Εντείνονται τα παζάρια για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο
Η Άγκυρα διεκδικεί βραχονησίδες και νησίδες του Αιγαίου, που δεν αναφέρονται σε Διεθνείς Συνθήκες
Αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» απαιτεί η Τουρκία!
Με εντατικούς ρυθμούς και προς την κατεύθυνση που ορίζουν τα «ζωτικά συμφέροντα» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και οργανισμών, συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας για τη διευθέτηση των διμερών διαφορών σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο.
Το στίγμα της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία εμπεριέχει το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων στην περιοχή, δίνουν τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλλει η Τουρκία και συζητάει η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί «λύση» που θα επιτρέψει τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτω από την ομπρέλα των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Τουρκίας θέτουν τις παρακάτω τρεις απαιτήσεις:
Στην όποια συμφωνία προκύψει, να γίνεται ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στα «τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο».
Η Ελλάδα να απεμπολήσει το δικαίωμά της να ορίσει ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, ανεξάρτητα από το εύρος της υφαλοκρηπίδας.
Στη συμφωνία να αναφέρεται ρητά ότι τελειώνει διά παντός η συζήτηση για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Χωρικά ύδατα «δαντέλα»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν σχεδιάσει σε χάρτες τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, λαμβάνοντας κατά περίπτωση ως εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων άλλοτε τα 6 μίλια και άλλοτε τα 8. Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα απεμπολήσει οριστικά και αμετάκλητα το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα από τις Διεθνείς Συνθήκες.
Η πληροφορία αυτή «δένει» απόλυτα με τις προειδοποιήσεις Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα άρει το Casus Belli για τα 12 μίλια μόνο αν πάρει τα ανάλογα ανταλλάγματα, τα οποία όπως όλα δείχνουν συνίστανται στις διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του δικαιώματος που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί να αποφύγει τη ρητή διατύπωση στην συμφωνία περί «τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο» που απαιτεί η Αγκυρα και αντιπροτείνει μια αναφορά στη Συμφωνία της Μαδρίτης. Πρόκειται για την συμφωνία Σημίτη – Ντεμιρέλ, προϊόν της αμερικανικής διαμεσολάβησης μετά το επεισόδιο των Ιμίων, στην οποία για πρώτη φορά η Αθήνα αναγνώρισε τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «αντάλλαγμα» που προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση η Αγκυρα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση του Αιγαίου, είναι η αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας των νησιών. Ωστόσο, η τουρκική «προσφορά» έχει ελάχιστη σημασία, από τη στιγμή που η εν λόγω συζήτηση θα διευκρινίσει και ζητήματα κυριαρχίας επί νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, που σύμφωνα με την Αγκυρα δεν αναφέρονται στις Διεθνείς Συνθήκες.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Στη συμφωνία να αναφέρεται ρητά ότι τελειώνει διά παντός η συζήτηση για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων.

είμαστε σίγουροι ότι το προτείνει ή έχει συμφωνηθεί κιόλας με το αμερικανάκι;
Ο συνήθης πανικός του καρπαζοεισπράχτορα. Μα σε όλο τον κόσμο οι διαπραγματεύσεις γίνονται με αυτό τον τρόπο. Διεκδικούν οι μεν και οι δεν και στο τέλος τα μοιράζουν στην μέση. Τώρα αν από παραδοσιακή ηλιθιότητα δεν διεκδικούμε τίποτα εκτός από αυτά που είναι ήδη δικά μας, προφανώς κάποια των ημερών …..θα τα μοιράσουμε στην μέση. Μήπως αντί να κρυβόμαστε ως παρθενίτσες, θα έπρεπε να ορμήξουμε στις διαπραγματεύσεις, θέτοντας ως βάση και κόκκινη γραμμή, την αναγνώριση των χωρικών υδάτων στα 24 μίλλια, την αναγνώριση της Κουρδικής ανεξαρτησίας, την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας, την άμεση αποζημίωση του πογκρόμ του 1955, την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, την αποζημίωση για την παράνομη κατοχή και χρήση των Ελληνικών περιουσιών….να πώ και άλλα; Πιστεύω οτι μόλις τα ακούσουν οι Τούρκοι, θα κόψουν λάσπη και θα τελειώσει ο καημός τους για μοιρασιές. Αν όμως δεν ζητάμε τίποτα πώς θα προστατεύσουμε αυτά που έχουμε; μοιράζοντας τα; Τουλάχιστον να ζητήσουμε να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι Κύπριοι, οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι. Για να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των μαύρων ζωνών της περιοχής. Οχι να μιλάμε μόνο για τα βραχάκια.
