόσωποι συλλόγων και αγαπητοί μου προσκεκλημένοι που έχετε έρθει από την μάνα-πατρίδα Τουρκία, εκπρόσωποι συλλόγων.

Γιορτάζουμε φέτος με αγάπη και με ενθουσιασμό τις επί 7 αιώνες συνεχιζόμενες και πλέον παραδοσιακές εκδηλώσεις του οροπεδίου του Σέτσεκ.

Η γιορτή του Σέτσεκ ενισχύει την ενότητα και ομοψυχία του λαού, συμβάλει στην γνωριμία των νέων γενιών με τον πολιτισμό μας και στην ανάμιξη ανθρώπων που έρχονται εδώ από διάφορες περιοχές, και το κυριότερο, πετυχαίνει την διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής της τουρκικής μας μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Το Σέτσεκ είναι μια ιστορία, μια κουλτούρα. Οι πρόγονοι μας, οι παππούδες μας, αυτό το ριζωμένο έθιμο, για να το φέρουν μέχρι σήμερα πέρασαν πολύ δύσκολα και στενάχωρα χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ελλάδα, η χώρα που ζούμε είναι μια δημοκρατία. Είναι ανάγκη στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι να εκφράζουν με άνεση την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους. Εδώ φυσικά το πιο μεγάλο καθήκον πέφτει σε εμάς, δηλαδή στη μειονότητα. Πρέπει να αγκαλιάσουμε σφιχτά και να στηρίξουμε την γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Πρέπει να είναι γνωστό πως αν δώσουμε κάτι από αυτά, είναι αναπόφευκτο πως και τα άλλα θα επηρεαστούνε.

Αυτό που κάνει τα έθνη έθνη, είναι ακριβώς αυτά τα τρία βασικά στοιχεία. Όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του Σέτσεκ θα υπάρχουν παραδοσιακοί χοροί, τραγουδιστές παραδοσιακής τουρκικής μουσικής, απαγγελία ποιημάτων από παιδιά καθώς και η πατροπαράδοτοι αγώνες πάλης με λάδι.

Ο πιο μεγάλος υποστηρικτής αυτής της κουλτούρας μας στο Σέτσεκ είναι ο λαός μας. Για αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ομογενείς μας που ήρθαν από κοντά ή μακριά και μας παρείχαν υλική, αλλά και το κυριότερο ηθική στήριξη και σας εύχομαι να περάσετε καλά.

Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς

Αξιότιμοι ομοεθνείς και πολύτιμοι φιλοξενούμενοι,

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό και εγώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των συνεργατών μου.

Ευχαριστώ τον πρόεδρο του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου του Σετσέκ κύριο Αλή Πεντζάλ και τον γενικό γραμματέα Αχμέτ Καρά Χουσεΐν για την ευγενή καλοσύνη τους να με καλέσουν στους ιστορικούς αγώνες πάλης και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σετσέκ.

Πιστεύω ότι οι εκδηλώσεις, τις οποίες όπως παρατηρώ η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης διεκδικεί πάντα με την ίδια αποφασιστικότητα, συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση του κλίματος ειρήνης, της αμοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας όχι μόνο στην δυτική Θράκη, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι γιορτασμοί του Σέτσεκ, κυρίως σε μια περίοδο που ελληνοτουρκικές σχέσεις αποκτούν βαθμιαία επιτάχυνση, σχετικά με τον σκοπό αυτό έχουν επιτελέσει μια σημαντική αποστολή.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν στο να γνωριστούν καλύτερα οι λαοί μεταξύ τους, να βγουν στην επιφάνεια οι ανθρώπινες αξίες και να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις. Το σημαντικότερο είναι ότι οι εκδηλώσεις του Σέτσεκ εξασφαλίζουν την καλύτερη κατανόηση της δυναμικότητας της περιοχής.

Αξιότιμοι επισκέπτες,

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν επωφελείται όσο θα έπρεπε η περιοχή από την γειτνίασή της με τρεις χώρες, ενώ πιστεύω πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν προγράμματα σε θέματα οικονομίας και εμπορικής συνεργασίας.

Τα πρώτα που μου έρχονται κατά νου είναι έννοιες που αφορούν θέματα τουρισμού, πολιτισμού, γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασών και περιφερειακού εμπορίου.

