"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Νέες αλλαγές στα εργασιακά


Νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας, νέες τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό και τη δημόσια διοίκηση, και παράλληλα την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των αγορών και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συνιστά τη διαμόρφωση αναλυτικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέχρι το Δεκέμβριο, σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ και μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα:

Εργασιακά – Ασφαλιστικό

*Μέχρι το τέλος του 2010 προβλέπει το άνοιγμα του διαλόγου για το μισθολόγιο του δημοσίου, την αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων, αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέσα στο 2011 σε νέα μέτρα για το σύστημα συντάξεων, αλλά και επώδυνες αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, στο επικαιροποιημένο κείμενο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.

»Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.

»Η κυβέρνηση θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπουνται στις διαπραγματεύσεις.

»Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολύνει τη μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

»Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μερη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν συμφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010. Θα πρέπει να παράσχει μία διαδικασία διαιτησίας, η οποία να λειτουργεί με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και με μια ανεξάρτητη επιτροπή από διαιτητές, των οποίων η δυνατότητα αποφάσεων θα είναι απαλλαγμένη από κυβερνητική επιρροή. Οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους και συνεπώς υποστηρίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, προβλέπεται η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά Ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Επισημαίνεται ότι αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

ΟΣΕ – τράπεζες

* Προαναγγέλλει εξελίξεις μέσα στο Σεπτέμβριο για τον ΟΣΕ και τις υπόλοιπες προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με σημείο αναφοράς την εισήγηση από τους συμβούλους που θα έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών κοντά στα μέσα του επόμενου μήνα.

*Ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι λειτουργικό περί το τέλος του 2010.

Αποκρατικοποιήσεις

*Δεσμεύει την κυβέρνηση για ένα πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Φορολογία

*Στη φορολογία προβλέπει πρόσθετους φόρους τουλάχιστον 6,9 δισ. ευρώ την επόμενη διετία 2011 – 2012. Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει πρόσθετους φόρους 5,35 δισ. και του 2012 1,55 δισ. ευρώ.

Κλειστά επαγγέλματα

*Για τα κλειστά επαγγέλματα σημειώνεται πως πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

* Προβλέπει επίσης ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την υιοθέτηση έως τα τέλη του έτους μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς. Η υιοθέτηση του μηχανισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s