"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Ο ανασχηματισμός με χρώμα Πάρου


Πέρυσι, τέτοιον καιρό, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε διακοπές στην Πάρο και αντάλλασσε ηλεκτρονικά μηνύματα με τους στενούς του συνεργάτες. Τα γκάλοπ μετέφεραν σιγουριά και αυτοπεποίθηση και στην Ιπποκράτους ετοιμάζονταν για πρόωρες εκλογές και τη νίκη. Είχαν, δε, κυκλοφορήσει και τα πρώτα σενάρια για τα πρόσωπα που θα συμμετείχαν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. «Νέα πρόσωπα, ακόμη και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί σε ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα για τις μεγάλες αλλαγές», «ομονοούσαν» οι πληροφορίες…Φέτος, ο πρωθυπουργός βρίσκεται και πάλι στην Πάρο και θα παραμείνει μέχρι το προσκύνημα στην Εκατονταπυλιανή ανήμερα της Παναγίας. Το ίδιο διάστημα, των επτά ημερών, οι περισσότεροι υπουργοί του έχουν προγραμματίσει τις δικές τους διακοπές σε ένα «ήσυχο» μέρος, μαζί με φακέλους, εκκρεμότητες και τις «επισημάνσεις» της τρόικας. Και με τις «κεραίες» τους ανοιχτές, για μια παραπάνω πληροφορία για τα σχέδια του πρωθυπουργού και τον ανασχηματισμό που αναμένουν. Μπορεί το πρωθυπουργικό επιτελείο να κάνει προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία των σχετικών σεναρίων, αλλά δεν… υπάρχει υπουργός που να μην έχει ήδη προτείνει ή εισηγηθεί, έστω και εμμέσως, αλλαγές και συμπληρώσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Παπανδρέου -ομολογεί στενός συνεργάτης του- έχει πλήρη εικόνα, έχει εντοπίσει τους αδύναμους κρίκους, ξέρει πού θα κριθεί η δυναμική της κυβέρνησης και προετοιμάζει πρωτοβουλίες που θα αρχίσει να παρουσιάζει σε όλα τα επίπεδα από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Επιταχύνει μάλιστα τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπόψη του και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν από τη συνεργασία με την τρόικα.

«Ο ανασχηματισμός δεν θα αργήσει- θα γίνει στην ώρα του», προβλέπει κορυφαίος υπουργός, απ’ αυτούς που προκρίνει και προτείνει το σενάριο ενός «μεγάλου ανασχηματισμού». Είναι το πρώτο «σενάριο», που προβλέπει την ανακοίνωση του ανασχηματισμού πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Χρειάζεται ένα δυνατό σχήμα, που να μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες… πολέμου», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανέβει ο πρωθυπουργός στο βήμα της ΔΕΘ πλαισιωμένος από το νέο υπουργικό συμβούλιο, δημιουργώντας έτσι τη νέα αφετηρία προς το εξίσου κρίσιμο 2011. Ποιοι μένουν, ποιοι «αποχωρούν», ποιοι ενισχύουν «ακλόνητους» υπουργούς;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζεται ως η βασική «σταθερά» στο οικονομικό επιτελείο και με «διαβατήριο» για να συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου, μεταφέροντας την προοπτική της ανάπτυξης στα άλλα υπουργεία.

Ενας επιπλέον υφυπουργός στο υπουργείο του προτείνεται, επίσης, για επιτάχυνση του προσδοκώμενου έργου και του στόχου για την αύξηση των εσόδων. Το στοίχημα αφορά εφεξής στη δυνατότητα απεγκλωβισμού των αναπτυξιακών μοχλών.

Η κυρία Κατσέλη έχει ζητήσει να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπτυξιακός νόμος, πριν από το τέλος του Αυγούστου.

