"Greek National Pride" blog / Τουριστικά

Τουρκική «ανάσα» στα ελληνικά νησιά


Η κατάργηση της βίζας για περίπου 2 εκ. Τούρκους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν την ελίτ της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων τόσο από Τούρκους όσο και από τουρίστες που κάνουν διακοπές στις απέναντι ακτές
Αισιοδοξία υπάρχει στα νησιά του Β. Αιγαίου για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, αφού οι επισκέψεις των Τούρκων τουριστών αποδεικνύονται ιδιαίτερα τονωτικές για την ντόπια οικονομία

Τα «πράσινα διαβατήρια», που δίνουν τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας χωρίς βίζα σε έναν αριθμό Τούρκων -περίπου 2 εκατ. άτομα-, ξεπερνώντας τις απαγορεύσεις Σένγκεν, έδωσαν ανάσα στον τουρισμό στα νησιά του βορείου Αιγαίου, ενώ χιλιάδες Ευρωπαίοι που πέρασαν ή περνούν τις διακοπές τους στα

τουρκικά παράλια βρήκαν ευκαιρία, με την αύξηση των δρομολογίων, για μια εκδρομή στα ελληνικά νησιά: στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο κ.α. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων διαβατηρίων αποτελούν την οικονομική και πολιτιστική αφρόκρεμα της τουρκικής κοινωνίας, καθώς πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, διπλωμάτες, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να εκδίδουν βίζα, κάτι που απαιτούσε αρκετό χρόνο και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από τις 28 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της κατάργησης βίζας για όσους έχουν «πράσινο διαβατήριο», περίπου 2.000 Τούρκοι πέρασαν μόνο στη Μυτιλήνη, μαζί τους και 5.000 τουρίστες που βρέθηκαν για διακοπές στην Τουρκία.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών θα αντιστρέψουν την κακή χρονιά», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Π. Αντωνίου

Αγορές

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν τους νοιάζει πόσα θα ξοδέψουν, δεν ρωτούν πόσο κοστίζει ένα προϊόν και το αγοράζουν αμέσως, χωρίς παζάρια και χωρίς διαμαρτυρίες για τις τιμές. Χωρίς υπερβολή η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη ενός Τούρκου τουρίστα υπολογίζεται γύρω στα 1.000 ευρώ κατά επίσκεψη.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι αφίξεις Τούρκων τουριστών θα αντιστρέψουν την κακή χρονιά για τον τουρισμό», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, προσθέτοντας με νόημα πως «αν ήμασταν έξυπνοι, θα είχαμε μετατρέψει το βόρειο Αιγαίο στο Μονακό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επιθυμία των Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν τα μοναστήρια και τους ορθόδοξους ναούς του νησιού, όπως αυτό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο αλλά και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ.

Δεν λείπουν και αυτοί που αφήνουν κάποιο προσωπικό τους αντικείμενο ως τάμα, ενώ ζητούν να επισκεφθούν το Πλωμάρι και τον Μόλυβο και να αγοράσουν ούζο, παστά ψάρια, τυριά αλλά και κεραμικά.

«Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, αυτό που γίνεται είναι ό,τι καλύτερο. Εγινε η αρχή για να σπάσει ο πάγος με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για φέτος, για του χρόνου, για τις επόμενες χρονιές», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός.

Η Σάμος

Το Κουσάντασι βρίσκεται απέναντι από τη Σάμο, με την οποία υπάρχει καθημερινή σύνδεση με φεριμπότ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.

«Περίπου 110.000 τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος τη Σάμο από τα τουρκικά παράλια και δεν είναι μόνο Τούρκοι, πολλοί από αυτούς ήταν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης,της Κίνας, των ΗΠΑ κ.ά.

Η παρουσία Τούρκων τουριστών στο νησί είναι αισθητή, χωρίς όμως ακόμη να είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των αφίξεων», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σάμου, Γιώργος Κυριαζής.

«Οι Αρχές να μπορούν να δώσουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των τουρκικών αφίξεων», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σάμου, Γιώργος Κυριαζής.

«Πλημμύρισε» η Χίος

Δέκα Τούρκοι ξοδεύουν όσο ένα τσάρτερ με Ευρωπαίους

Στους 20.000 αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι Τούρκοι και αλλοδαποί τουρίστες που φτάνουν από το λιμάνι του Τσεσμέ στη Χίο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, Αντώνης Ζαννίκος, αιτιολογώντας το αίτημα των φορέων για κατάργηση της βίζας στα «πράσινα διαβατήρια», σημείωσε πως δέκα Τούρκοι τουρίστες αποφέρουν στην τοπική κοινωνία όσο ένα τσάρτερ με Βορειοευρωπαίους και επιπλέον οι Τούρκοι που μένουν για λίγες μέρες στα νησιά είναι οι μόνοι που παίρνουν τιμή πόρτας και όχι πακέτου, και μάλιστα αδιαμαρτύρητα και χωρίς παζάρια.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, το αίτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες των νησιών είχε κατατεθεί επανειλημμένως από τους μαζικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών.

Βίζα

«Πράσινο» από τις 28 Ιουλίου

Η κατάργηση έκδοσης βίζας για τους κατόχους «πράσινων διαβατηρίων» τέθηκε σε εφαρμογή από τις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε από το ελληνοτουρκικό ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας. Αποτελούσε πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς αλλά και των φορέων του τουρισμού στο βόρειο Αιγαίο και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αφορά σε 800.000 άτομα, που μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη οι κάτοχοι των «πράσινων διαβατηρίων» έχουν δικαίωμα να μείνουν συνολικά μέχρι 90 ημέρες μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Την εφαρμογή του μέτρου κατάργησης της βίζας για τους κατόχους των «πράσινων διαβατηρίων» χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της και η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Η «Συνύπαρξη» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία δεν ίσχυε η απρόσκοπτη είσοδος Τούρκων τουριστών με «πράσινα διαβατήρια», κατ’ εξαίρεση της συνθήκη Σένγκεν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ETHNOS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s