Ο επίτιμος αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτης Μάλλιαρης, συμφωνεί με τον επίτιμο ναύαρχο Νικόλαο Παππά, ότι τα πολεμικά πλοία άνω των 1.800 τόνων είναι ακατάλληλα για το Αιγαίο.
Ο ίδιος μάλιστα, σε δημόσια επιστολή του, χαρακτήρισε την απόκτηση πολεμικών πλοίων των 6.000 μετρικών τόνων ως ένα έγκλημα εκ προμελέτης, για τους λόγους που ανέλυσε ο ναύαρχος Ν. Παππάς.
Κύριες συνιστώσες των ΕΔ της Ελλάδος αποτελούν πρωτίστως το προσωπικό και μετά τα μέσα, αναφέρει ο αντιναύαρχος Παναγιώτης Μάλλιαρης.
Οι συνολικές δαπάνες πρέπει να επιμερίζονται ορθολογικά μεταξύ προσωπικού και υλικού, για τη βελτιστοποίηση των αμυντικών αναγκών της Ελλάδος.
Η επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος» με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2010, έχει ως παρακάτω:
«Κύριε Διεθυντά,
Η αμυντική θωράκιση της πατρίδας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και θεμελειώδη υποχρέωση της Πολιτείας.
Κύριες συνιστώες των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν πρωτίστως το προσωπικό και δευτερευόντως το υλικό τους. Για να αξιοποιηθούν εξοπλισμοί υψηλής τεχνολογίας, χρειάζονται μόνιμα στελέχη ΕΔ υψηλών ικανοτήτων και μεγάλης εξειδικεύσεως.
Σπονδυλική στήλη του προσωπικού των ΕΔ είναι τα μόνιμα στελέχη, στα οποία κυρίως στηρίζεται η αξιοποίηση του υλικού και τελικά η αποτελεσματικότητα των ΕΔ.
Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες πρέπει να επιμερίζονται ορθολογικά μεταξύ προσωπικού και υλικού, για τη βελτιστοποίηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ να προσελκύονται και να παραμένουν οι ικανότεροι.
Παράλληλα με την ανακατανομή αναγκαίων και περιστολή αδικαιολογήτων δαπανών, πρέπει να ληφθούν μέτρα, που χωρίς να έχουν κόστος, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του ενεργεία και αποστρατεία μονίμου προσωπικού των ΕΔ.
Δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα ότι έχουν γίνει ενέργειες για την πρόσκτηση φρεγατών εκτοπίσματος 6.000 τόνων.
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Νίκος Παππάς σε επιστολή του στον Τύπο επισήμανε πολύ σωστά ότι για τις αμυντικές μας ανάγκες χρειάζονται μάχιμα πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που συμβαδίζουν και με τις οικονομικές μας δυνατότητες.
Θα αποτελέσει έγκλημα εκ προμελέτης η απόκτηση φρεγατών 6.000 τόνων, για τους λόγους που ανέλυσε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς.»
πιο εγλημα ρε παιδαι ???
διαβαστε λίγο για τις δυνατοτητες … αντιεπορικοι πυραυλοι me 150 xlm
βεληνεκες,,, scalp…
Iapete οι Scalp naval έχουν 1000 χλμ βεληνεκές!
Από Σαλαμίνα βαράς Αγκυρα!(845km).
Ο στεριανός επίτιμοςςναύαρχοι κος Παππάς έχει ως μεγαλύτερο κατόρθωμα του, οτι χρησιμοποίησε πλοίο του ΠΝ για να το σκάσει εις τα εξωτερικά, γιατί εδώ δεν τα πήγαινε καλά με την κατάσταση, οπότε σκάρωσε το θεατράκι εκ του ασφαλούς (όχι εκεί που πέφτουν φάπες) και μέχρι να περάσει το αγιάζι, ξάπλωσε εις τας ευρώπας και μετά γύρισε να δρέψει τις δάφνες του κατορθώματος;;;;;Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος θα τον είχαν μπουζουριάσει για καμμιά πενηνταριά χρόνια. Στο καραγκιόζ μπερντέ Γιουνανιστάν, τον έχουμε επίτιμο, να υποστηρίζει τα συμφέροντα των αντιπροσώπων βορειοευρωπαικών κορβεττών και ουχί Γαλλικών φρεγατών. Επί της βασιλείας του ως ναυαρχίδαμου, το μέσον και το ρουφιανιλίκι εφτασαν στον κολοφώνα τους στο άμοιρο ΠΝ.