Πιστεύω ότι η συνεργασία που θα αναπτυχθεί στους τομείς αυτούς θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ευημερία του λαού της περιοχής.

Ακόμη μεγαλύτερη επένδυση μπορεί να γίνει στον τοπικό ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Σκέπτομαι ότι μια καλή ευκαιρία θα αποτελέσει και η απαλλαγή «βίζας» στους κατόχους ειδικών διαβατηρίων τούρκους πολίτες. Το να βλέπουμε να γιορτάζονται με μεγαλύτερο ενθουσιασμό οι τριήμερες εκδηλώσεις με την συμμετοχή φολκλορικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από την Τουρκία, θα μας κάνει περισσότερο υπερήφανους.

Επί πλέον, συγχαίρω και εύχομαι επιτυχία στους παλαιστές χωρίς να εξετάζω ποιος κέρδισε ή έχασε, αλλά απλά και μόνο επειδή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Επί πλέον, χαιρετίζω τους αντινομάρχες της Αδριανουπόλεως, αξιότιμο κύριο Αίντενίζ και τον κύριο Αμπντουλλάχ που βρίσκονται μαζί μας, τους εκπροσώπους των νομαρχιακών διευθύνσεων, τα μέλη του εμπορικού επιμελητηρίου Αδριανούπολης και τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου Θράκης (Τουρκίας).

Με την ευκαιρία, θεωρώ προσωπικά υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ιατρικής σχολής για την συμπαράστασή τους στην σύζυγό μου, η οποία υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη εβδομάδα. Καλωσορίζω τους επισκέπτες από την Βουλγαρία και από την χώρα μας και εύχομαι οι εκδηλώσεις να λήξουν με επιτυχία. Ευχαριστώ.

Αντινομάρχης Αδριανουπόλεως, Αϊντενίζ

Αξιότιμοι ομοεθνείς μου,

Καταρχάς ευχαριστώ τους φίλους μου, τον αξιότιμο κύριο δήμαρχο και τον πρόεδρο του συλλόγου που έκαναν αυτή την διοργάνωση. Επιθυμώ να ξεκινήσω την ομιλία μου αφού πρώτα μεταφέρω τους χαιρετισμούς του αξιότιμου κυρίου Νομάρχη μας και των ομοεθνών Αδριανουπολιτών.

Θέλω να δηλώσω ότι είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευτυχής που βρίσκομαι μαζί σας στο φεστιβάλ αυτό, το οποίο συμβολίζει την δύναμη, την ενότητα του τούρκου και ένα έθιμο 700 περίπου χρόνων.

Εμείς με την Ελλάδα είμαστε γείτονες. Είμαστε γείτονες, όχι όμως γείτονες σε πολυκατοικία. Είμαστε δύο χώρες πλάϊ πλάϊ. Όσο περνούν οι ημέρες οι σχέσεις μας γίνονται όλο και καλύτερες, όλο και πιο ωραίες και εξελίσσονται ακόμη περισσότερο.

Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια καλύτερη παρακαταθήκη για καλύτερες ημέρες. Γι’ αυτό ασχολούμαστε, γι’ αυτό προσπαθούμε και βλέπουμε αυτές τις εξελίξεις από κοινού με την γείτονα και την φίλη μας χώρα Ελλάδα.

Αξιότιμοι ομοεθνείς μου,

Εσείς ταυτόχρονα είστε πολίτες του Ελληνικού κράτους και αδέλφια δικά μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θα είστε μόνοι σας.

Μας τιμήσατε με την πρόσκλησή σας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Με την ελπίδα να είμαστε πάλι μαζί σας, σας ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις και πανηγυρισμούς στο μέλλον.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου

Αξιότιμε πρόεδρε και συνάδελφοι του, συναγωνιστές του προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή, αξιότιμοι δήμαρχοι μας, αξιότιμοι καλεσμένοι, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των ευρισκόμενων στην Γερμανία και σε άλλες χώρες και σας καλωσορίζω.

