ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Ολική ανατροπή για το Βατοπέδι


Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση Βατοπεδίου

Με χθεσινά (25/09/2010) βίντεο του ΣΚΑΪ

Τα έγγραφα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το Βατοπέδι:

Σελ. 1 ΕΔΩ
Σελ. 2 ΕΔΩ
Σελ. 3 ΕΔΩ
Σελ 4. ΕΔΩ

Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για το ενδεχόμενο νέων αξιολογήσεων του ΣΟΕ:

Σελ. 1 ΕΔΩ
Σελ. 2 ΕΔΩ

Πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί εδώ και τρία χρόνια η υπόθεση του Βατοπεδίου. Η πολύκροτη υπόθεση, έχει ακόμα πολλές προεκτάσεις, αλλά όπως όλα δείχνουν, σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Νέα τροπή στην υπόθεση Βατοπεδίου

Η ταυτότητα του ΣΟΕ

Περιουσία της Μονής η Βιστωνίδα

«Αποδεικνύεται η πολιτική σκευωρία»

Η παρέμβαση Καστανίδη και η απάντηση Σανιδά

Μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής που διερεύνησαν την υπόθεση της Μονής, την πολύχρονη έρευνα της Δικαιοσύνης αλλά και την συνεχιζόμενη έρευνα της προανακριτικής -πλέον- επιτροπής της Βουλής, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημιά του δημοσίου από τις πολύκροτες ανταλλαγές…

Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Δικαιοσύνη, αλλά και η προανακριτική επιτροπή, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις των ανταλλαγών δεν έχουν ανατραπεί έως σήμερα .

Όλες οι εκτιμήσεις για τις ανταλλαγές έγιναν από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕ) που για περισσότερα από 30 χρόνια πραγματοποιεί εκτιμήσεις με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και από διεθνείς εκτιμητικούς οίκους.

Από την ώρα που η υπόθεση βγήκε στο προσκήνιο σε καμία από τις επανειλημμένες και διαφορετικές εκθέσεις για τα ανταλλαγέντα ακίνητα, δεν προέκυψαν ουσιαστικές διαφορές στην κοστολόγηση των ακινήτων.

Το 2007 και μετά τις βολές εναντίον του για υπερεκτιμήσεις ή υποεκτιμήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών προκειμένου να εξακριβώσει περαιτέρω την ακρίβεια και αξιοπιστία των εκτιμήσεών του ζήτησε και έλαβε:

– Λεπτομερή έγγραφη ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους εκτιμητές
– Όρισε τριμελή επιτροπή εξωτερικού ελέγχου αποτελούμενη από τους δύο παλιότερους ορκωτούς εκτιμητές για λεπτομερή επανέλεγχο όλων των εκτιμήσεων και
– Ανέθεσε στον ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο διεθνούς κύρους American Appraisal τον έλεγχο των εκτιμήσεων αυτών.

Τα συμπεράσματα όλων συνέπιπταν επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΣΟΕ.

Ειδικά για το συγκρότημα της Λίμνης Βιστωνίδας είχε συνταχθεί εκτίμηση του οίκου Δανός και συνεργάτες της εταιρίας Richard Ellis, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος εκτιμητικός οίκος του κόσμου και κοστολόγησε την αξία των εκτάσεων κατά 7% υψηλότερα από ό,τι το ΣΟΕ. Δηλαδή όχι μόνο δεν προέκυψε ζημία για το δημόσιο αλλά με βάση αυτή την εκτίμηση το ελληνικό δημόσιο αντάλλαξε τις εκτάσεις της Βιστωνίδας δίνοντας μικρότερης αξίας ακίνητα.

Εξάλλου σε έγγραφο του ΣΟΕ προς το υπουργείο Οικονομικών και την εξεταστική επιτροπή της Βουλής συμπερασματικά αναφέρεται ότι: «είναι προφανές ότι η ζημιά του δημοσίου δεν είναι αποτέλεσμα την εκτίμησης της αγοραίας αξίας των ακινήτων που έγιναν από το ΣΟΕ.

Πάντως, λίγες μέρες πριν η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνουκαταθέτοντας στην εξεταστική – τότε- επιτροπή της Βουλής, δήλωνε άγνοια για τον αν υπήρξαν νέες αξιολογήσεις που να ανέτρεπαν τις αρχικές του ΣΟΕ.