ποσοι πραγματικά πιστεύουν ότι αν η χώρα επεκτείνει σε 12 μίλια τα χωρικά ύδατα της η Τουρκία θα κάνει πόλεμο? Mόνο οι συμβιβασμένοι, οι δειλοί, οι πράκτορες. Τι έλεγε η Τουρκία πριν την ένταξη της Κύπρου? ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ, ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΚΛΠ ΚΛΠ. Είδατε να κάνει τίποτα? Οχι βέβαια.
1)Δε μπορούν γιατί δεν έχουν υπεροπλία
2)Εχουν τη μόνιμη πληγή με τους Κούρδους που ελιναι έτοιμοι να ανακηρήξουν ανεξαρτησία. Σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα φαντάζεται κανείς τι πάρτι θα στήσουν στη τουρκική επικράτεια?
Το Αιγαίο θέλει υπομονή, επιμονή, σχέδιο και ψυχραιμία. Το χοντρό παιχνίδι ειναι με την ΑΟΖ και όχι με τα χωρικά ύδατα που είναι ξεπερασμένα. Η τουρκία θέτει το casus beli ως διαπραγματευτικό όπλο. Ε και? Η Ελλάδα τι είναι? Ξυπόλητη άοπλη? Χρειάζεται ένα minimum αυτοπεποίθησης. Η μικρή ασήμαντη και σχεδόν άοπλη Κύπρος δίνει το παράδειγμα. Και εκεί απειλεί η Τουρκία αλλά το βούλωσε όταν η Κλίντον της είπε να μη τολμήσει να αγγίξει τα αμερικανοεβραικά θαλάσσια οικόπεδα. Οραμα και σύνεση χρειάζεται όχι πολεμοπατριδοκαπηλείες.
κύριοι, κάνετε ένα σοβαρό λάθος. το θέμα δεν είναι τα 6, 12 ή 24 μίλια. το βασικότερο θέμα είναι η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΖΩΝΗ και ότι αυτή συνεπάγεται σύμφωνα με το δίκαιο των θαλασσών που έχει υπογράψει η Ελλάς αλλά όχι η Τουρκία.
Σκοπός των πονηρών τούρκων είναι να πάρουν έστω και λιγη υφαλοκρηπισα μαζεμένη στη μέση του Αιγίου (ζωτικά συμφέροντα) ή καμια ξερή βραχονησία έτσι ώστε να είναι πλέον αδύνατος ο ορισμός ενιαίας ΑΟΖ που μπορεί να γίνει λόγω των εκατοντάδων κατοικμένων νήσων. φανταστείται η Τουρκία να πάρει υφαλοκρηπίδα 1 στρέμμα στη μέση του Αιγαίου. αυτομάτως τερματίζεται η ένωση των ΑΟΖ των γύρω νησιών. ιδιαίτερης προσοχής είναι το καστελόριζο καθώς η ΑΟΖ του νησιού αποκλείει-κόβει πλήρως τα θαλάσσια σύνορα της τουρκίας με την Αίγυπτο. κοινώς θα θέλουν άδεια για να περάσουν.
τώρα το πόσο σημαντική είναι η ΑΟΖ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της εκμεταλλεύεται πλήρως και αποκλειστικα το θαλάσσιο πλούτο, υπέδαφος, επιφάνεια θάλασσας κλπ. κλπ.
το casus belli είναι μια μπούρδα και μισή. αυτοί γίνονται ρεζίλι με μια τέτοια απόφαση και κακώς οι κυβερνήσεις μας δεν το εκμεταλεύτηκαν επικοιωνιακά στην Ε.Ε. για την «μη» ενταξή της τουρκίας. η γνώμη μου είναι όμως ότι η Τουρκία χάνει το παιχνίδι (για την ώρα τουλαχ.)γιατί η στρατηγική της μή-λύσης και των μακρών συζητήσεων που πρωτοείπε ο Παπούλιας το 85, οδήγησε μετά από 30 χρόνια την Τουρκία να παρακαλάει στην Ευρώπη, οι κύπριοι να τους μπλοκάρουν 8 κεφάλαια, οι κούρδοι να έχουν δικιά τους εθνική συνείδιση και μετά από 100 χρόνια κεμάλ, ο κεμαλισμός να καταρρέει.
