"Greek National Pride" blog / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

“Γράψ’τα όταν πεθάνω…” Η συνέντευξη του «αόρατου δικτάτορα» λiγο πριν πεθάνει από…..θερμοπληξία.


Ο Μίμης ο «Φασαρίας» ή «Αρσακειάδα», όπως ήταν το διπλό παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι δικοί του άνθρωποι, γνωστός στους περισσότερους ως «αόρατος δικτάτορας», μας άφησε χρόνους το πρωινό της 16ης Αυγούστου, με επίσημη αιτία θανάτου τη θερμοπληξία.

Μαζί του έφυγε κι ένα βάρος που κουβαλούσα μέσα μου για το εάν θα μπορέσω να αποκαλύψω άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας και κυρίως τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτή, τις σχέσεις του με τον Παπαδόπουλο και την τελική ρήξη τους, σύμφωνα πάντα με τα όσα μου είχε εκμυστηρευθεί ο ίδιος μέσα στη φυλακή.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης -περί ου ο λόγος- όταν του είχα ζητήσει σχεδόν φορτικά να δουν το φως της δημοσιότητας εκτός από το σχέδιό εξαπάτησής του από τους Αμερικάνους τις πρώτες ημέρες της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Μεγαλόνησο κι άλλα στοιχεία για το ρόλο που διαδραμάτισε η υπερδύναμη σε βάρος του Ελληνισμού. μου είπε κοφτά: «Οχι όσο ζω»!

Ετσι λοιπόν, τώρα που αισθάνομαι αποδεσμευμένος μπορώ να μεταφέρω τη συζήτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου του 1974 με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Χένρι Τάσκα. Στη συνάντηση που είχε γίνει στο Πεντάγωνο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπίας του είχε προτείνει τη διζωνική λύση στην Κύπρο, παρουσιάζοντάς του ένα σχέδιο τύπου Ανάν, θερμός θιασώτης του οποίου είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο Τάσκα έσπευσε μάλιστα να του πει ότι υπήρχε καταρχήν συμφωνία για την ειρηνική διευθέτηση του θέματος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γκιουνές. Ως αντάλλαγμα η Αγκυρα θα δεχόταν ότι τα ελληνικά νησιά είχαν υφαλοκρηπίδα, κάτι που μέχρι τότε αρνιόταν, ενώ θα επανεξέταζε τη στάση της αναφορικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ο Ιωαννίδης αντέδρασε έντονα σε μια τέτοια συνδιαλλαγή και μοιραία η συζήτηση ήρθε στα πετρέλαια του Αιγαίου, αφού ήδη από το 1972 είχαν αρχίσει οι σχετικές έρευνες. Ο Τάσκα προσπάθησε αρχικά να τον πείσει ότι οι Τούρκοι, μετά από γεωλογικές έρευνες, είχαν ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στα διεθνή ύδατα με κατεύθυνση προς τα δικά τους θαλάσσια όρια. Και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τενέδου.

Οταν ο ίδιος του αντέτεινε πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο κοίτασμα, σε μορφή λίμνης, να μην το έχουν εντοπίσει οι συμπατριώτες του ο Αμερικανός πρέσβης μπήκε κατευθείαν στο… ψητό. «Πιστεύω, του είπε, ότι μια συμφωνία για τα πετρέλαια θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές ενώ θα βοηθήσει να σταματήσουν οι εντάσεις».

Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, ο Τάσκα του τόνισε επί λέξει: «Δώστε κάτι στους Τούρκους να ηρεμήσουν. Εξάλλου γνωρίζουν ότι το πετρέλαιο (της Θάσου) βρέθηκε στα δικά σας νερά»…

Κατηγορηματικά και πάλι ο «αόρατος δικτάτορας» ή ιδεολογικός καθοδηγητής του Απριλιανού καθεστώτος, όπως ο ίδιος αρέσκετο να αποκαλείται, αρνήθηκε και πάλι, προβάλλοντας τη συμφωνία που είχε κάνει το ελληνικό Δημόσιο (επί Παπαδοπούλου) με την εταιρεία ΟΣΕΑΝΙΚ. Αυτή προέβλεπε ότι στα δέκα βαρέλια τα πέντε θα τα έπαιρνε η Ελλάδα.