Εχω την εντύπωση και είναι λυπηρό ότι τέως ένστολοι του ΠΝ έχουν μεταβληθεί σε παπαγαλάκια των Αμερικανών που θίγονται απο τη προμήθεια των Fremm.
Oι φρεγάτες κλάσσης Ελλη και Υδρα εχουν εκτόπισμα 3500 τόννων. Τα CF Adams είχαν 4500 τόννους εκτόπισμα. Τα Κιdd που διαπραγματεύονταν για μήνες το ΠΝ αλλά δε τα βρήκε στη τιμή και στον εξοπλισμό γιατί οι Αμερικανοί δε δίνανε τους SM-2 είχαν εκτόπισμα 9000 τόννους. Που ήτανε τότε οι «ανησυχίες» των κυρίων ναυάρχων? Μούγκα τότε, έγκλημα τώρα?
Το ΠΝ διαμαρτύρεται χρόνια τώρα για έλλειψη πλοίων με ικανότητα στην άμυνα περιοχής. Ποιο πλοίο 1800 τόννων μπορεί να φέρει αισθητήρες, βλήματα με βεληνεκές 100+ χλμ και να διαχειρίζεται 16 στόχους ταυτόχρονα για να το μάθουμε και εμείς?Μιλάνε για προσωπικό και κόστη. Μα η Fremm έχει επάνδρωση το 50% των κλάσεων ΥΔΡΑ και ΕΛΛΗ αλλά και των άλλων υποψήφιων φρεγατών.
Ο πύραυλος ΑSTER-30 υπερτερεί σε βεληνεκές σε ταχύτητα και σε ηλικία έναντι του SM-2 πέρα ότι δημιουργεί απεξάρτηση από τους Αμερικανούς σε καίρια συστήματα όπως είναι η αεράμυνα της χώρας. Θυμάστε το σαμποτάζ που κάνανε με τα ιπτάμενα ραντάρ ΕΜΒRAEER που πήραμε? Με τους S-300 τι κάνουνε? Mε τα μ-2000 και τους Magic που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων θυμάστε? Είχαν λυσσάξει και τότε τα παπαγαλάκια ένστολα και μη. Μάλλον ότι δεν είναι made in Usa ποτέ δεν είναι καλό γαι εμάς. Ο ΑSTER-30 και οι αισθητήρες των FREMM θα είναι ένα σύστημα που τα F-35 και τα F-16 της Τουρκίας δε θα γνωρίζουν και δε θα μάθουν. Αν μάλιστα δώσουν οι Γάλλοι και πρόσβαση στον πηγαίο κωδικό των ραντάρ τότε θα μιλάμε για αεράμυνα πραγματικό φόβητρο. Με τους SCALP NAVAL θα αποκτήσουμε και στρατηγική αποτροπή αλλά σιγά μη μας αφήσουν.
Tην ΑΟΖ στο Καστελόριζο με πλοία των 1800 τόννων θα τη διεκδικήσουμε κύριοι ναύαρχοι? Μήπως γνωρίζετε κάτι που εμείς δε ξέρουμε? Αν είχε επιλεγεί φρεγάτα με σύστημα ΑEGIS και πυραύλους SM-2 πόσοι θα μιλάγανε τώρα? Κολλήσανε και οι Γερμανοί που χώνουν το ναυπηγικό συμβόλαιο και έδεσε η ανίερη συμμαχία. Είναι ντροπή ένστολοι να έχουν επιλεκτική μνήμη μετά χριστόν. Αν έπρεπε να πουν κάτι αυτό θα έπρεπε να είναι η σωστή αναλογία μεγάλων πλοίων και μικρών. Καλά οι οπλάδες αλλά ναύαρχοι σε διατεταγμένη υπηρεσία? Τέτοιες εξαρτήσεις από τη διαπλοκή ενάντια στην άμυνα της χώρας?