Συμφωνώ με Βασίλη και Αριστοτέλη. Απλώς όταν έχεις τα χωρικά ύδατα στα 12νμ δεν υπάρχει και πολύ συζήτηση για ΑΟΖ, λίγα μένουν να χωρισθούν και εκεί απλώς μετράει η τοπογραφία και όχι η πολιτική. Δεν είναι και δύσκολο να βρεις την μέση γραμμή, ένα χάρτη και ένα μέτρο χρειάζεσαι. Μην ξεχνάμε βέβαια πως αυτή την στιγμή η Τουρκία μάχεται και αιμορραγεί για να σώσει ότι μπορεί στο Κουρδιστάν. Τα προβλήματα στο Αιγαίο σε μεγάλο μέρος οφείλονται στο να μας αποσπάσουν την προσοχή και να μην συμμετάσχουμε στο ανατολικό μέτωπο που γίνεται η πραγματική μάχη. Αρκετά έχει με τους Εβραίους εκπαιδευτές του Κουρδικού στρατού (εξ ου και οι φάπες με το Ισραήλ).
ο πραγματικός φόβος της τουρκίας να μην εφαρμόσει η Ελλάδα ανάλογη συμφωνία όπως στα στενά του Βοσπόρου οπότε και να ελέγχει τις διελέυσεις με οικονομικό όφελος και β) να μην βγάλει η Ελλάδα όλο το πετρέλαιο (εάν υπάρχει) για πάρτη της. το χειρότερο κατε εμέ σενάριο ήταν αυτό που διαπραγματευόταν ο ΓΑΠ κρυφά το 2004 να πάρουν οι Τούρκοι μαζεμένη υφαλοκρηπίδα στη μέση του Αιγαίου ή πίσω από τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Δεν υπήρχε χειρότερο σενάριο. σαν να τους δίνει γη. μετά θα όριζαν αυτοί την ΑΟΖ τους στα 200 μίλια και θα χάναμε το μισό Αιγαίο.
ευτυχώς που χάλασε το σενάριο από την απαιτητικότητα των τούρκων να θέσουν σα θέμα και τη θράκη.
πάντως σήμερα άρχισε ο ΥΠΕΞ να μιλάει (έστω και σιγανά μην μας ακούσουν) για ΑΟΖ στα «άκρα της».
καλή σας μέρα.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι να ελέγξει τη θαλάσσια διέλευση πετρελαίων και αερίου και εμοπορίου στη περιοχή Μαύρη θάλασσα-Αιγαίο-Αν.Μεσόγειο και η αρπαγή ορυκτού πλούτου που δεν της ανήκει. Ο τέως ΑΓΕΕΘΑ τους είχε μιλήσει για ναυτική δύναμη στα πρόθυρα της Μ.Βρετανίας, κα της Αμερικής. Για αυτό και τα μεγαλεπήβολα σχέδια ναυπηγήσεων που θα καταστήσουν το ναυτικό της ΒLUE NAVY.
Η συγκυρία για ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ ελιναι ευνοική. Η πολιτική της Κύπρου με τα θαλάσσια οικόπεδα εξαιρετική και την εμπολκή αμερικανοεβραικών εταιρειών. Η ελλάδα από μέρους της πρέπει να κλείσει τις εκρεμότητες ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Αλβανία το γρηγορότερο. Το Κυπριακό δε πρέπει να κλείσει πριν καθοριστούν οι ΑΟΖ. Η Ελλάδα μπορεί να είναι χτυπημένη οικονομικά δεν είναι όμως στο καναβάτσο και επαναλαμβάνω δεν είναι ΑΟΠΛΗ. Οι τούρκοι είναι θρασύδειλοι. ΣΤΗ Κύπρο επιτέθηκαν μόνο όταν έφυγε η ελληνική μεραρχία. Χρειάζεται ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ. Τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο ανήκουν σε χώρες της ΕΕ που δεν έχει παραγωγή δική της ούτε βαρέλι. Πρέπει να τα εξηγήσουμε στους Γαλλογερμανούς να τα συνοδεύσουμε από συγκεκριμένες και εξειδικευμένες αγορές οπλικών συτημάτων για το σκοπό αυτό στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και να τα ενταξουμε στην αποπληρωμή του χρέους μας. Υπομονή και επιμονή Θέλει το πράγμα. Δεν είναι ακατόρθωτο. Οι συνθήκες είναι με το μέρος μας. Η τουρκία πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλλες. Είναι σε πολύ δύσκολη θέση γεωστρατηγικά και οι φανφάρες Ερντογάν-Νραβούτογλου δε πείθουν κανέναν απλά εκνευρίζουν. Τα είδαμε και τα κατορθώματα του στρατού της με τους κούρδους. Δε πρέπει να τους δίνουμε αξία με τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Δε χρειάζεται να κάνεις πόλεμο για να κερδίσεις. Η Κύπρος πως μπήκε στην ΕΕ? Έμείς πως μπήκαμε στη ΕΕ το 81 και στην ΟΝΕ το 2001?