Ο Ιωαννίδης θεωρούσε ότι ήταν μια καλή συμφωνία και μάλιστα θυμήθηκε με χαρά όταν στα τέλη του 1973 ή στις αρχές του ’74 μέσα σε ένα κυλινδρικό δοχείο είχε φτάσει στο γραφείο του το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο! Γι’ αυτό και ξένισε όταν στη συνέχεια ο Τάσκα του πρότεινε να δίνει η Ελλάδα ένα στα πέντε βαρέλια που κρατούσε για λογαριασμό της στην Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλισθεί οριστικά η ηρεμία στην περιοχή. Πρόταση που ο ίδιος μετά βδελυγμίας, όπως ισχυρίστηκε, απέρριψε, τονίζοντας ότι τελικά αν την αποδεχόταν η χώρα μας θα έπαιρνε τρία στα δέκα βαρέλια που θα αντλούνταν κι ενώ οι γεωτρήσεις ήταν στο δικό της υποθαλάσσιο χώρο.

Συζητώντας για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Μακάριο, μου αποκάλυψε ότι ο ίδιος θεωρούσε τον πλέον επικίνδυνο άνθρωπο στην Κύπρο τον Πολύκαρπο Γεωρκάτζη. Επρόκειτο για έναν απρόβλεπτο άτομο. Συγκεκριμένα μου είπε: «Θεωρώ πως ήταν αναμεμειγμένος μέχρι την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέξανδρο Παναγούλη το 1968»…

Από αγαπημένο παιδί του Μακάριου έγινε ο πιο μισητός εχθρός του. Γενικά, σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, ο Γεωρκάτζης συγκέντρωσε πολλές αντιπάθειες που οδήγησαν λίγο αργότερα στη δολοφονία του. Ο ίδιος δεν μου απέκλεισε το ενδεχόμενο, γέλασε μάλιστα χαρακτηριστικά όταν τον ρώτησα σχετικά, να τον δολοφόνησε με εντολή του Ελληνας αξιωματικός των Καταδρομών, έμπιστός του, με ειδική αποστολή. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που το 1970 φέρεται ότι είχε προσπαθήσει να καταρρίψει το ελικόπτερο του Μακαρίου.

Ο Ιωαννίδης δεν μου έκρυψε ότι γνώριζε το σχέδιο δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου από το ίδιο αυτό πρόσωπο, αλλά ποτέ δεν μου είπε αν ενέκρινε αυτή την ενέργεια ούτε μου αποκάλυψε το όνομα του επίδοξου εκτελεστή. Αντιθέτως, εξέφρασε το θαυμασμό του για τη Γαλλίδα γυναίκα του Γεωρκάτζη την οποία αποκάλεσε «πραγματική καλλονή».

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη κυρία παντρεύτηκε αργότερα τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Ελληνισμού.

Από το καλοκαίρι του 1973 είχε προετοιμάσει την ανατροπή Παπαδόπουλου, όπως μου ισχυρίστηκε ο Ιωαννίδης. Εκείνη την εποχή είχε τις πρώτες επαφές με διοικητές Μονάδων της Αττικής και όχι μόνο. «Ημουν αποδέκτης των διαμαρτυριών για την απεμπόληση του επαναστατικού πνεύματος της 21η Απριλίου και την πολιτικοποίηση του καθεστώτος από πολλούς μεσαίους και ανώτερους αξιωματικούς», μου εξομολογήθηκε.

Ο Ιωαννίδης παραδέχθηκε ότι παρότι συζητούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον Παπαδόπουλο ποτέ δεν αισθάνθηκαν φίλοι σε αντίθεσή με τον αδελφό του Κώστα (πέθανε στον Κορυδαλλό από ανακοπή καρδιάς) με τον οποίο ήταν «κολλητοί» και ο σύνδεσμός του με τους υπόλοιπους υπόδικους πραξικοπηματίες.

Για το Πολυτεχνείο πιστεύει ο ίδιος ότι ο Παπαδόπουλος το χειρίσθηκε με λάθος τρόπο. «Επρεπε -όπως μου είπε- να μην ανοίξει μέτωπο με τους φοιτητές»…

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη, ο Ιωαννίδης θεωρούσε ότι τίποτε καλό δεν έδωσε στον τόπο, αντιθέτως έκανε πολλούς στρατιωτικούς να αναρωτηθούν για το μέλλον της «επανάστασης».

