"Greek National Pride" blog

Αντιδρούν οι επαγγελματίες στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος


Δυο μέρες πριν από την οριστική ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, οι επαγγελματίες των χώρων εστίασης εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην χρονική στιγμή που επιβάλλεται η εφαρμογή του νόμου, αφού εκτιμούν ότι το πλήγμα στις επιχειρήσεις που ήδη πλήττονται από την ύφεση, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, έγινε γνωστό πως ακόμη και με την απειλή του Αυτόφωρου, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι τους προσεχείς μήνες οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος. Όπως έγινε σήμερα σαφές, από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα

Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας.

Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως «περίοδος χάριτος», καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί. Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών, ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Έγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

«Πήγαμε στο ήμισυ τα πρόστιμα, γιατί αυτό είναι πιο λογικό, καθώς πιο εύκολα επιβάλλονται και εισπράττονται» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι καπνιστές που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο εκτιμούν οι υπεύθυνοι, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.

«Με τον αντικαπνιστικό νόμο συμφωνούμε επί της αρχής και επί της ουσίας. Διαφωνούμε, όμως, με τον χρόνο που επελέγη από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί», δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιριών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς, και προσθέτει: «Δεν γίνεται, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ήδη έχουμε στα καταστήματά μας πτώση του τζίρου κατά 20 έως 25% να εφαρμόσουμε έναν νόμο, που θα μας οδηγήσει σίγουρα σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Γαλλία, όπου εφαρμόστηκε ο νόμος, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής σημειώθηκε πτώση του τζίρου των καταστημάτων εστίασης κατά 30%, κάτι το οποίο, όπως συμπλήρωσε, δεν θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, είπε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να την τηρήσουν, τονίζοντας ότι «θα υποστούμε όλοι μαζί τις συνέπειες. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τους πελάτες μας, να αφαιρέσουμε τα σταχτοδοχεία και να κάνουμε συστάσεις σε αυτούς, που δεν συμμορφώνονται».

«Τα πρόστιμα είναι μεγάλα για μας, που επιπλέον δεν θα φταίμε, καθώς μας αναγκάζουν να γίνουμε αστυνομικοί και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας», λέει ο κ. Καβαθάς και σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου, σημειώνει πως «ζητήσαμε να εξαιρεθούν όλα τα κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει μόνο τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τμ. που έχουν ζωντανή μουσική, και τα καζίνο».

Σχολιάζοντας τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Καβαθάς σημείωσε πως «δημιουργούσε καταστήματα δύο… ταχυτήτων. Ήταν αυτοί που μπορούσαν να κάνουν την επένδυση και να δημιουργήσουν χώρους καπνιστών και οι άλλοι που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Και τότε ενημερώσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει έτσι ο νόμος, αλλά η Πολιτεία ποτέ δε ακούει την αγορά».

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας, συμπληρώνει από την πλευρά του πως «πολλοί από τους επαγγελματίες, με βάση τον προηγούμενο νόμο, είχαν προχωρήσει σε μία επένδυση στα καταστήματά τους 30 ή 40 χιλιάδων ευρώ, για να δημιουργήσουν χώρους καπνιζόντων. Τώρα, αυτή η επένδυση πηγαίνει χαμένη». Αν και χαρακτήρισε το μέτρο «θετικό», ο κ. Καλιώρας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 20% των επιχειρήσεων ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η εφαρμογή του νόμου γίνεται για εισπρακτικούς λόγους. «Τώρα που οι δήμοι χάνουν το ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος, τους δίνεται ένα άλλο έσοδο, αφού μεγάλο μέρος των προστίμων θα πηγαίνει σ’ αυτούς και αναμένουμε να έχουμε μια λυσσαλέα επίθεση από τη δημοτική αστυνομία, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων».

Το δε συντονιστικό των επαγγελματιών cafe-bar-resto, στην ιστοσελίδα του τονίζει: «θέση μας είναι, η επιλογή: όπου είναι υποχρεωτική η προσέλευση πολιτών (πελατών) να υπάρχει απαγόρευση, όπου είναι προαιρετική να επιλέγουν. Αυτό, άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του. Επιλέγει τι θα φάει, τι θα πιει ,τι θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.».

ΠΗΓΗ

6 thoughts on “Αντιδρούν οι επαγγελματίες στην ολική απαγόρευση του καπνίσματος

 1. Ε…και πότε επαγγελματίες συμφωνησαν με τίποτα στην Ελλάδα;Τα μετρα που πάνε να εφαρμοστούν με καθυστερηση 25 ετών στο τόπο μας,εχουν εφαρμοστεί σε ολη την Ευρώπη και Β.Αμερική.Μονο οι Ελληνες επαγγελματειες δεν μπορούν να τα δεχθούν!!!

 2. να και κατι που συμφωνουμε.επρεπε να ειχε γινει χρονια το μετρο.
  στα μπουζουκια να δω τι θα κανουν;;

 3. Καλημέρα φίλε Ιουλλιανέ.

  Στα μπουζούκια από όσο έμαθα θα φτιάξουν ένα μεγάλο χώρο που θα είναι ερμητικά κλεισμένος από plexiglass ώστε να συγκρατούνται οι καπνοί του τσιγάρου στο εσωτερικό του, και όσον αφορά το λουλουδοπόλεμο θα υπάρχει μια οπή περίπου 20cm X 20cm ώστε να μπορούν οι θαμώνες να αποθέτουν τις γαρδένιες, που με τη σειρά τους θα οδηγούνται με μεταφορικές ταινίες σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας όπου και θα πέφτουν απευθείας στο κεφάλι του εκάστοτε μέγα αοιδού.

  Οργανωμένα πράγματα, σε ένα οργανωμένο κράτος.

  Και για να αφήσω τη πλάκα, ή θα πάει το πρόστιμο σύννεφο ή το «φακελάκι».

 4. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ?ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΝΟΙΖΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ?ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΘΩΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ

 5. Επειδη οι Ελληνες ειναι λιγο ζωα πολλες φορες φερνουν σε δυσκολη θεση τους καταστηματαρχες. Και εγω ερθει σε αντιπαραθεση σαν πελατης με αρκετους καπνιστες αλλα το θλιβερο ειναι οτι δεν το κατανοουν οι ιδιοι οτι και δικο μου δικαιωμα ειναι να μην καπνιζω τον καπνο του. Αλλα σε μια χωρα μπανανια…

 6. Προτάσεις προς φίλους καπνιστές.
  1. Καθόμαστε στο σπίτι μας και περνάμε πολύ όμορφα καθόσον και καφέ διαθέτουμε και εδέσματα και το κρασάκι μας μπορουμε να απολαύσουμε. Είναι και οικονομικό.
  2.Αν χρειαστεί να καθίσουμε για κανένα καφέ , κυρίως, τα πρωινά, παίρνουμε τον καφέ μας και βγαίνουμε στο πεζοδρόμιο.
  3. Θυμηθείτε από το στρατό. Σε κάθε απαγορευτική διαταγή υπάρχει και το αντίδοτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s