"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Θρησκεία / OIKONOMIA

La Tribune: Η εκκλησία της Ελλάδας ανακαλύπτει τη φορολογική δήλωση


«Η πλούσια ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας, μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας στη χώρα, πρόκειται να υποχρεωθεί να καταβάλει φόρους στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των συντηρητικών αρχιεπισκόπων», αναφέρει σε ανταπόκριση της από την Αθήνα η Angélique Kourounis στη La Tribune.

Στο άρθρο, υπό τον τίτλο «Η εκκλησία της Ελλάδας ανακαλύπτει τη φορολογική δήλωση», επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου στην Ελλάδα, η εκκλησία συνιστά τώρα έναν εκ των κυριοτέρων φορολογουμένων, δηλώνοντας καθαρά κέρδη που αγγίζουν τα 19.601.354,42 ευρώ για το 2008, τα οποία προέρχονται κυρίως από έσοδα ενοικιάσεων.

Το δημοσίευμα συνεχίζει:

Για το 2009, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Στα κέρδη αυτά προστίθενται ακόμη αρκετά εκατομμύρια ευρώ, από την εκμετάλλευση ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου, ενώ η εκκλησία της Ελλάδας διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 9 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος που υπολογίζονται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, παρά τον πλούτο της, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας αντέδρασαν έντονα όταν ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναθεώρησε προς τα πάνω το συντελεστή φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Συγκεκριμένα, οι πιο συντηρητικοί, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, κατήγγειλαν δημοσίως το εν λόγω μέτρο. Πιο μετριοπαθής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δήλωσε ότι συμφωνεί «επί της αρχής, ωστόσο απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις».

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται ανυποχώρητος και εκτός απροόπτου, που μπορεί να προκύψει κατά τις προσεχείς τοπικές εκλογές του φθινοπώρου, η εκκλησία θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο με συντελεστή 20% επί των μεικτών εσόδων που προέρχονται από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της και με συντελεστή 5% για τις δωρεές μετρητών.

«Όπως ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος, όπως κάθε επιχείρηση στη χώρα, είμαι απολύτως σύμφωνος με τη φορολόγηση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, αλλά σε ό,τι αφορά τα καθαρά και όχι τα μεικτά τους έσοδα», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, ο φόρος που θα καταβληθεί από την εκκλησία αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος, το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη και σχεδιάζει να αποστείλει μνημόνιο στην κυβέρνηση, καταθέτοντας τις προτάσεις της, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “La Tribune: Η εκκλησία της Ελλάδας ανακαλύπτει τη φορολογική δήλωση

 1. Καλά, το να μη θέλει η εκκλησία να φορολογηθεί το καταλαβαίνω, αλλα τα ποίμνια της να το επικροτούν αυτό?! Τι διάολο primitive λογική είναι ετούτη?

 2. ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ

  Γνωρίζατε ότι υπάρχει ψωμί που φέρνει τύχη;
  Καλά, αυτό δεν είναι τίποτε, θα πείτε, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα στα οποία αποδίδουμε τύχη (γούρια).
  Γνωρίζετε όμως ότι το συγκεκριμένο ψωμί είναι αγιασμένο και συνοδεύεται κι από …;οδηγίες χρήσεως;

  Είναι κάμποσα χρόνια τώρα, που κάποιοι πυροβολημένοι (δεν θα μπορούσα να τους αποκαλέσω απατεώνες, γιατί δεν αποκομίζουν, απ’ όσο γνωρίζω, οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον άμεσα) χρησιμοποιούν την τακτική του αλυσιδωτού e-mail επί το εκκλησιαστικότερον. Με μια μικρή παραλλαγή: Δεν στέλνουν e-mails, αλλά μοιράζουν …;προζύμι. Το προζύμι υποτίθεται ότι προέρχεται από ψωμί που το έφτιαξε με τα χεράκια του ο γέροντας Παΐσιος (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης). Σε μια άλλη εκδοχή, το «ιερό» προζύμι προέρχεται από τα Ιεροσόλυμα (αγνώστου αρτοποιού δημιούργημα).

  Όπως είπαμε όμως, αυτό το προζύμι, δεν είναι ένα …;τυχαίο προζύμι. Έχει και οδηγίες χρήσεως, ή όπως θα λέγαμε στην γλώσσα της τεχνολογίας, συνοδεύεται κι από έγγραφο τεκμηρίωσης (documentation). Για να φέρει τύχη το ψωμί, θα πρέπει αφού ζυμωθεί, να χωριστεί σε τέσσερα (4) τεμάχια. Απ’ αυτά τα τεμάχια, ο ευσεβής πιστός, θα πρέπει να ψήσει μόνο το ένα και τα υπόλοιπα τρία «ιερά» ζυμάρια θα πρέπει να τα προωθήσει σε άλλους τρεις ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι με την σειρά τους θα πρέπει να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία κ.ο.κ.

  Υπάρχει και μια λεπτομέρεια, πολύ σημαντική, στην οποία το χριστεπώνυμο πλήθος, θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή. Το εγχειρίδιο παρασκευής τυχερού άρτου, διευκρινίζει ότι για την ζύμη του ψωμιού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί «όχι αλεύρι ότι κι ότι, αλλά μόνο φαρίνα Γιώτης» (προσοχή λοιπόν εδώ μην γίνει κανέναν λάθος κι αντί για τύχη πλακώσει η γκαντεμιά).

  Ίσως αρκετοί μειδιάσετε διαβάζοντας τα παραπάνω. Δεν είναι για γέλια όμως. Με κάτι τέτοιες δεισιδαιμονίες και προλήψεις, βουτήχτηκε ο κόσμος στο σκοτάδι και γεννήθηκε ο Μεσαίωνας και πόσο μάλλον, ο Μεσαίωνας του Βυζαντίου για το οποίο αρκετοί «Ρωμιοί» νιώθουν ιδιαίτερα υπερήφανοι.

 3. Όταν ένα άτομο πάσχει από μία πλάνη, αυτό λέγεται τρέλα… Όταν πολλά άτομα πάσχουν από μία πλάνη, αυτό λέγεται θρησκεία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s