Μιλώντας για τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του ’73 οπότε κατόπιν εντολής του συνελήφθη ο Παπαδόπουλος στη βίλα του στο Λαγονήσι, μου ανέφερε ότι αν δεν πετύχαινε η επιχείρηση πιθανόν να είχαμε «εμφύλιο πόλεμο» στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και το σχέδιο καταρτίσθηκε με άκρα μυστικότητα, αφού όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ντυμένοι σαν πολίτες ενώ χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά τους εκτός από αυτοκίνητα ιδιωτών και φορτηγά ακόμη και το λεωφορείο της γραμμής Πεδίον Αρεως – Σαρωνίδας. Το φορτηγό μάλιστα που είχε το βαρύ οπλισμό ήταν από μεταφορική εταιρεία, ώστε να μην κινήσει η παρουσία του υποψίες.

Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, η επιχείρηση έπρεπε να ήταν αναίμακτη, όπως κι έγινε, αφού αντικειμενικός στόχος ήταν μόνο ο Παπαδόπουλος, χωρίς τον οποίο κανείς δεν θα έκανε καμία κίνηση. «Εξάλλου», όπως συμπλήρωσε, «και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν δικοί μου άνθρωποι».

Ο ίδιος μου μετέφερε και τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Παπαδόπουλο όταν τον επισκέφθηκε στη βίλα όπου κρατείτο. «Ηταν καθισμένος σε μια μεγάλη πολυθρόνα στο σαλόνι του σπιτιού μπροστά σ’ ένα ραδιόφωνο που έπαιζε στρατιωτικά εμβατήρια», θυμάται. «Μόλις με είδε μόρφασε και κάτι ψέλλισε για την οχιά που έτρεφε τόσο καιρό στον κόρφο του». Ο Ιωαννίδης τότε του είπε ότι «η επανάσταση έγινε όχι για να φορούν κοστούμια αλλά για τη χώρα που δεχόταν εσωτερικές και εξωτερικές απειλές». Ο ίδιος μου απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να γνώριζαν ότι θα επιχειρηθεί η ανατροπή του καθεστώτος Παπαδοπούλου, με τον οποίο διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις.

Οπως και να ’χει ένας κύκλος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας έκλεισε διά παντός πριν από περίπου μια εβδομάδα στο Γενικό κρατικό Νίκαιας, όπου διακομίστηκε ο τελευταίος, ίσως, πρωτεργάτης της Χούντας. Σίγουρα πήρε κάποια μυστικά στον τάφο του ο «αόρατος δικτάτορας», αλλά έστω και στα τελευταία του φρόντισε να αποκαλύψει μερικά…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

15 thoughts on ““Γράψ’τα όταν πεθάνω…” Η συνέντευξη του «αόρατου δικτάτορα» λiγο πριν πεθάνει από…..θερμοπληξία.

 1. Ο φάκελος της Κύπρου έχει ανοίξει εδώ και καιρό από ερευνητές και δημοσιογράφους, και όλα σχεδόν τα στοιχεία υπάρχουν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης πάνω από 20 σχετικά βιβλία. Να μην περιμένει κανείς να έρθει ο φάκελος στο σπίτι του. Όποιος αφιερώσει μερικές εβδομάδες από τη ζωή του μπορεί να τα μάθει όλα. Υπήρξαν προδότες στρατιωτικοί και πολιτικοί που έγιναν μετά το 1974 εξουσία και έμειναν ατιμώρητοι μέσα στο πρασινομπλέ σύστημα.

  Όσο για τον Ιωαννίδη, είχε διανοητικό πρόβλημα και ήταν αδίστακτος βασανιστής και δολοφόνος ακόμα, αλλά όχι συνειδητός προδότης.¨ηταν άνθρωπος των άκρων, σε μία εποχή των άκρων. Όμως, εφόσον οι πραγματικοί προδότες στρατηγοί και πολιτικοί δεν πλήρωσαν ποτέ για την σφαγή των Ελλήνων την οποία αυτοί ευλόγησαν, ήταν άδικο ο Ιωαννίδης να πεθάνει στην φυλακή. Οι Κύπριοι δεν άφησαν τον Σαμψών να πεθάνει φυλακισμένος, και πολύ σωστά έπραξαν.

 2. Είχε διανοητικό πρόβλημα; Και πως βρέθηκε στο στράτευμα τότε. Διανοητικά ασθενής ήταν και ο Σαμψών, αν δείτε και το βίντεο που σας δίδω παρακάτω θα κρίνετε αν ο Σαμψών που »ανέλαβε» πρόεδρος της Κύπρου μετά την ανατροπή του Μακαρίου είχε σώας τας φρένας….Επίτηδες μας τους σέρβιραν όλους αυτούς τους κόπρους »πατριώτες» βδελύγματα της κοινωνίας.