θα συμφωνήσω με το Βασίλη. εδώ διαβάστε: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=354911&dt=17/09/2010
οι απλοί τούρκοι πολίτες των 200 ευρώ μισθού, συμφωνούν μαζί του?
Παράθεμα: Διχοτόμηση του Αιγαίου (ξανα)προτείνει η Άγκυρα « Τόνοι και Πνεύματα ….
Μπράβο παιδιά σε όλους σας, ωραία συζήτηση.
Ναι είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες και όλα τα φάκτα είναι με το μέρος μας, το μόνο που μας λείπει είναι ο αρχηγός να τα διεκδίκηση.
Τώρα που θα τον βρούμε και σε ποιο κόμμα? άγνωστο!
Μπράβο κι από μένα σε όλους τους προλαλήσαντες.
Μη φοβάστε τους Τούρκους. Αυτοί τρέμουν τους ξυπόλητους του pkk. Ο ΗΓΕΤΗΣ μας λείπει! Ας βρεθεί και τα λέμε!…
Η ΚΟΤΑ Ο ΖΑΓΚΛΟΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ; ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΩΕΜΕΘΑΝΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ΑΝΤΙΕΛΛΗΝΑΣ ΟΥΣΤ ΤΕΝΕΚΕ.
ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΟΝ ΖΑΓΚΛΟ ΑΡΧΗΓΟ ΜΕ ΧΛΑΜΥΔΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΤΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΗΔΟΝΗ!
Οι γνωστές μεγαλοστομίες ανευ αντικρύσματος. Μπορεί να μας εξηγήσει και να μας δείξει μία επιτυχία του στη πολιτική των μηδενικών προβλημάτων ? Με την Αρμενία πάτος, η διαμεσολάβηση Συρίας-Ισραήλ = ΜaviMarmara, η ενταξιακή πορεία το 2030 και βλέπουμε, με το Ιράν κάτι για οικονομικές σχέσεις ψελλίζει αλλά να δούμε πόσο χρήσιμη και τι κόστος έχει αυτή η λυκοφιλία. Μόνο με την Ελλάδα σημειώνει επιτυχίες περισσότερο λόγω του δικού μας φοβικού συνδρόμου παρά από τις δικές του επιτυχίες . Έίναι δυνατόν να «τρέμεις» μία χώρα που δε μπορεί να ασκήσει κυριαρχία στα εδάφη της ? Είναι δυνατόν να φοβόμαστε τώρα τη Τουρκία που είναι στη μπούκα των Αμερικανοεβρίων? Είναι δυνατόν να φοβόμαστε τη Τουρκία που μέσα σε δύο χρόνια το πολύ οι Κούρδοι Θα ανακηρήξουν αυτονομία μέσα στα εδάφη τους?
Ο Νταβούτογλου μάλλον έχει ξεχάσει το μέτρημα με τα δάχτυλα γιατί δεν εξηγείται αλλιώς πως κατατάσσει τη Τουρκία πέμπτη υπερδύναμη γιατί με το δικό μου μέτρημα (Αμερική, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ινδία) δε βλέπω τη Τουρκία και έχω παραλείψει και άλλες χώρες πχ Βραζιλία.
Συμπέρασμα: Nαι να υπολογίσουμε τη Τουρκία του 2010 σε ότι αντιπροσωπεύει αλλά ΟΧΙ να φοβόμαστε και στο όνομα αυτού του φόβου να παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα.
Μία ερώτηση προ κάθε φοβικό δημοσιογράφο, ΜΜΕ, Ινστιτούτο.
Πως είναι σίγουροι οτι σε περίπτωση σύραξξης οπωσδήποτε θα χάσει η Ελλάδα γιατί κάτι τέτοιο με βάση την ισχύουσα ισσοροπία και με τη ποιότητα ου ΤΣ δε προκύπτει. Τώρα αν βασίζουν τους υπολογισμούς τους σε πεμπτοφαλαγγίτες, πράκτορες, δειλούς, άσχετους και προδότες αλλάζει το πράγμα. Αυτοί όμως μιλάνε με επιστημονικά κριτήρια αν δε κάνω λάθος.
ΟΡΑΜΑ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ,ΕΠΙΜΟΝΗ,ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ = ΝΙΚΗ
Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι στα χέρια των διπλωματών να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Ας είναι όποιο κόμμα θέλει επάνω, όποιος αρχηγός και όποια καρφιτσωμένα χαμόγελα με συμβούλους υιούς ή γόνους. Αυτοί έρχονται και παρέρχονται. Η πολιτική και η ΠΕΑ δεν πρέπει να είναι στα αποκλειστικά χέρια τους.