Σήμερα όπως ανέφεραν και οι άλλοι ομιλητές, αναβιώνουμε τα ήθη και τα έθιμα του τουρκικού πολιτισμού μας. Και κάνοντας αυτό, εκθέτουμε τον πλούτο μας στους γείτονες μας, στον Κώστα, στη Μαρία, και θέλω να εκφράσω την λύπη μου που οι γείτονες μας δεν είναι ανάμεσα μας. Αξιότιμοι φίλοι, αγαπημένοι μου συμπολίτες, εμείς που αποτελούμε ένα κομμάτι της Δυτικής Θράκης μεταναστεύσαμε στις χώρες της Ευρώπης λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αλλά δεν σας ξεχάσαμε. Στήσαμε συλλόγους –όπως αυτός του Σέτσεκ- για να συνεχίσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας. Από έναν αρχίσαμε και τώρα έχουμε τριάντα συλλόγους. Και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία –ως ανώτερο όργανο αυτών των συλλόγων-μεταφέρει στην διεθνή κοινή γνώμη τα οικονομικά προβλήματα και τις αδικίες.

Τον αγώνα που κάνετε εσείς εδώ, εμείς τον κάνουμε στην Ευρώπη. Όσο μπορούμε. Και σας έχω ένα δώρο. Πριν λίγες μέρες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και του συμβουλίου εκπροσώπων, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, εκπροσωπώντας τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, ανοίγουμε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρουμε εκεί προβλήματα της μειονότητας.

Και πλέον με αυτό το γραφείο οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, όπως έχουν την εκπροσώπηση τους εδώ, έχουν και την εκπροσώπηση τους στις Βρυξέλλες που είναι η πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης. Αυτό λοιπόν το δώρο ήθελα να σας το πω.

Σήμερα μέσα σε ενότητα και ομοψυχία, σήμερα που είναι μέρα αυτών που αγαπάνε τα σπορ, δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Τελειώνοντας, ως οργάνωση των Τούρκων του εξωτερικού, παρευρισκόμενος εξ ονόματος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης μέσα σε αυτήν την εικόνα ομόνοιας και ομοψυχίας, είμαι πολύ χαρούμενος και συγχαίρω τον πρόεδρο και τους συναδέλφους του. Καλά να περάσετε.

Πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, Μουσταφά Αλή Τσαβούς

Αξιότιμοι μουσαφίρηδες, αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό εξ ονόματος του κόμματος Ειρήνη-Ισότητα-Φιλία. Θέλω εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω τον λαό της περιοχής που αναβιώνει τις ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σέτσεκ, να συγχαρώ τον πρόεδρο του συλλόγου Σέτσεκ, αδερφό μου και φίλο μου Αλή Πεντζάλ, όλους όσους μόχθησαν για αυτήν την εκδήλωση, όλους όσους έφεραν αυτές τις εκδηλώσεις μέχρι τώρα. Αξιότιμοι ομογενείς μου, μόλις πριν από είκοσι μέρες εξελέγην πρόεδρος του κόμματος Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας.

Παραλάβαμε την σημαία του κόμματος που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδίκ.

Και ο λόγος που το κάναμε ήταν διότι είχε κάποιες προθέσεις, κάποια πράματα που ήθελε να κάνει, κάποιους στόχους σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Εμείς λοιπόν βγήκαμε ώστε να πάμε σε ψηλότερο σημείο αυτές του τις προσπάθειες και τους στόχους του, και για τα δικαιώματα της μειονότητας. Θέλω να σας μεταφέρω το εξής. Το κόμμα που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδικ, το κόμμα Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, είναι τόσο δυνατό όσο και τα άλλα κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον έχουμε ένα κόμμα που θα αναζητεί τα δικαιώματα της μειονότητας. Ας βγει επωφελές για όλους. Αξιότιμοι ομογενείς μου σας καλώ όλους να γίνετε μέλη στο κόμμα Ειρήνης-Ισότητας –Φιλίας, που ως παρακαταθήκη μας άφησε ο αείμνηστος Δρ. Αχμέτ Σαδίκ. Σας χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό.

Η ρήση του Κεμάλ για τους αθλητές κάθε χρόνο αναρτημένη.

Ο ψευτομουφτής Κομοτηνής με τον πρόεδρο του Συλλόγου1000, Αλή Πεντζάλ.

Αναμνηστικά δώρα στους επίσημους προσκεκλημένους.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s