"Greek National Pride" blog

Επίτιμος Α/ΓΕΝ υπέρ μικρού και παράκτιου Ναυτικού


Ενώ η Τουρκία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη μεγιστοποίηση της ναυτικής της ισχύος, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ναύαρχος Νίκος Παπάς με μία ομολογουμένως “περίεργη” παρέμβασή του, τάσσεται κατά της απόκτησης των φρεγατών FREMΜ από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) υποστηρίζοντας ότι οποιοδήποτε πλοίο εκτοπίσματος άνω των 1.800 μετρικών τόνων είναι ακατάλληλο για το Αιγαίο.

Σε δημόσια επιστολή του, θεωρεί πως το ΠΝ πρέπει να προσανατολιστεί στην απόκτηση πλοίων εκτοπίσματος περί τους 1.800 τόνους, τα οποία θα διαθέτουν πλήρη σύγχρονη αντιεροπορική και αντιβληματική αυτοάμυνα, άποψη ουτοπική για τα σημερινά δεδομένα.

Ο ίδιος δεν αναλύει περαιτέρω πως δύναται ένα σκάφος τόσο μικρού εκτοπίσματος να φέρει πλήρη και σύγχρονη αντιεροπορική και αντιβληματική άμυνα όταν ακόμα και οι φρεγάτες Αντιαεροπορικού Πολέμου (AAW) Ο.Η. Perry του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) έχουν εκτόπισμα 4.100 τόνων.

Κατά τον ίδιο, το κύριο αμυντικό θέατρο του ΠΝ είναι το Αιγαίο και όπως σημειώνει εύστοχα το fox2 e-magazine, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για την Κύπρο και την αναγκαιότητα να μπορούν να διατεθούν μέσα για την υλοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Κατά τον Ναύαρχο Παπά, ενδεικτική είναι η μεταπολεμική πρόσκτηση του Καταδρομικού «ΕΛΛΗ», 10.000 τόνων, το οποίο απέκτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο των ιταλικών επανορθώσεων και χρησιμοποιήθηκε μόνο για μεταφορές ξένων αρχηγών κρατών.

Εδώ αγνοείται πλήρως το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», επίσης εκτοπίσματος 10.000 τόνων, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των νήσων του Αιγαίου με αποτέλεσμα και τη παραμονή του Τουρκικού Στόλου εντός των Στενών του Ελλησπόντου για τουλάχιστον μισό αιώνα.

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ επικαλείται μελέτη που διεξήγαγε το ΠΝ το 1983 (!), όπου σε σύγκριση της νεότευκτης ολλανδικής προέλευσης Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» (φωτό), 3.600 τόνων, με το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΑΕΤΟΣ», περίπου 1.800 τόνων και κατασκευής 1944, η πρώτη βρέθηκε 7,5% …περισσότερο αξιοποιήσιμη από το Α/Τ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ υπεραμύνεται της άποψης ότι η χρήση και συντήρηση πλοίων μεγαλύτερου εκτοπίσματος συνεπάγεται υποχρεωτικά πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

ΠΗΓΗ

6 thoughts on “Επίτιμος Α/ΓΕΝ υπέρ μικρού και παράκτιου Ναυτικού

  1. αυτα που λεει ο ναυαρχος δεν ειναι παραλογα.σωστα ειναι,αλλα το θεμα ειναι τι πολεμικο ναυτικο θελεις…
    αν θελεις ενα παρακτιο ναυτικο,αμυνας και ελεγχου τοτε θες πολλα και μικρα σκαφη χωρις μεγαλο κοστος συντηρησης και σε μεγαλο αριθμο για να εισαι σε καθε γωνια του αιγαιου.
    εαν ομως θες ενα ναυτικο με βλεψεις στην ΝΑ μεσογειο τοτε θελεις μεγαλες μοναδες.

    η αρχη λοιπον ειναι η πολιτικη ηγεσια να καθορισει το Δογμα της χωρας και κατεπεκτασην των ενοπλων δυναμεων και μετα η στρατιωτικη ηγεσια να το οργανωσει.

    εμεις δεν εχουμε δογμα οποτε ο ναυαρχος εχει δικιο που λεει τι τις θελετε τις FREEM.
    Για να παρεις ενα οπλο πρεπει πρωτα να ξερεις τιτο θελεις.

