"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Θράσος Νταβούτογλου: Να σταματήσουμε τις αερομαχίες στο Αιγαίο


Λίγες μόλις ημέρες μετά τις φήμες που θέλουν την Τουρκία να προβαίνει σε αλλαγή του στρατηγικού δόγματος και να μην δεν θεωρεί πια casus belli την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι η χώρα του θέλει να σταματήσει τις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο την στιγμή που τα τουρκικά εροσκάφη παραβιάζουν καθημερινά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και μέσα στον Ιούλιο ενεπλάκησαν επτά φορές σε αερομαχίες μες τα ελληνικά μαχητικά που απλώς; υπερασπίζονται το πάτριο έδαφος.

Πρόκειται φυσικά για απόπειρα επικοινωνειακής εκμετάλλευσης; του τραγικού συμβάντος της Πέμπτης. Διότι αν η Τουρκία θέλει πραγματικά «Να σταματήσουν οι αερομαχίες στο Αιγαίο δεν έχει παρά να σταματήσει τις παραβιάσεις του ΕΕΧ. Εκτός και αν θέλει να συνεχίσει αυτή να παραβιάζει και να προσπαθεί να επιβάλει de facto καταστάσεις κι η Ελλάδα απλώς να … κοιτάει!

Είναι η συνέχεια των πομφόλυγων του Εγκεμέν Μπαγίς περί «μείωσης εξοπλισμών» λίγες ημέρες πριν η Άγκυρα ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα 50 δισ. δολαρίων!

«Αυτός είναι ο στόχος των συζητήσεων που κάνουμε με την Αθήνα. Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους πάνω από το Αιγαίο και να αναπτύξουμε τα σημεία όπου έχουμε κοινά συμφέροντα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Δηλαδή κάποιοι στην Αθήνα συζητούν να δώσουν «γη και ύδωρ»;

Ο Νταβούτογλου, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Χουριέτ, αναφέρθηκε στη νέα εποχή στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Τόνισε πως επικρατεί αισιοδοξία που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας. Η συνέχιση του διαλόγου με την Αθήνα θα φέρει το τέλος των αερομαχιών πάνω από το Αιγαίο.

Επισήμανε ακόμα πως ο μόνος τρόπος υπέρβασης των προβλημάτων είναι ο διάλογος. «Αν αυτός δεν είναι αρκετός τότε χρειάζεται περισσότερος διάλογος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε επίσκεψή του στην Αθήνα εντός του φθινοπώρου.

Οι δηλώσεις του δεν είναι τίποτα άλλο από κουτοπονηριές ανατολίτικες ανάλογες με αυτές που έκανε προ τριών εβδομάδων στη Ρόδο. Και είναι και ελεεινές γιατί προσπαθεί να εκμεταλευτεί ένα τραγικό για την Ελλάδα γεγονός.

Σκληρότερος εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδείς πρέπει να περιμένει ένα «μονομερές βήμα» καλής θέλησης από την Άγκυρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

15 thoughts on “Θράσος Νταβούτογλου: Να σταματήσουμε τις αερομαχίες στο Αιγαίο

 1. Το ζεμπέκικο να Σταματήσει γιατί στο τέλος θα μας χορέψουν στο ταψί σαν την αρκούδα

 2. Η νέα τουρκική «Κόκκινη Βίβλος».

  Από το Γιώργο Τζογόπουλο.

  Ειλημμένη απόφαση ή απλώς διαρροή πληροφοριών για λόγους πολιτικής
  σκοπιμότητας; Αυτό είναι το ερώτημα που εύλογα προκύπτει μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα έχει αποφασίσει τη διαγραφή της
  Ελλάδας, της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ από τις χώρες τις οποίες θεωρεί «πρωταρχική απειλή». Αν το ρεπορτάζ είναι αληθές και ακριβές, θα πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις σε θέματα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η «Sabah», μάλιστα, έγραψε ότι οι τουρκικές αρχές επεξεργάζονται ακόμα και την απαλοιφή του casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

  Το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο θα περιέχει ενδεχομένως τις προαναφερθείσες αλλαγές, είναι γνωστό ως «Κόκκινη Βίβλος» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Κατά κανόνα γράφεται κάθε πέντε χρόνια, αλλά το περιεχόμενο του υπόκειται σε ετήσιες αναθεωρήσεις. Στην αναθεώρηση του 2010, βέβαια, αυτό που κατά μείζονα λόγο θα μετρήσει θα είναι οι τελικές διατυπώσεις και οι όροι που θα επιλεγούν για την τελική μορφή του κειμένου. Και μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε σχόλια και παρατηρήσεις. Το δημοσίευμα μιας εφημερίδας, άλλωστε, μπορεί να διαφέρει από το πολιτικό έγγραφο που θα εγκριθεί τελικά.

  Πιθανά κίνητρα.