Μέχρι στιγμής πάντως, νέα στοιχεία ως προς τις εκτιμήσεις των ανταλλαγέντων δεν έχουν περιέλθει στα χέρια της προανακριτικής επιτροπής, και μόνο την περασμένη εβδομάδα – και λίγο πριν λήξουν οι εργασίες της – η προανακριτή επιτροπή ζήτησε από 8 οίκους εκτιμητών να επαναξιολογήσουν τις αξίες των ανταλλαγέντων.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη σύσταση προανακριτικής χωρίς εκτίμηση για τη ζημιά του δημοσίου και η ΝΔ επέλεξε να αποχωρήσει από την προανακριτική παρότι είχε στη διάθεσή της τα στοιχεία.

Κωστής Χατζηδάκης για το Βατοπέδι

Πρέπει να σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του Βατοπεδίου, τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουν δείξει ροή μαύρου χρήματος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν είναι δυνατόν –πρόσθεσε- βάσει της ηθικής που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ να στέλνονται άνθρωποι στα δικαστήρια χωρίς αποδείξεις.

Πηγή: Vatopaidi

3 thoughts on “Ολική ανατροπή για το Βατοπέδι

 1. 30 χιλ στρέμματα γης στους νομους Ξανθης και Ροδόπης δόθηκαν δώρο στην μονη βατοπεδίου, Τα στρέμματα αυτά καλλιεργούνται εδώ και πολλές δεκαετίες από αγρότες, αλλά η Μονή επικαλείται δωρεά του αυτοκράτορα του Νικηφόρο Γ’ Βοτανιάτη, αυτοκράτορα του Βυζαντίου το 1080! πριν από 2 χρόνια διεκδίκησαν και πέτυχαν να πάρουν την ιδιοκτησία 5.670 στρεμμάτων στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης.

  Οκτ 2003, δασικές εκτάσεις διεκδικούνται από 130 συνεταιρισμούς, Το μυρίζεται η Μονή και το συμβούλιό της του ανακοινώνει ότι διεκδικούν όλη τη λίμνη Βιστωνίδα και θέλουν ανταλλάξιμες εκτάσεις, Οι κάτοικοι της Ξάνθης χάνουν τη λίμνη Βιστωνίδα!

  27.000 στρέμματα πέριξ της λίμνης Βιστωνίδας, έχουν παραχωρηθεί με υπουργικές αποφάσεις στη Μονή Βατοπεδίου.
  Eκατοντάδες κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών της Βιστωνίδας, κρατώντας μαύρες σημαίες ξεσηκώθηκαν ενάντια στη Μονή Βατοπεδίου. Όλα αυτά επειδή ιερείς της Μονής ανακάλυψαν αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και γλείφτες πολιτικοί υποκλίνονται στους βρυκόλακες.

  O μητροπολίτης Κομοτηνής Δαμασκηνός σε συνέντευξή του σχετικά με τη διεκδίκηση των 27.000 στρεμμάτων πέριξ της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας από τη Μονή κάνει τη θρασύτατα απίστευτη δήλωση: «Η Μονή ζητεί να πληρώσουν ένα μίσθωμα. Κι αν δεν έχουν οι αγρότες, ας τα δώσει το κράτος».
  Τι δύναμη είναι αυτή που διαθέτει αυτή η Μονή Βατοπεδίου ώστε να υποκλίνεται ολόκληρο Κράτος μπρος της;

 2. Με κάνει μεγάλη εντύπωση πως μια μερίδα Ελλήνων επιτρέπει σε εκκλησία και μονές να επικαλούνται χρυσόβουλα και φιρμάνια από τούρκους και βυζαντινούς κατακτητές για να καταπατούν δημόσια περιουσία, με σκοπό το κέρδος!?

  Η σαπίλα τον πολιτικών μας και η αδίστακτη δράση τους με σκοπό τον πλούτο και την πολιτική τους καριέρα είναι βέβαια γνωστη σε όλους μας, για να εξαγοράσουν τις αμαρτίες τους, χαρίζουν στους παπαδαριό αυτά που δεν τους ανήκουν!

 3. φιλε zanglos, καποτε ολες οι μονες θα ειναι ενα ματσο ερειπια,και ολοι οι τραγοι ρασοφοροι ενα ματσο κοκκαλα….

  καποτε θα απαλαγουμε απο τα κουνουπια που μας πινουν το αιμα……..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s