  2. Εγώ πάντως σαν στεριανός θα πρότεινα το ΠΝ να μην έχει καν κανονιοφόρους! Τα νησιά μας είναι τόσο πυκνά το ένα στο άλλο που ουσιαστικά δεν υπάρχει κενό για χρήση μεγάλων πλοίων επιφανείας.
    1. Την δουλειά των πυραύλων Επιφανείας την κάνουν πολύ καλύτερα επάκτιοι εκτοξευτές που είναι και σχεδόν αδύνατη η επισήμανση τους.
    2. Για ΑΑ άμυνα δεν συζητάμε, τα νησιά μας είναι αβύθιστα φρούρια ΑΑ άμυνας.
    3. Ανθυποβρυχιακή άμυνα το ίδιο. Χρήση Ελικοπτέρων από στεριανές εξέδρες.
    Τώρα αν οι σύμμαχοι κάνουν βόλτες μέχρι το Σούνιο, ειναι λόγο της τουριστικής περιόδου. Αν είμαστε σε εχθροπραξίες, ας κάνουν το ίδιο μπροστά στην μύτη των παράκτιων πυροβολαρχιών!

  3. Η ελλαδα ειναι χωρα που για την επιβίωση της απαιτείται η έλευθερη ναυσιπλοία. Ο έλεγχος της ναυσιπλοίας δεν δύναται να είναι μόνο παράκτιος άλλα και αρχιπελαγικός και ωκεάνιος. Ως εκ τούτου το πολεμικό ναυτικό είναι το εργαλείο για την εφαρμογή της εν λογο πολιτικής. Οι μεγάλες μονάδες επιφανείας στις μέρες μας έχουν καταστεί πλωτά φρουρια που ασκουν εθνική πολιτική σε μεγάλες αποστασεις από τις ναυτικές βάσεις. Το ενδιαφέρων της έλλαδας δεν περιοριζεται μόνο στο Αιγαίο. Αναλογιστειται δε οτι την διωρυγα του σουεζ ή το γιβλαρταρ έλαχιστα πλοία μικρού εκτοπίσματος έχουν καταφέρει να διέλθουν για ειρηνευτικές αποστολές.Συμπερασματικά η ισχύς είναι παραγοντας πολιτικής.Εαν τον διαθέτεις μπορεις και να τον χρησιμοποιήσεις εάν δέν τον διαθέτεις παρακαλάς και ευχαριστείς τους άλλους να το κάνουν για σένα.

  4. αρα πρεπει να ξερουμε το δογμα πανω στο οποιο θα χτισουμε τις αντιστοιχες δυναμεις.

    το ξερουμε;;;;;;;;

  5. Mάλλον ο ναύαρχος ξέχασε το Θουκιδίδη και λησμόνησε ότι το αιγαίο είναι πολύ άγρια και δύσκολη θάλασσα. Τα πλοία μεγάλου εκτοπίσματος τύπου FREMM ειναι ιδανικά για τη Μεσόγειο και τη Κύπρο οπου η Ελλάδα έχει ζψτικά συμφέροντα. Ο βενιζέλος το έθεσε σωστά. Πρέπει να κοιτάμε τη Μεσόγειο. Τα πλοία 1800 τόννων δηλαδή κορβέττες δρουν συμπληρωματικά στις φρεγάτες στο Αιγαίο. Σε καμία περίπτωση δε μπορούν να φέρουν τον όγκο πυρός και τους αισθητήρες μίας φρεγάτας τύπου Fremm ή F-100, F-124 κλπ. Για μία αεροπορία με το μέθεθος της Τουρκίας 4-5 επιθέσεις κορεσμού θα ήταν αρκετές για να στείλουν στο πάτο τα πλοία των 1800 τόννων,
    Οι FREMM μάλιστα έχουν πολύ χαμηλή επάνδρωση μόλις 100-110 άτομα δηλαδή το μισό της KORTENEAR και της MEKO. Μία μίξη από 8-10 φρεγάτες νέου τύπου με 32 Α/Α ΒΛΉΜΑΤΑ (βεληνεκές 100-120 χλμ βεληνεκές)άμυνας περιοχής έκαστη, 6-8 κορβέττες με 16 Α/Α ΒΛΉΜΑΤΑ σημείου (βεληνεκές 50 ΚΜ) μαζί με επάκτιες πυροβολαχίες ΕXOCET στα νησιά πλέον των 10-12 πυραυλάκατων τύπου VITA σε ορίζοντα δεκατίας δημιουργούν ένα αδιαπέραστο τοίχος για τους Τούρκους. Που θα τολμήσει να βγάλει στο ΑΙΓΑΊΟ ο Τούρκος πλοία? Η γεωγραφία είναι αμείλικτη και είναι συντριπτικά υπέρ μας. Αλήθεια σε μία ολιγοήμερη σύρραξη αν το ΠΝ κλείσει το λιμάνι της Σμύρνης, τα Στενά και άλλα λιμάνια της σταματώντας τα πλοία με κατεύθυνση τη Τουρκία στο δίαυλο των Κυθήρων και της Αν, Κρήτης πόσο θα αντέξει η Τουρκία? Και πόσο εύκολα θα σπάσει αυτό το εμπάργκο? Τι λένε για αυτά οι θαυμαστές του Νταβούτογλου?

Σχολιάστε