  Η Τουρκία πιθανώς ενδιαφέρεται να διαρρεύσει ότι θα μεταβάλει τη στρατηγική της στο διεθνές πεδίο, για να στείλει μήνυμα αλλαγής, καθώς η επιρροή του στρατιωτικού κατεστημένου περιορίζεται. Η Άγκυρα, άλλωστε, υπό την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου, στηρίζεται κυρίως στην «ήπια ισχύ» για την αύξηση της επιρροής της. Επιθυμεί, λοιπόν, να δείξει ότι απορρίπτει την τακτική των συγκρούσεων και επενδύει στη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες της, την ανάληψη σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών και την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο. Όπως και να έχει, πάντως, η απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι πολύ μεγάλη και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν συμπεράνουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η άποψη του γνωστού αρθρογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράτ ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά λόγω των βουλευτικών αλλαγών, που θα γίνουν στην Τουρκία το 2011.

  Η αντίδραση

  Η εφημερίδα «Sabah», μία μέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου της για τις αλλαγές στην τουρκική «Κόκκινη Βίβλο» έγραψε ότι ο ελληνικός Τύπος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του. Η Αθήνα, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» μια τέτοια ενέργεια της Άγκυρας, χωρίς, ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη σημασία πριν επικυρωθεί το τελικό κείμενο. Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, πως – σε καμία περίπτωση – δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας ή ανταλλαγμάτων, ακόμα και αν οι πληροφορίες της «Sabah» αποδειχθούν σωστές.

  Εφημερίδα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΣΕΛ.55 – 28.10.2010

 3. Εμένα ή φάτσα του Νταβούτογλου μου θυμίζει τον Τζέρυ από την ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων »Τομ και Τζέρυ»! Κοιτάξτε τα δόντια του στη φωτογραφία, χρειάζεται μια επίσκεψη στον οδοντίατρο του! χα χα χα χα !!!!

 4. Αυτός βρωμάει σκόρδα΄και κρεμμύδια από απόσταση 30 μέτρων, ο βρωμομούρης!

 5. Σαν πολύ ηγεμόνες την έχουν δει οι μογγόλοι.
  Αλλά δεν φταίνε αυτοί, φταίνε αυτοί που τους χρηματοδοτούσαν αφειδώς τόσο χρόνια και τους έδωσαν το δικαίωμα να πιστεύουν ότι θα αναβιώσουν την πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία.

  Και φυσικά φταίμε κι εμείς με τις εκάστοτε κυβερνήσεις μας που έχουν εντολή να το παίζουν καλοκάγαθοι και μακάκες στην κάθε τουρκική παράλογη απαίτηση και λεονταρισμό.

  Δεν περίμενα όμως ποτέ ότι οι τόυρκοι και πρώτος ο Νταβούτογλου θα ήταν τόσο αφελείς να πιστέψουν έστω και για μια στιγμή ότι θα τους άφηναν οι «φίλοι» τους και πρεσβευτές του διαίρει και βασίλευε να αναβιώσουν την οποιουδήποτε είδους αυτοκρατορία.
  Μαύρο φίδι που σας έφαγε, μογγόλια.
  Υ.Γ.
  Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα και πουθενά την μογγολία.
  Ας ρωτήσει ο κύριος Νταβούτογλου να του πουν τι έπαθαν στην Κύπρο από μια χούφτα (κυριολεκτικώς) Έλληνες.
  Εδώ είμαστε για να το επαναλάβουμε αλλά επιτυχώς για την Ελλάδα αυτή την φορά και με διαφορά ένας προς 10 και όχι ένας προς χίλιους όπως στην Κύπρο και χωρίς αεροπρία και ναυτικό και άρματα και χίλια δύο άλλα.

 6. 3.Αντε ρε Ποντικομούρη, γερολαδά , Σκατόφατσα πουτάνας Γιέ
  Στο διάλο ΟΛΟΙ οι Τούρκοι και εσύ μαζί
  που θα μας πεις και τι να κάνουμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Ποντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,Ποντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,ΠοντικομούρηΠοντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,ΠοντικομούρηΠοντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,ΠοντικομούρηΠοντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,ΠοντικομούρηΠοντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,ΠοντικομούρηΠοντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,ΠοντικομούρηΠοντικομούρη, Ποντικομούρη, Ποντικομούρη,Ποντικομούρη,Ποντικομούρη

 8. Αμαν ποτε θαρθει η ωρα του πολεμου να δειτε πως θα τρεχουν να σωθουν οι μπουχεσες, νομιζετε σας φοβόμαστε κολότουρκοι; Θρασύδειλοι ειστε όπως και στην Κύπρο δεν θα τολμούσατε ποτέ τα βρήκατε έτοιμα, περίπατο κάνατε, θαρθει η ωρα να πάρουμε πίσω το αίμα των παιδιων μας και τις ατιμίες που κάνατε στις γυναικες μας…..

 9. Ποντικομούρη,Σαπιοδόντη , Σαπιοκοιλιά , Μπουχέσα τζιτζιφιογκέ
  !!!!!!! ΟΥΥΥΥΥΥΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s