"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων το ASPIS II



Τον Απρίλιο του 1999 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 60 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 52 της Lockheed Martin. Η συγκεκριμένη προμήθεια πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω του προγράμματος FMS. Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν χωρίς το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II.
Η προμήθεια των εξήντα (60) αεροσκαφών F-16C/D BLK 52+, έγινε με βάση την συμφωνία FMS CASE GR-D-SNX (Peace Xenia III) που υπογράφηκε το έτος 2000, μεταξύ των δύο πλευρών. Στις 20-02-2003 κατακυρώθηκε στην RAYTHEON η προμήθεια εξήντα συστημάτων ASPIS II, η αναβάθμιση των συστημάτων ASPIS I των F-16 Blk 30 και Blk 50 (29 μονάδες), η προμήθεια συναφούς εξοπλισμού, η κατάρτιση και υποστήριξη για τις ανάγκες του ΓΕΑ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η INTRACOM, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η SONAK και η MILTECH. Από το 1997 έως το 1999, 80 ASPIS I παραδόθηκαν στην ΠΑ.

H πλήρη σύμβαση αποτιμάται σε 242 εκατομμύρια δολάρια. Η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις για τις ηλεκτρονικές σουίτες πολέμου στην ιστορία της Raytheon.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 09.04.2003 και ενεργοποιήθηκε στις 23.09.2003 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων της σύμβασης η εγκατάσταση των συστημάτων αυτοπροστασίας στα αεροσκάφη F-16 Blk 52+ προβλεπόταν να αρχίσει τον 31ο μήνα από την ημερομηνίας ενεργοποίησης της σύμβασης (Απρίλιος 2006) και να ολοκληρωθεί τον 45ο μήνα από την ημερομηνία ενεργοποίησης (Ιούνιος 2007).

Στις 30.05.2004 υπεγράφη η 4η τροποποίηση της συμφωνίας FMS CASE GR-D-SNX, με βάση την οποία πέραν της εγκατεστημένης υποδομής προβλέφθηκε και η πιστοποίηση της ηλεκτρονικής σουίτας ASPIS II στα αεροσκάφη του Προγράμματος Peace Xenia III (60 F-16 Blk 52+).

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ήδη τετραετή καθυστέρηση, εξαιτίας αναπτυξιακών προβλημάτων του συστήματος που αντιμετώπισε η Raytheon, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί το ζήτημα μέχρι τις μέρες μας, πέραν του γεγονότος πως τα συστήματα θα είναι ίσως στην τελική μορφή υποδεέστερα από αυτά που υποσχέθηκε ο κατασκευαστής και αναφέρονται και στις προδιαγραφές της σύμβασης, στο κεφάλαιο των τεχνικών χαρακτηριστικών.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s