Παράλληλα ακούγεται έντονα ότι στον αναπτυξιακό-κοινωνικό τομέα δεν αποκλείεται να μετακινηθούν υπουργοί, όπως ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και να αξιοποιηθούν νυν βουλευτές, με κυβερνητική εμπειρία και οικονομικο-διοικητικές γνώσεις από τη νεότερη, ωστόσο, γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Νυν υφυπουργοί μπορεί να αναβαθμιστούν και να αναλάβουν υπουργείο, ενώ λέγεται ότι θα δημιουργηθούν νέα υφυπουργεία.

Το σίγουρο είναι ότι η ανάγκη για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου επιταχύνει τον παράλληλο σχεδιασμό. Κορυφαίοι υπουργοί, δε, όπως ο Γ. Ραγκούσης, που έχουν αναλάβει μέχρι το τέλος του χρόνου να κλείσουν τον πρώτο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, δυσκολεύουν το παζλ των μετακινήσεων αλλά δεν αποκλείουν την κίνηση… ματ.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές συμπληρώνουν το επόμενο δύσκολο κομμάτι, για το οποίο οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων καλούνται να ακολουθήσουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Σ’ έναν σαρωτικό ανασχηματισμό όλα επιτρέπονται – είναι η άποψη κορυφαίου υπουργού. Συνάδελφοί του όμως, τάσσονται κατά των σεναρίων ανασχηματισμού. Η Αννα Διαμαντοπούλου το έκανε σε προχθεσινή δήλωσή της. Κατά του ανασχηματισμού και ο κ. Χρ. Παπουτσής, το όνομα του οποίου ωστόσο «παίζει» για συγκεκριμένο υπουργείο. Στο ΥΠΕΞ φαίνεται ότι η πορεία του αναπληρωτή υπουργού κρίνεται επιτυχής, ενώ σταθερός στη θέση του παραμένει ο Βαγγέλης Βενιζέλος (κάποιοι προτείνουν να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου).

 

Δεύτερο σενάριο
Με ορίζοντα τον Οκτώβριο

 

Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει μεν ανασχηματισμό, αλλά με «παραπομπή» στο διάστημα μετά τη ΔΕΘ, μέσα στον Οκτώβριο. Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και μετά την παρουσίαση του αντι-μνημονίου στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί τελευταίως και το σενάριο «αναβίωσης» του ρόλου της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής (τη σύνθεση θα κρίνει φυσικά ο πρωθυπουργός) ή ενδεχομένως μιας Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, μπορεί να φέρει γρηγορότερα αποτελέσματα απ’ ό,τι ο ανασχηματισμός και ως προς τον συντονισμό και ως προς την προώθηση του έργου ανά υπουργείο.

 

3ο Σενάριο
Αλλαγές μετά τις εκλογές

Το τρίτο σενάριο είναι να συμπληρωθούν αρχικά τα κενά που θα προκύψουν από την αποχώρηση για την εκλογική μάχη των Περιφερειών κάποιων μελών του υπουργικού συμβουλίου (π.χ. της κυρίας Φώφης Γεννηματά, των κ. Αρναουτάκη, Μπόλαρη και άλλων). Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρατήσει το «χαρτί» του αιφνιδιασμού για το επόμενο διάστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το επιχείρημα που τονίζουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι ότι ένα απλώς «συμπαθητικό» αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σ’ αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία, χωρίς αλλαγές τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων. Εκτός αυτού -επιμένουν- οι νυν υπουργοί έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν μέσα στο φθινόπωρο το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που δεν παίρνουν αναβολή. Η αλλαγή προσώπων θα επιβραδύνει, δεν θα επιταχύνει όλα όσα έχουν δρομολογηθεί – είναι εν κατακλείδι η αντίθετη άποψη από αυτήν του αντιπροέδρου, κ. Θ. Πάγκαλου που από το «Εθνος της Κυριακής» διαμήνυσε προσφάτως ότι ο ανασχηματισμός αποδίδει ουσιαστικά όταν ταυτίζεται με γενικές αλλαγές… πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s