"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της φρεγάτας F460 ΑΙΓΑΙΟΝ λίγες μέρες μετά την παραλαβή του πλοίου!


Μείζονα προβλήματα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλεί η κυβερνητική πολιτική επί του προσωπικού, μία πολιτική που υπαγορεύεται βέβαια από το Μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Μάϊο:

Λίγες ημέρες μετά την παράδοση της φρεγάτας F460 AΙΓΑΙΟΝ (8 Σεπτεμβρίου 2010) στο Πολεμικό Ναυτικό, λόγω ολοκλήρωσης του άκρως δαπανηρού (και υπό δικαστική διερεύνηση) προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των συστημάτων της, ο κυβερνήτης της φρεγάτας, αντιπλοίαρχος στον βαθμό, παραιτήθηκε από το Π.Ν. επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους»!

Το γεγονός ότι παραιτούνται πλέον αξιωματικοί σε τόσο χαμηλούς βαθμούς και μάλιστα την επαύριο παραλαβής σκαφών τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας, δεν δείχνει να προβληματίζει κανέναν.

Ο ακριβής λόγος της παραίτησης δεν έγινε γνωστός, αλλά μάλλον είναι ο συνήθης: Αδυνατούν μετά την κατάργηση των δύο μισθών και των επιδομάτων να θρέψουν τις οικογένειές τους και προτιμούν να βγούν στην σύνταξη προκειμένου με το εφάπαξ να δοθεί κάποια ανάσα στον επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι ο παραιτήσεις αξιωματικών μέχρι πρόσφατα ήταν ένα φαινόμενο κάτι παραπάνω από σπάνιο.

Τώρα παραιτούνται αξιωματικοί με 25 χρόνια υπηρεσίας στην ηλικία των 43 ετών, με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εκπαίδευση επενδεδυμένα επάνω τους από το Ναυτικό.

Τώρα το ΓΕΝ αναζητεί κυβερνήτη για την F460 ΑΙΓΑΙΟΝ, η οποία πριν καλά-καλά αρχίσει περιπολίες έμεινε ακέφαλη! Η τελετή παράδοσης της φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ F460 στο Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στο Σκαραμαγκά και είναι η τελευταία που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής από τις έξι συνολικά κλάσης “S”.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2003 υπεγράφη σχετική Σύμβαση 010B/03 μεταξύ της τότε Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕ) και των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. και ήταν ύψους 381.575.580 ευρώ, από τα οποία τα 257.768.200 καλύπτουν υλικά και υπηρεσίες Thales Naval Nederland (TNNL), κύριου υποκατασκευαστή, ενώ τα υπόλοιπα 123.810.380 ευρώ αφορούν εργασίες και υπηρεσίες των ENAE.
Οι ελληνικές εταιρείες Signaal Hellas και SSMART ανέλαβαν υποκατασκευαστικό έργο αξίας 43,6 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004, ενώ η πρώτη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) παραδόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2006.

Η Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟΝ» είναι η τρίτη Φ/Γ τύπου Standard που αποκτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό. Οι δυο προηγούμενες είναι οι Φ/Γ «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ». Το όνομα «ΑΙΓΑΙΟΝ» δόθηκε σε αναγνώριση της σπουδαιότητας του ομώνυμου Ελληνικού Πελάγους, που επί χιλιετηρίδες αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του χερσαίου κορμού της χώρας μας και των Ανατολικών Ελληνικών νήσων. Το πλοίο ναυπηγήθηκε στην Ολλανδία από το Royal Schelde Shipyard σε στενή συνεργασία με το Ολλανδικό Ναυτικό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


3 thoughts on “Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της φρεγάτας F460 ΑΙΓΑΙΟΝ λίγες μέρες μετά την παραλαβή του πλοίου!

 1. Πως το λέει το αρχαίο ρητό…είδα τα σκούρα και έκοψα λάσπη; Μόλις είδε ο καψερός οτι το πλοίο το διοικεί η τοπική κλαδική και όχι αυτός, τα μάζεψε και μην τον είδατε.

 2. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί !!!

  κάποτε λέγαμε οτι οταν βουλιάζει το πλοιο τα ποντίκια φέβγουν πρώτα !!!

  τώρα φεύγει ο καπετάνιος…

  όσο καιρό (2 χρόνια)ήταν καθημερινα στο σπίτι του όλα ήταν καλά !!!

  να τους χαιρόμαστε τέτοιους αξιωματικούς….

 3. Θα πρέπεινα μάθουμε γιατί έφυγε. Άν πχ ο Ντίνος ξέρει τι λέει τότε πιθανώς έχουμε να κάνουμε με παιδάκι του συστήματος βολεμένο (ξέρετε, μπαμπάδες παλαιοί ναυαρχαίοι, συγγενοκολλητοί πολιτικών, με προϊστορία χρυσοπληρωμένων μεταθέσεων στο εξωτερικό ή άλλες «ευγενείς» θέσεις κλπ). Άν ξέρει κάτι κάποιος ας το πεί. Ειδάλλως, μάλλον τους έχουν για τα ζόρια και τα ασήκωτα και τις χοντρές ευθύνες με λεφτά σκατά, τα ίδια πάνω-κάτω που παίρνουν και οι υπόλογοί τους (είναι γνωστή η «δημοκρατική» ευαισθησία του πασόκ για εξίσωση των αμοιβών αξ/κών-υπαξ/κών που την επέβαλε ουσιαστικά τις δεκαετίες που κυβερνούσε). Οπότε, αν ισχύει το δεύτερο, καλά έκανε και κοίταξε την οικογένειά του και τα βρόντηξε (στον ΟΣΕ, αλήθεια, πόσα παίρνουν οι μάγκες του συστήματος για να μας χώνουν μέσα όλους μέχρι τα μπούνια έ?)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s