"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΜΕ

Παρελθόν -σε λίγο- η ελευθερία διακίνησης ιδεών, δωρεάν


Για τους χρήστες του Διαδίκτυου, υπήρχε πάντοτε η δαμόκλεια σπάθη που αιωρείτο πάνω από αυτό που όλοι νόμιζαν ότι απολάμβαναν: Την ελευθερία διακίνησης ιδεών, δωρεάν.

Στην κοινωνία που επιτάσσει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία όμως, το δωρεάν είναι μια λέξη που τείνει να εκλείψει.

Θυμάμαι εκείνον τον πλανόδιο πωλητή, στην περιοχή του Μουσείου στην δεκαετία του ’60 και τις αρχές του ’70, όταν με το καλαθάκι του περνούσε ανάμεσα στα τραπεζάκια κι άφηνε «φυστικάκι-δολωματάκι». Προπομπός εκείνου που ούτε φανταζόταν πως θα επακολουθούσε.

Δύο αμερικανικές εταιρίες κολοσσοί (γιατί πάντοτε οι μεγάλοι κι ισχυροί θέλουν να γίνουν μεγαλύτεροι κι ισχυρότεροι;) η γνωστή  Google και η Verizon (εταιρία τηλεφωνίας) σύμφωνα με τους New York Times, ανακοίνωσαν την συμφωνία που επιτρέπει: Στην Verizon να αυξάνει τις ταχύτητες πρόσβασης σε ορισμένα αρχεία on-line για τους χρήστες εκείνους του διαδικτύου που οι δημιουργοί των ιστότοπων είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω χρήματα για να χορηγήσουν το προνόμιο αυτό στους χρήστες.

Που πάει να πει, ότι η αποτυχημένη προσπάθεια, για πληρωμή εισιτηρίου εισόδου, (ο Economist την ανέστειλε) ή συνδρομής διάρκειας (ήδη άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και στην ημεδαπή)

Επανέρχεται με έμμεσο τρόπο. Θα υποχρεωθούν οι εταιρίες να πληρώσουν αυξημένη συνδρομή, κι έτσι αναγκαστικά θα ζητήσουν εισιτήριο, συνδρομή – ας το πουν όπως θέλουνε – κι από τους απλούς χρήστες.

Η οικονομική αυτή συμφωνία σημαίνει ότι θα πρέπει να  ξεχάσουμε το Διαδίκτυο που γνωρίσαμε ως τώρα, με το περιεχόμενο να ταξιδεύει με την ίδια ταχύτητα, είτε επρόκειτο για το περιεχόμενο του CNN ή ενός απλού μπλογκ.

Τώρα που αρχίζει να μπαίνει για τα καλά η τηλεόραση, οι εφημερίδες το ραδιόφωνο στον κόσμο του Παγκόσμιου Ιστού να δούμε τι θα γίνει με τις ανεξάρτητες φωνές…

Πας ακριβώς συνέβη αυτό; Γράφει ο Josh Silver, πρόεδρος του Free Press:

( http://www.freepress.net/resources/beginners_guide )

«Έχουμε μία Ομοσπονδιακή Επιτροπή επικοινωνιών (FCC) της οποίας έχει αφαιρεθεί  η εξουσία από τα δικαστήρια για την αστυνόμευση στις δραστηριότητες στους παρόχους υπηρεσιών στο Διαδίκτυο. Παρόχων όπως η Verizon και η Comcast. Κι όλα αυτά επειδή πήρε μια κακή απόφαση η FCC της εποχής Μπους.

Έχουμε και πρόεδρο  της FCC που είναι καθαρά υπέρ των συμφερόντων των βιομηχάνων και τρομοκρατείται μόνο με την ιδέα να πάρει απόφαση, για όσα συμβαίνουν πίσω από την πλάτη των καταναλωτών.

Προτιμά να κάθεται στ’ αβγά του παρά να ασκήσει ουσιαστικές εξουσίες που διαθέτει η υπηρεσία του.

Έχουμε κι έναν πρόεδρο (Ομπάμα) που υποσχέθηκε να μην επιτρέψει να παραβιαστεί από οποιονδήποτε η ουδετερότητα του Διαδικτύου» κι όμως παραμένει σιωπηλός. Α, ναι-περισσότερο από το μισό Κογκρέσο θα κάνει όπως ακριβώς του ζητήσουν οι εταιρίες παρόχων και τηλεφωνίας. Προσθέστε την εξουσία του Google, και θα δείτε ποιος έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Λόφου του Καπιτωλίου».

Αν αυτά λοιπόν συμβαίνουν στις ΗΠΑ, τότε ας μας πει κάποιος τι έγινε μ΄εκείνο το περίφημο σκάνδαλο της υποκλοπής τηλεφωνημάτων –ήταν παγιδευμένο ακόμα και το κινητό του πρωθυπουργού Καραμανλή του μικρού – για όσους έχουν μνήμη…

Λέει ακόμα ο Josh Silver : Πόσο εύκολα μια εταιρία αλλάζει το σκοπό που παίζει, ανάλογα με τα κέρδη. Το Google μας έλεγε το 2006: «Σήμερα το Διαδίκτυο είναι μια λεωφόρος πληροφοριών όπου ο καθένας, ανεξάρτητα πόσο μεγάλος ή μικρός, πόσο παραδοσιακός ή ασυμβίβαστος- έχει ίσα δικαιώματα πρόσβασης».

Σήμερα όμως, άλλαξε σκοπό και παίζει σε Διαδίκτυο δύο ταχυτήτων. Εκείνων που πληρώνουν αδρά κι εκείνων που δεν πληρώνουν…

Φυσικά, βγήκαν και στις ΗΠΑ τα γνωστά παπαγαλάκια κι άρχισαν: «μια συμφωνία δυο εταιριών δεν γίνεται και νόμος του κράτους» – «αμέσως»… συμπληρώνουν όσοι σκέφτονται έστω λιγουλάκι!

—-

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν το βιβλίο:

Download your free copy of our new book,

Changing Media: Public Interest Policies for the Digital Age.

http://www.freepress.net/files/changing_media.pdf

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s