"Greek National Pride" blog / ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Θετική η αποτίμηση του ταξιδιού στις ΗΠΑ


«Ήταν ένα γεμάτο ταξίδι, με πάρα πολλές επαφές, συναντήσεις, αλλά και αποτελέσματα» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αξιοποιήθηκε η παρουσία του σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον για να προβληθούν τα θέματα προτεραιότητας που αφορούν τη χώρα μας, με πρώτα τα οικονομικά.Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αξιοποιώντας επίσης και τις θετικές επιδώσεις, με δυσκολία και πόνο βεβαίως, έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα, με την αποδοχή πια, όπως ακούσατε απ’ όλες τις πλευρές, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, μέχρι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς και παράγοντες, που αναγνωρίζουν όχι μόνο τις προσπάθειες, αλλά και την επιτυχή πορεία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «θετικό μήνυμα» που δόθηκε, με την προσδοκία «να αποτυπωθεί στις αγορές».

Στη συνέχεια, μίλησε για τη χθεσινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, επισημαίνοντας ότι «αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων της Ελλάδας, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για την χώρα μας.

Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

Για την εξωτερική πολιτική, καταρχήν αναφέρθηκε στις επαφές του μέσα στα πλαίσια συνάντησης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τις οποίες συζήτησε και θέματα που αφορούν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις συναντήσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιφερειακά και διεθνή, καθώς και ανθρωπιστικά θέματα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τόσο στις δικές του επαφές, όσο και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα που απασχόλησε και τη συνάντησή τους με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπογράμμισε ότι «μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι, αλλά εμείς ασκούμε μια πολιτική ανοικτών διαδικασιών, λέμε πάντα την αλήθεια», επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να περάσει «σημαντικά μηνύματα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όσο αφορά τα Βαλκάνια, έδωσε το στίγμα των συζητήσεών του, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα», ενώ με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών που συναντήθηκε τους ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ελπίζουμε να δούμε βούληση και από την άλλη πλευρά», όπως είπε. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Για τη μεν πρώτη τόνισε ξανά ότι «υπάρχει πλήρης συνεργασία», ενώ για τη δεύτερη επισήμανε την προσπάθεια για «περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Σε ερώτηση για τη συμφωνία με το Κατάρ και για το «ενδεχόμενο οι Καταριανοί να μετατρέψουν το χώρο του Ελληνικού σε Λας Βέγκας», ο Πρωθυπουργός είπε: «Μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο ότι γίνεται μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση. Ο,τι κάνουμε θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών που θα δώσουν ποιότητα ζωής στις πόλεις. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι αν ερχόταν θα ήταν η «πρώτη ευκαιρία», μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Στην ερώτηση αν, με βάση την «αδιαλλαξία της τουρκικής και σκοπιανής πλευράς» σε Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ αντίστοιχα, διαφάνηκε από τις συναντήσεις του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, κάποια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξουν παροτρύνσεις ή πιέσεις προς τις δυο αυτές χώρες για να αλλάξουν τακτική, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήταν θετική η προσέγγιση των ΗΠΑ στα δικά μας θέματα», αναφέροντας στη συνέχεια ότι «οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους προτεραιότητες και έχουν πολλά θέματα να αντιμετωπίσουν.

Η ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς ήταν θετική, γιατί παίρνουμε πρωτοβουλίες, κάνουμε κινήσεις για να βρεθούν λύσεις, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας. Και αναγνωρίζεται από τους Αμερικανούς αυτό που κάνουμε».

Τέλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Τούρκου πρόεδρου κ. Γκιουλ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αναφορά σε διεθνές δίκαιο είναι θετική εξέλιξη».

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και αργότερα θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας με το Κατάρ

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης καιτο εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής επενδυτικής αρχής του Κατάρ (Qatar Investment Authority) Αχμάντ Αλ Σαγέντ, υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Κατάρ.

Οι υπογραφές «έπεσαν» παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.

Μεταξύ άλλων, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι τα μέρη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους στον τομέα των επενδύσεων.

Επίσης, τα μέρη εκφράζουν την αμοιβαία πρόθεσή τους να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ, κυρίως στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζιτικό χώρο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό των δυο πλευρών, η Qatar Investment Authority επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελληνική Δημοκρατία ακόμη και μέσω θυγατρικών της εταιριών, με συνολικό προϋπολογισμό – στόχο για επενδύσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, τα μέρη εκφράζουν την κοινή πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η Qatar Investment Authority μπορεί να συμμετέχει σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντικό» και τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το είδος των επενδύσεων.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι μεικτή επιτροπή θα συνεδριάζει στην Αθήνα και στην Ντόχα εναλλάξ, κάθε τρεις μήνες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Κατάρ «ψήφο εμπιστοσύνης» για την χώρα μας.πηγη

2 thoughts on “Θετική η αποτίμηση του ταξιδιού στις ΗΠΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s