 3. Παράθεμα: Η συνέντευξη του «αόρατου δικτάτορα» λiγο πριν πεθάνει από…..θερμοπληξία. « Τόνοι και Πνεύματα ….

 4. Φίλε Έλλην Κύπριε, πολλές λεπτομέρειες από το 1974, και απόρρητα ακόμα στοιχέια, θα βρεις στο ιστολόγιό μου, ellinikesaxies.blogspot.com
  Η Κύπρος, ο Ελληνισμός της Πόλης, της Ίμβρου και Τενέδου, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Αλεξάνδρειας, προδόθηκε από την Αθήνα πολλές φορές. Στην Αθήνα άρχισε η λοβοτομή στο λεγόμενο βαθύ Ελληνικό κράτος με την επιστροφή του Κων/νου το 1920, και την συνέχισαν ο Μεταξάς, ο Παπαδόπουλος, και άλλοι, με αποτέλεσμα το στράτευμα και οι δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών να είχαν γεμίσει με ηλιθίους, αχρήστους και απατεώνες. Ένα τεράστιο ποσοστό Ελλαδιτών αξιωματικών είναι ακόμα ηλίθιοι και κλέφτες, και το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι καταγωγή από φασιστικές και ναζιστικές οικογένειες, δοσίλογους και προδότες. Ακόμα κλέβουν από τα στρατόπεδά μας ότι βρουν και το πουλάνε στη μαύρη αγορά. Τα είδατε στην Κύπρο από πρώτο χέρι το 1974 τι έκαναν. Όμως υπήρξαν και Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι δεν άντεξαν την προδοσία και αυτοκτόνησαν, υπήρξαν και λίγοι, ελάχιστοι, οι οποίοι πολέμησαν σαν θηρία.
  Η ηγεσία του Ελληνισμού, κατα την άποψή μου, πρέπει να περάσει στα χέρια των Κυπρίων, οι οποίοι είναι τα ποιό πρόσφατα θύματα του προαιώνιου εχθρού μας και τον γνωρίζουν καλύτερα. Δεν είμαι Κύπριος, αλλά οι καλύτεροι και προπάντων σοφότεροι Έλληνες που έχω γνωρίσει είναι Κύπριοι. Το επίπεδο του Λυσσαρίδη για παράδειγμα, σε ήθος και σοφία, δεν το έχει φτάσει κανένας Ελλαδίτης πολιτικός. Το επίπεδο σκέψης και δημιουργηκότητας του μέσου Κύπριου σήμερα είναι ανώτερο από αυτό του μέσου Ελλαδίτη.

 5. Φίλε Σιδηρούντιος ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το ιστολόγιο σου από σήμερα το μελετώ με ενδιαφέρον. Ο γιατρός (ο Βάσος Λυσσαρίδης) είναι άξιος ΄Ελληνας. Σοφός.

 6. ΨΟΦΑ ΠΑΡΑΝΟΪΚΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ. ΝΑΣΟΥΝ ΛΕΦΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ; ΘΑ ΣΕ ΕΦΤΥΝΑΝ ΠΑΝΤΟΥ.

 7. Ας πήγαινε στην Κύπρο αν τον έβγαζαν απ’ το μπουντρουμι. Πριν να πεθάνει να τους τα πεί, ότι ηταν αθώα περιστερά… Πουστάρα, προδότη ψόφα!

 8. «Το επίπεδο σκέψης και δημιουργηκότητας του μέσου Κύπριου σήμερα είναι ανώτερο από αυτό του μέσου Ελλαδίτη»

  Ειλικρινα αυτο το πιστευεις που λες? Αν ναι τοτε no comment

 9. Συμφωνώ με την Άννα-Λεμεσός. Poyrsas πήγαινε λίγο καιρό Κύπρο ζήσε εκεί με συμπατριώτες μας και θα καταλάβεις ότι απλά πήγες σε ένα μεγάλο Ελληνικό νησί. Η διάλεκτος δεν είναι τίποτε άλλο από την φθαρμένη αρχαία ελληνική και τη συνηθίζεις γρήγορα. Στην Ρόδο τα ίδια θα βρείς στο εσωτερικό του νησιού. Απλά πράγματα. Μας την έστησαν οι ξένοι δίχως να το πάρουμε χαμπάρι και τώρα είναι κάπως αργά. Υπάρχει η ελπίδα όμως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s