"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Ευέλικτο σχήμα με δοκιμασμένες λύσεις


Η ημερομηνία ανακοίνωσης είναι, όπως φαίνεται, η τελευταία λεπτομέρεια που απομένει για την οριστικοποίηση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Στην Πάρο, όπου βρίσκεται τις τελευταίες εννέα ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, έχει συζητήσει αρκετά για το σχήμα που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση εν όψει της δύσκολης -οικονομικά και πολιτικά- σεζόν, η οποία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τον έχοντα μόνιμη κατοικία στην Πάρο κ. Ι. Ραγκούση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους σχεδιασμούς του και με άλλους στενούς συνεργάτες του. Αρχικώς με τον κ. Χ. Παμπούκη (ο οποίος αναχώρησε την Τετάρτη από την Πάρο για να συνεχίσει τις διακοπές του) και από χθες, με τον κ. Π. Γερουλάνο, που μετέβη εκεί έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταλήξει στις περισσότερες αποφάσεις του. Εκκρεμούν ελάχιστες μόνο λεπτομέρειες όσον αφορά τον ακριβή χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού και τα νέα πρόσωπα που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος προσαρμογής των νέων υπουργών, εν όψει του διημέρου της ΔΕΘ (12 – 13 Σεπτεμβρίου).

Εναλλακτική λύση

Εξακολουθεί, βεβαίως, να συντηρείται και το σενάριο ανακοίνωσης του ανασχηματισμού την εβδομάδα ακριβώς πριν από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου, ώστε μαζί με το νέο υπουργικό συμβούλιο, να γνωστοποιηθούν και τα ονόματα των υποψηφίων για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Oσον αφορά καθαυτές τις αλλαγές, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει πως πρέπει να κάνει τον πυρήνα αποφάσεων της κυβέρνησης πιο ευέλικτο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο σχεδιασμός της αντικατάστασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου με ένα όργανο που θα θυμίζει σε αρκετά την κυβερνητική επιτροπή, η οποία λειτουργούσε επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη. Το όργανο αυτό θα απαρτίζεται από πέντε ή έξι κορυφαίους υπουργούς και συνομιλητές του πρωθυπουργού και στόχος του θα είναι η ταχύτερη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι τούτο σηματοδοτεί και την απόφαση του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε «δοκιμασμένες λύσεις», ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες και καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα.

Αλλαγές στο Μαξίμου

Δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να συνεπιφέρει και αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και ο κ. Χ. Παμπούκης φαίνεται ότι πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του, υπάρχουν και πληροφορίες οι οποίες τον φέρουν να μετακινείται είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε σε κάποιο με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Στην περίπτωση αυτή, θα μετακινηθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ι. Ραγκούσης, ενώ φημολογείται ότι σε ένα διευρυμένο σχήμα θα μπορούσε να έχει θέση και ο κ. Π. Γερουλάνος, ο οποίος, πάντως, φαίνεται ικανοποιημένος με το σημερινό χαρτοφυλάκιό του, δεδομένου πως, έστω και ατύπως, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Εφ’ όσον δεν μετακινηθεί ο κ. Παμπούκης, είναι πιθανή η αναβάθμιση του κ. Δ. Δρούτσα σε υπουργό Εξωτερικών, τα καθήκοντα του οποίου ουσιαστικά ήδη ασκεί. Στα υπό συζήτηση πρόσωπα περιλαμβάνεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανόν να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας, με εκτεταμένες, μάλιστα, αρμοδιότητες ως προς την Ανάπτυξη, αλλά και την εποπτεία της αγοράς. Δεν λείπουν κι εκείνοι που θα επιθυμούσαν τη μετακόμιση του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας, η κακή κατάσταση του οποίου χρειάζεται στιβαρή διαχείριση, προκειμένου να μην «τινάξει στον αέρα» τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως επικρατέστερος αντικαταστάτης του κ. Χρυσοχοΐδη (εφ’ όσον τελικώς μετακινηθεί) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται ο νυν αναπληρωτής υπουργός Aμυνας κ. Π. Μπεγλίτης.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος. Αντιθέτως, σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση των υπουργών Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη και Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, δίχως ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει αν θα μετακομίσουν σε άλλο πόστο. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη φέρεται επίσης ως πιθανή υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s