"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / Κύπρος / OIKONOMIA

Παραμελημένη η άμυνα και το Υπουργείο της


Εδώ και δύο μήνες η γενική διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας χηρεύει, μετά τη μετακίνηση του Πέτρου Καρεκλά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τα θέματα της άμυνας, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη του ενοποιητικού νομοσχεδίου για την Εθνική Φουρά και τη φυγοστρατία, και χειρίστηκε προσωπικά πολλά ανοικτά ζητήματα.

Με δικές του παρεμβάσεις βρέθηκαν λύσεις στα θέματα των ΕΠΥ, των γυναικών υπαξιωματικών και σε θέματα συμμετοχής και εναρμόνισης της χώρας στην κοινή αμυντική πολιτική και άμυνα της Ε.Ε.

Τον αντικατέστησε προσωρινά ο Χρίστος Πατσαλίδης, ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής, αλλά με τις πολλές υποχρεώσεις που έχει στο Υπουργείο Οικονομικών, σχεδόν δεν παρίστασται στις κρίσιμες συνεδρίες για τα θέματα που χρήζουν άμεσης προώθησης. Οι πληρορορίες από το Υπουργείο Άμυνας είναι ότι έχει μαζευτεί ένα βουνό από θέματα, στα οποία ο Πέτρος Καρεκλάς, με το δυναμισμό και την ευρυματικότητα που τον χαρακτήριζε, έδινε άμεσες λύσεις.

Η μη πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή δίνει, καλώς ή κακώς, το μήνυμα ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο και ειδικότερα ο τομέας της άμυνας δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους. Καίρια προβλήματα που σχετίζονται με την άμυνα χρονίζουν.

Η ανάγκη εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς με πυραυλάκατους και πτητικά μέσα καθυστερεί, και οι σχετικοί πόροι της Εθνικής Φρουράς πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο για να καλύψουν άλλες τρύπες.

Στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής επισημάνθηκε ότι 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ είναι οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα. Ο φόρος αυτός έγινε αποδεκτός από τη Βουλή για να μην παραπονείται η εκτελεστική εξουσία ότι της αφαιρούνται πόροι από την τρέχουσα διαχείριση. Ωστόσο, το κονδύλι αυτό δεν αξιοποιείται για την αναβάθμιση της άμυνας. Μεγάλο μέρος του τα τελευταία 10 χρόνια πηγαίνει για να ενισχύσει τα δεινοπαθούντα δημόσια οικονομικά.

Το 2010 οι εισπράξεις από τη φορολογία για την άμυνα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, μόνο σε 200 εκτομμύρια ευρώ, ωστόσο ο σχετικός προϋπολογισμός για το Υπουργείο Άμυνας είναι μόνο 115 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη

Η σθεναρή άρνηση του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ για συμμετοχή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, επισημαίνουν όλες οι άλλες πλευρές της Βουλής, αποδυναμώνει τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΝΑΤΟ για τα κύρια θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας και η Κύπρος επιμένει να είναι απούσα από το πλαίσιο συνεργασίας, που είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Η Ελλάδα καλύπτει το κενό με την επισήμανση προς τους Νατοϊκούς κύκλους ότι έχει μνημόνιο συνεργασίας με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό.

Το θέμα αυτό αναμένεται να θίξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εδώ άφιξή του, αν βρει βέβαια υπουργό να συνομιλήσει, μια και η όλη φημολογία για αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας τον έχει ήδη αποδυναμώσει.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε