"Greek National Pride" blog / Πολιτισμος

Δεν ανοίγουν την Ακρόπολη ούτε με πληρωμή


Τελικά οι αρχαιοφύλακες της Αθήνας δεν θέλουν να εργαστούν τη βραδιά της Πανσελήνου τού Αυγούστου (Τρίτη, 24) ούτε επ’ αμοιβή! Χθες, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης κάλεσε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) στο υπουργείο Πολιτισμού με την πρόθεση να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε.Πώς; Πληρώνοντας τους φύλακες για να ανοίξουν την Τρίτη το βράδυ όλοι οι χώροι. Η συνάντηση απεδείχθη άκαρπη. Γιατί οι συνδικαλιστές δεν δέχθηκαν τη συγκεκριμένη υπερωριακή αμοιβή. «Απαίτησαν αμοιβή τριπλάσια της προβλεπομένης», γεγονός «παράτυπο», λέει το υπουργείο. Σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

«Δίνουμε τη νόμιμη αμοιβή. Τίποτε παραπάνω. Δεν γνωρίζουμε τι είχαν συνηθίσει να παίρνουν μέχρι σήμερα, αλλά την εποχή της κρίσης, της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, οι έκτακτες «κρυφές» επιχορηγήσεις, ευτυχώς, έχουν τελειώσει», ξεκαθαρίζει το ΥΠΠΟ, που δεν δέχεται τον «εκβιασμό», όπως λέει χαρακτηριστικά, των αρχαιοφυλάκων.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού επιπλέον διευκρινίζει ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καταστρατηγήσει τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες πληρωμής των εργαζομένων, ούτε φυσικά να παραβιάσει τις αρχές της ισότητας στην αμοιβή μεταξύ των εργαζομένων».

«Δεν εκβιάσαμε κανέναν», απαντά ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Ζητήσαμε ό,τι παίρναμε και δεν αποκλείσαμε μείωση αναγνωρίζοντας τις δύσκολες εποχές. Οσο για την ισονομία που ευαγγελίζονται, γιατί στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξαίρεσαν τους αρχαιοφύλακες από τον υπολογισμό τού επιπλέον συντάξιμου χρόνου, όταν και ο δικός μας κλάδος, όπως και τα σώματα ασφαλείας, εργάζεται πέραν του πενθημέρου;».

Το νόμιμο ποσό που δίνει το ΥΠΠΟΤ είναι 15 με 20 ευρώ ανά άτομο. Ολα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού έδιναν περίπου 80 ευρώ μεικτά ανά φύλακα, καθώς κανένας δεν θα στήριζε τον θεσμό του αυγουστιάτικου φεγγαριού με τα… νόμιμα.

Οσοι αρχαιοφύλακες έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να εργαστούν εθελοντικά θα πληρωθούν, διαβεβαιώνει το ΥΠΠΟΤ. Και δεν είναι και λίγοι (μόνιμοι αλλά και συμβασιούχοι) που δέχτηκαν να στηρίξουν, χωρίς αμοιβή, έναν δημοφιλή θεσμό που απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπεύθυνη αρχαιοφύλακας σημαντικού αρχαιολογικού χώρου -εκτός Αθηνών- που δεν επιθυμεί να γραφτεί το όνομά της (άλλος πάλι κι αυτός ο τρόμος των δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα ΜΜΕ) μας ξεκαθάρισε ότι «δεν πιέστηκε κανείς από κανέναν και από πουθενά. Ημασταν ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ολα έγιναν δημοκρατικά. Κάμποσα άτομα δέχτηκαν και υπέγραψαν ότι θα εργαστούν».

«Ας μας απαντήσει το ΥΠΠΟΤ πώς τελικά θα πληρώσει έστω κι αυτά τα χρήματα που υπόσχεται χωρίς απόφαση έγκρισης. Ξέρετε τι σημαίνει δημόσιο λογιστικό;», επιμένει ο κ. Μαυρικόπουλος.

Να θυμίσουμε ότι η έκκληση του ΥΠΠΟΤ προς τους αρχαιοφύλακες, να εργαστούν, όσοι το επιθυμούν, το βράδυ της Πανσελήνου εθελοντικά, «έφυγε» γραπτώς στις αρχές του μήνα από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων προς όλες τις Εφορείες Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της χώρας. Δέχτηκαν να ανοίξουν 86 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα. Η ΠΕΥΦΑ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με ανακοίνωση, στην οποία κατήγγειλε ότι «πρώτη φορά φέτος η πολιτική ηγεσία αγνόησε τον θεσμικό ρόλο του σωματείου, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία…».

Στην υπόθεση «ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι στην αυγουστιάτικη πανσέληνο» το υπουργείο Πολιτισμού μέτρησε τις δυνάμεις του και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Τώρα επιβραβεύει τον εθελοντισμό όσων έκαναν την ανάγκη τους φιλοτιμία και βγαίνει κερδισμένο στο παιχνίδι των εντυπώσεων. *

Οι ελάχιστοι χώροι που θ’ ανοίξουν στην Αττική

Για πρώτη φορά στην ιστορία του δημοφιλούς θεσμού, που μετράει πάνω από 10 χρόνια, ο ιερός βράχος της Ακρόπολης θα παραμείνει κλειστός τη βραδιά της πανσελήνου. Θα στερηθούμε ακόμη τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Σούνιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό μουσείο, τον Κεραμεικό και το Ολυμπιείο.

Οι Αθηναίοι και οι τουρίστες θα αρκεστούν να δουν το φεγγάρι μόνο από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα φιλοξενήσει ειδική μουσική εκδήλωση. Τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα παίξουν «Τραγούδια που γράφτηκαν για το φεγγάρι». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοικτό έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Ανοικτό θα είναι και το Νομισματικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας. Στον υπέροχο κήπο του τραγούδια θα ερμηνεύσει (χωρίς αμοιβή) η Νένα Βενετσάνου.

Ανοιχτός θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, όπου θα βρίσκεται το συγκρότημα «Τρίφωνο» (σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας) αλλά και το θέατρο Ζέας στον Πειραιά, χωρίς όμως μουσική.

Τέλος, στον Πόρο, που τόσο έχει γίνει της μόδας εσχάτως, ανοικτό θα είναι το Ιερό του Ποσειδώνος στην Καλαυρία. Ο δήμος του νησιού προσφέρει σε συνεργασία με τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Πιάνου συναυλία κλασικής μουσικής.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s