"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια παρέμβαση των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ


«Τα βρήκαν» επιτέλους για Σκαραμαγκά

Με μία σκληρή ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Τρίαινα παρεμβαίνει καίρια στο ζήτημα των ΕΝΑΕ αναδεικνύοντας μία εξαιρετικά σημαντική πτυχή του που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο την έλλειψη ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής για το μέλλον των ΕΝΑΕ και τη διατήρηση των 1300 περίπου θέσεων εργασίας σε αυτά.

Αν και είναι αυτονόητη η μέχρι σήμερα επικέντρωση της κυβέρνησης στη διατήρηση των ΕΝΑΕ σε λειτουργία και την επίλυση του χρονίζοντος και περίπλοκου προβλήματος των συμβάσεων των υποβρυχίων πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επεξεργασία μιας συνολικότερης πολιτικής για τη μελλοντική ανάπτυξη των ναυπηγείων. Με άλλα λόγια δηλαδή, η δημιουργία ενός πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθούν τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία εξ ορισμού δεν είναι «φιλανθρωπικά ιδρύματα».
Οι πάντες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ασχολείται με κάποιον τομέα της οικονομίας το πράττει αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το κέρδος και δεν εμφορείται από το «ιδανικό» της φιλανθρωπίας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναζητηθούν τα κοινά συμφέροντα.

Κεντρικός άξονας αυτού του πλαισίου θα πρέπει να είναι ο χαρακτηρισμός της ναυπηγικής βιομηχανίας ως βασικού πυλώνα πρωτογενούς παραγωγής και ανάπτυξης της χώρας και φυσικά η διατήρηση τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, και μελλοντική επαύξηση των θέσεων εργασίας. Και αυτό γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και η υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση και εμπειρία σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που αφενός θα τερματίσουν την αγωνία των εργαζομένων που ήδη διαρκεί για σχεδόν ένα χρόνο (στη δε περίπτωση των εργαζομένων στο τροχαίο υλικό ακόμα περισσότερο αφού παραμένουν επί 18 μήνες απλήρωτοι) και αφετέρου θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των εργαζομένων

Σκαραμαγκάς 23-09-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, οιΤο Ναυπηγείο, όλη αυτή την περίοδο, βρισκόταν σε τεντωμένο σκοινί και κυριολεκτικά σε οριακό σημείο. Κάθε μέρα γεγονότα άλλαζαν σχέδια, προθέσεις και συναισθήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κλείσιμο ήταν προ των πυλών και η δαμόκλειος σπάθη της πτώχευσης εμφανιζόταν από τους γερμανούς ιδιοκτήτες συνεχώς έτοιμη να δώσει την χαριστική βολή. Δόθηκε λοιπόν ένας αγώνας τιτάνιος απ όλους μας με προεξέχουσα την ηγεσία του ΥΕΘΑ με στόχο να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ και θεωρούμε ότι αυτό επετεύχθη.

Αν λοιπόν αυτό σαν πρώτο αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Εμείς σε όλη αυτή την δύσκολη διαδρομή διαλέξαμε τον δρόμο του διαλόγου και της συναίνεσης και το κάναμε αυτό συνειδητά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά παίρνοντας υπόψη μας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την γενικότερη κρίση που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία. Δεν κάτσαμε βολεμένοι στις καρέκλες μας να κριτικάρουμε μόνο. Είχαμε όπλα το δίκιο μας, τα επιχειρήματα και τον διάλογο.

Όσον αφορά τους δεξιοκεντρωνεομεσαιοχωρίτες σχολιαστές ας μας υποδείξουν άλλο δρόμο. Τι έκαναν τα πέντε πέτρινα χρόνια της δικιάς τους διακυβέρνησης που δεν μπορούσαμε να δούμε ούτε τους θυρωρούς των υπουργείων τους. Ας μας πουν ένα θετικό μέτρο που πήραν για το Ναυπηγείο. Τι κάνουν τώρα, γιατί δεν προσπαθούν να πείσουν τους δικούς τους βουλευτές; Δεν θέλουν αυτοί ανοιχτό το Ναυπηγείο; Εμείς μιλήσαμε και με δικούς σας βουλευτές, και μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε από κάποιους ανταπόκριση και αν δεν ψηφήσουν τελικά το Ν/Σ είναι για λόγους καθαρά συγκυριακής αντιπολίτευσης.

