"Greek National Pride" blog / ΙΣΡΑΗΛ / Τουρκία

Νέος τουρκικός ελιγμός: «Οι ισραηλινοί είναι φίλοι μας τώρα…» λένε


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post , τούρκοι επίσημοι σε συνάντησή τους με αμερικανική αντιπροσωπεία δήλωσαν πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι συζητήσεις έγιναν ανάμεσα σε τουρκικής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών Feridun Sinirlioglu και σε αμερικανική αντιπροσωπεία με στελέχη από το State Department και το υπουργείο άμυνας της χώρας.

Οι τούρκοι φέρεται πως δήλωσαν στους αμερικανούς πως το επεισόδιο του Mavi Marmara «ήταν ένα επεισόδιο μεταξύ φίλων και πως ότι έγινε δεν έχει να κάνει τίποτα με το επίπεδο σχέσεων με το ισραηλινό κράτος και τον ισραηλινό λαό, παρά μόνο με την κυβέρνηση της χώρας».

Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν στους αμερικανούς πως εάν το Ισραήλ είχε ζητήσει συγνώμη και είχαν υπάρξει αποζημιώσεις τότε οι σχέσεις των δύο χωρών θα είχαν εξομαλυνθεί νωρίτερα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 thoughts on “Νέος τουρκικός ελιγμός: «Οι ισραηλινοί είναι φίλοι μας τώρα…» λένε

 1. Τουρκία-Ισραήλ: Σε αύξηση οι εμπορικές σχέσεις.

  Οι ισραηλινές εταιρείες πωλούν τα πάντα στην Τουρκία. Από λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι συστήματα άρδευσης και δεν έχουν επηρεαστεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες από τα πρόσφατα γεγονότα των δύο χωρών.

  Τα παραπάνω σημειώνει η εφημερίδα «International Herald Tribune» και τονίζει ότι οι διαμαρτυρόμενοι για την θανατηφόρα επιδρομή του Ισραήλ σε τουρκική νηοπομπή στη Γάζα, την περασμένη άνοιξη, δεν γνωρίζουν ότι τα κινητά τους τηλέφωνα, οι προσωπικοί υπολογιστές τους και οι τηλεοράσεις πλάσματος, έγιναν με εξαρτήματα και τεχνολογία του Τελ Αβίβ.

  Ο Μανασής Καρμόν, πρόεδρος του Ισραηλινο- Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, θα τονίσει ότι η άγνοια των Τούρκων είναι ευλογία για το Ισραήλ.

  «Οι Τούρκοι είναι πολύ δύσκολο να μποϋκοτάρουν τα ισραηλινά προϊόντα, επειδή δεν θα βρουν τέτοια σε κανένα σούπερ μάρκετ της Τουρκίας» είπε ο Καρμόν, «αλλά τα περισσότερα από τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους, στα κινητά τηλέφωνα, στον ιατρικό εξοπλισμό κλπ. γίνονται στο Ισραήλ. Έτσι, αν οι Τούρκοι θέλουν να προβούν σε εμπορικό αποκλεισμό του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους, αλλά θα με την πράξη αυτή θα αυτό -τιμωρηθούν»…

  Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε επίσημα σε περίπου 3 δις δολάρια το περασμένο έτος. Αλλά οι οικονομικοί δεσμοί του Ισραήλ και των τουρκικών επιχειρήσεων είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ισχυροί.

  Κι αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό κρύβονται οι πραγματικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Οι ισραηλινές εταιρίες χρησιμοποιούν αραβικές (ή κυπριακές) εταιρίες για να πωλήσουν τα προϊόντα τους στους Τούρκους, ενώ οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ως εταίρους, τους ισραηλινούς επιχειρηματίες, για να πωλήσουν τα προϊόντα τους στην αμερικανική αγορά.

  Ακόμη και στο μέτωπο της Άμυνας, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έπαυσαν να έχουν αυξητική τάση.

  Λίγες εβδομάδες μετά την επιδρομή στο στολίσκο της Γάζας, μια τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία έφθασε στο Ισραήλ για να πληροφορηθεί πως λειτουργεί ένα αεροσκάφος χωρίς πιλότο, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στο κυνήγι των Παλαιστινίων μαχητών της Λωρίδας της Γάζας.

  Μάλιστα, μια στρατιωτική συμφωνία ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ Ισραήλ- Τουρκίας, είναι σε ισχύ.

  Θα περίμενε κανείς πως οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα είχαν μειωθεί, απεναντίας, όπως τονίζει και ο πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Ντορόν Αμπραχάμι, έχουν ενισχυθεί περαιτέρω.

  Ωστόσο οι περισσότεροι Τούρκοι είναι ανένδοτοι, ότι το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία πολύ περισσότερο από ό,τι η Τουρκία το Ισραήλ.

  Ο Σινάν Ουγλέρ, ένας κορυφαίος οικονομολόγος της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα έχει περισσότερα να χάσει από τη Τουρκία , αν μειωθούν οι εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών.

  Οι πωλήσεις προς το Ισραήλ αποτελούσαν το 1,5 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών της Τουρκίας και έφθασαν το περασμένο έτος τα 102 δις δολάρια, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τη κρατική στατιστική υπηρεσία, τη μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας. Το Ισραήλ εξήγαγε εμπορεύματα αξίας περίπου 1,04 δις δολάρια προς την Τουρκία το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα η Τουρκία να βρίσκεται στην όγδοη εξαγωγική αγορά.

  Εξάλλου ο Ριφάτ Μπαλί, Τούρκος εβραίος, που έχει γράψει ευρέως για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, αντισταθμίζοντας τα γεγονότα, δηλώνει, ότι το Ισραήλ θέτει μεγάλους κινδύνους στην Τουρκία καθώς υπονομεύει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα στη φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη.

  http://www.nytimes.com/2010/08/05/world/europe/05iht-turkey.html?_r=1&scp=1&sq=israel%20turkey&st=cse

  (http://echedoros-a.blogspot.com/2010/08/blog-post_2403.html)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s