"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

«Πρώτα οι θεσμικές αλλαγές και μετά το έλλειμμα»


Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου κάνει τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης τους δέκα μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, και περιγράφει τις επόμενες πρωτοβουλίες της για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα.

«Κάνουμε πράξη το αυτονόητο. Σε δέκα μήνες έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση «δεν είναι απλά ζήτημα ανταπόκρισης της χώρας προς τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

«Η βασικότερη παράμετρος της προσπάθειάς μας είναι οι βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Γνωρίζουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος», αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου και απαριθμεί τα βήματα που έχει κάνει και σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτελεσματικότητα του κράτους.

«Προχωράμε σε αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος, απαντώντας έτσι επί της ουσίας, στις αιτίες του προβλήματος που παραλίγο να μας οδηγήσει στην κατάρρευση.Αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, όταν επιτευχθεί, θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.Αλλαγές που, όσο εμπεδώνονται, θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση, επιτέλους και στη χώρα μας, ενός κράτους δικαίου και εν τέλει μίας ευνομούμενης Πολιτείας».

Ο πρωθυπουργός συνδέει τη μεταρρύθμιση των θεσμών με την έξοδο από το καθεστώς της οικονομικής επιτήρησης στο οποίο έχει υπαχθεί η χώρα και κάνει λόγο για προσπάθεια «ανάκτησης της κυριαρχίας μας». «Πιθανόν κάποιοι να ενδιαφέρονται μόνον να τα βγάλει πέρα η Ελλάδα για τους δικούς τους λόγους», γράφει ο Γ. Παπανδρέου. «Εμείς, όμως, πρέπει να αγωνιστούμε και για το σήμερα και για το αύριο της χώρας.Είναι εθνικό μας χρέος να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας στην πορεία της οικονομίας μας και γενικότερα του τόπου. Κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις.Πιστεύω βαθειά, ότι η αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας περνάει μέσα από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας Πολιτείας που εγγυάται δικαιώματα, ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τον αξιοποιεί σωστά και ορθολογικά ώστε να παρέχει εργαλεία και να διασφαλίζει δυνατότητες σε κάθε πολίτη. “Η Ελλάδα στους Έλληνες”σήμερα, σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας».

Ως παραδείγματα της πολιτικής της κυβέρνησής του για την προώθηση της διαφάνειας, ο πρωθυπουργός αναφέρει τον Καλλικράτη, την καθολική υπαγωγή των προσλήψεων στο Δημόσιο στην ελεγκτική αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών της Διοίκησης, τη δημοσίευση όλων των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ αναφέρει ότι τα επόμενα μεγάλα εγχειρήματα είναι ο εκλογικός νόμος και η ρύθμιση του πολιτικού χρήματος.           πηγη

2 thoughts on “«Πρώτα οι θεσμικές αλλαγές και μετά το έλλειμμα»

  1. Όσο πιο προσεχτικά διαβάζεις αυτήν την ανάρτηση τόσο μπαίνεις στον πειρασμό να γράψεις ένα σχόλιο
    Αυτό το παιδί από την Μινεσότα που ζούσε τόσα χρόνια δεν ήταν και είναι μέρος του προβλήματος?Και προσοχή πάνω από όλα οι τραπεζίτες!!!!!
    Αυτός και οι όμοιοί του δεν ψήφισαν και με τα δύο χέρια την συνθήκη της Λισσαβώνας χωρίς να την διαβάσουν που απαγορεύει στα κυρίαρχα κράτη να δανείζονται από την Ε.Κ.Π.Τελικά σε ποιον ανήκει η ΕΚΠ μήπως ντους ίδιους ιδιοκτήτες που ανήκει και η FED

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s