Για τους μόνιμους επαναστάτες δε της  εργατικής τάξης το ΟΧΙ σε όλα, είναι μόνιμο μοτίβο. Περιμένουν στην γωνία, για ότι καλό, καλό για όλους για ότι κακό, φταίνε οι άλλοι, οι συμβιβασμένοι. Μόνιμη κριτική εκ του ασφαλούς.Όσον αφορά τις τρέχουσες πληρωμές μας έχουμε την διαβεβαίωση της ηγεσίας του ΥΕΘΑ ότι εντός των προσεχών ημερών θα καλυφθούν πλήρως.

Συναδέλφισσες, οι
Το σωματείο με τρόπο καθαρό και σαφή, σε κάθε περίπτωση υπερασπίστηκε και υπερασπίζετε τα συμφέροντα του Ναυπηγείου και των Εργαζομένων. Έτσι έκανε και τις προηγούμενες φορές, έτσι έκανε και χθες και προχθές στην βουλή.
Δώσαμε την μάχη πάνω στις ανυποχώρητες θέσεις μας:
•    Βιωσιμότητα της εταιρείας ως Ναυπηγείο
•    Κατοχύρωση ΣΣΕ
•    Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων μας εργαζομένων στο Τ/Υ

Το κλίμα ήταν καλό και πήραμε τις δεσμεύσεις από τους υπεύθυνους Υπουργούς, καταγεγραμμένες στα πρακτικά της επιτροπής της βουλής.

Οι δηλώσεις που έγιναν μετά από τον υποψήφιο επενδυτή κο Σαφά απέδειξαν και το ότι οι διαρροές από φερόμενους κύκλους του, προηγούμενων ημερών, ήταν παραπληροφόρηση αλλά και το ότι «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ τελικά παρουσιάστηκε ΓΥΜΝΟΣ.» Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Μένουμε ανυποχώρητοι στις παραπάνω διατυπωμένες θέσεις μας και ρωτάμε:
Αφού κε Σαφά δεν μπορείτε να καλύψετε στο σύνολο του την απασχολησιμότητα τότε γιατί θέλετε να αγοράσετε το Ναυπηγείο άραγε;
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.

Και για τους «πονηρούληδες ανησυχούντες» δεν αποκλείσαμε ποτέ ούτε την Γ.Σ. ούτε τις κινητοποιήσεις σε κάθε περίπτωση στην τελική απόφαση, αν χρειαστεί, θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Για τους εργαζόμενους συναδέλφους μας στο Τ/Υ δυστυχώς δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό να τους πούμε αυτή τη στιγμή πέραν των δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας κου Ε. Βενιζέλου στην επιτροπή της βουλής: [«Εφόσον ψηφιστεί με το καλό ο νόμος αυτός, κυρωθεί η σύμβαση και τεθεί σε ισχύ και εγκατασταθεί η νέα διοίκηση προφανώς και θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα των 160. Είναι πρόβλημα δικό μας, το αντιμετωπίζουμε, δεν θα αφήσουμε κανέναν στην τύχη του.»]

Όμως εμείς θα συνεχίσουμε και μέχρι την τελική ψήφιση αλλά και μετά την είσοδο της νέας διοίκησης, να δίδουμε τον αγώνα έως την πλήρη αποκατάσταση τους.

Συναδέλφισσες, οιΈτσι έχουν τα πράγματα έως τώρα. Εμείς θα σας ενημερώνουμε έγκυρα, έγκαιρα και σωστά σε κάθε περίπτωση. Μετά την κύρωση της σύμβασης θα επανέλθουμε με νέα αναλυτική ανακοίνωση.

Ζητάμε υπομονή, συμμετοχή και στήριξη και μόνο όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γ. Γραμματέας Α/Α

Καρακίτσιος Βασίλης                                                         Μάλλης Νικόλαος

Υ/Γ.  Συναντηθήκαμε εκτάκτως με τον κο Ίτο στις 10:00π.μ και ζητήσαμε :

1.    Να επισπεύσουν τις διαδικασίες πληρωμών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού.

2.    Να υλοποιηθεί η δέσμευση για την συνάντηση με τον κο Σαφά στην οποία ανταποκρίθηκε και θα γίνει άμεσα.

One thought on “Δημόσια παρέμβαση των εργαζομένων στα ΕΝΑΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s