"Greek National Pride" blog / Σκόπια

Πιέσεις προς Αθήνα για την ονομασία ΠΓΔΜ


Της Δωρας Aντωνιου

Αυξημένες πιέσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ αναμένει η Αθήνα το προσεχές διάστημα. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να τεθεί για άλλη μία φορά το ζήτημα εύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος, ώστε στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, τον Νοέμβριο, να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να γίνει και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Αυτή τη στιγμή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει τίποτα που να προδιαγράφει κάποια πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς πριν από τη Γενική Συνέλευση, ώστε να γίνει κάποια προεργασία.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις των Σκοπίων που να δίνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μια νέα πρόταση θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες.

Καμία προοπτική αλλαγής

Εκτιμά δε, από τα μηνύματα που λαμβάνει, ότι δεν υπάρχει προοπτική αλλαγής της στάσης των Σκοπίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, και σε δημόσιες αναφορές της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας φαίνεται να υπάρχει απαισιοδοξία για την προοπτική επίλυσης εντός των επόμενων μηνών. Αυτό το μήνυμα έχει μεταφέρει η ελληνική πλευρά προς τον ειδικό μεσολαβητή.

Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά ότι μια νέα πρωτοβουλία Νίμιτς, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, περισσότερο κακό θα μπορούσε να κάνει παρά καλό, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης. Ειδικότερα, μια συνάντηση τώρα θα προκαλούσε νέο κύκλο διαρροών, εκτιμήσεων, αντιδράσεων και δημιουργία κλίματος που περισσότερο θα δυσκολέψει παρά θα βοηθήσει.

Ωστόσο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονται στην έδρα του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει εκεί ένας κύκλος επαφών και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά απαντά σε όσους θέτουν το θέμα σε αυτή τη βάση ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία δεν απαιτεί σύνοδο κορυφής.

Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εφόσον ξεπεραστεί το θέμα της ονομασίας. Είναι η πλευρά των Σκοπίων που λειτουργεί με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, καθώς σαφώς και θα προτιμούσε η ένταξη να γίνει στο πανηγυρικό κλίμα μιας συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών των μελών της Συμμαχίας, και όχι απλά να ανακοινωθεί κάποια στιγμή ως κατάληξη μιας σχεδόν γραφειοκρατικής διαδικασίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 thoughts on “Πιέσεις προς Αθήνα για την ονομασία ΠΓΔΜ

  1. Η Μακεδονία δεν είναι ιδιοκτησία του κάθε Γιωργάκη ή Μητσοτάκη που θέλει να ξεμπερδεύει με το θέμα αλλά όλου του ελληνικού λαού. Να προσέχει λοιπόν η όποια κυβέρνηση…

  2. Εαν προσεχε η όποια κυβέρνηση δεν θα υπήρχε καν θέμα,που δημιουργήθηκε απο την ανικανότητα ολων των πολιτικών και των κυβερνησεών τους.

  3. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες υποχωρήσεις εάν δεν βάλουν μυαλό οι Σκοπιανοί δεν θα δούν ΝΑΤΟ και Ε.Ε .

  4. ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο Γιωργακης…ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΞΕΡΓΕΣΗ !!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s