θά συμφωνήσω καί εγώ μαζί σας αγαπητοί συνέλληνες. Καί θέλω νά μού απαντήσετε στό εξής ερώτημα: Γιατί είναι έγκλημα ή απόκτηση τών fremm; ποιούς ενοχλεί; Ή απόκτηση τους μάς φέρνει τούς στρατηγικούς scalp naval [ Γαλλικής τεχνολογίας πύραυλοι cruse]. Πότε είχε τό ΠΝ τής Ελλάδας τέτοιες δυνατότητες; σέ ποιούς δέν αρέσει αυτό; Τό ότι δηλαδή θά είναι έν κινδύνω οί εκλεκτοί υπηρέτες τους πασσάδες τής Άγκυρας από τό μακρύ χέρι τού ΠΝ; Έχουν αποδοθεί σέ ένα προπαγανδιστικό όργιο μέ παπαγαλάκια διαφόρους αποστράτους [ κάποιο μπαξίσι θά τούς έδωσαν κατά τήν γνώμη μου, νά πάρουν τό »κατιτίς» τους τζάμπα θά γαυγίζουν οί άνθρωποι υπέρ τών υπερατλαντικών αφεντικών;] Στόχος τους: νά προμηθευόμαστε αμερικάνικα σαπάκια από τό Βιετνάμ δήθεν »τζάμπα». Πού όμως τό κόστος συντήρησης κ.τ.λ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ. Ανάλογης τεχνολογίας μέ τούς απέναντι [εκείνοι βέβαια θά έχουν τήν υπεροπλία εμείς θά »τρέχουμε» πίσω τους ασθμαίνοντας, τό γνωστό στόρυ τών δεκαετιών 70 καί 80]. Η τό πολύ πολύ από τήν Φράου Μέρκελ από τήν οποία οί απέναντι πασσάδες θά παίρνουν τά πλέον εξελιγμένα καί εμείς τά παλαιότερα καί προβληματικά [ Βλέπε υποβρύχια, άρματα leopard hell]. Γιά νά τό πετύχουν αυτό έχουν έδω τά »λόμπυ» δολιοφθοράς από »παλιοκαραβάνες» διεφθαρμένες τού »επαγγέλματος» πού φορούν τή μάσκα τού » έμπειρου» τού ειδικού. Οί οποίοι δέν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι από μάχες ή πολεμική εκπαίδευση αλλά από μακριά κομματική προπαγάνδα, κοινώς κομματόσκυλα…. Δυστυχώς…. Καί όσο γιά τόν συγκεκριμένο Δέν έχει καμμία βαρύτητα ό λόγος του όπως έχει π.χ. τού ασθενούντα Στρατηγού Δημήτρη Δήμου, τού Στρατηγού Δημήτρη Αλευρομάγειρου. Κοσμήματα ακριβά οί δύο αξιωματικοί τών Ενόπλων δυνάμεων καί τής πατρίδας. Διαφωνείτε;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ…….
εγκλημα θα ηταν να μην παιρναμε τις FREMM.
παρολα αυτα για να αξιοποιηθει πληρως ενα οπλο πρεπει να ταιριαζει και με το αμυντικο δογμα.
πρεπει να δουμε τι δογμα εχουμε και μετα να παρουμε τα αναλογα οπλα.
γιατι εαν ειναι να τα εχουμε για περιπολια για λαθρομεταναστες εχει δικιο ο ναυαρχος.
εαν ομως θα δωσουμε παρον στην ανατολικη μεσογειο τοτε καλως τις πηραμε.
σαν το ποδοσφαιρο ειναι παιδια.
παιρνεις ενα βαρυ σεντερ φορ περιοχης και αντι να παιξεις στον αξονα παιζεις με αντεπιθεσεις και δεν σκοραρει ποτε.
δεν φταιει το φορ..το συστημα φταει και ο προπονητης που πηρε λαθος παικτη.πρεπει πρωτα να ξερεις το συστημα.
MIKROTERA PLOIA DEN MPOROYN NA FEROYN SHMANTIKA OPLIKA SYSTHMATA OPOS TA SKALP NAVAL.FYSIKA GNORIZETE OTI OI AMERIKANOI ENAI ANTITHETOI STO NA APOKTHSEI H ELLADA AYTO TO OPLO STRATHGIKHS SHMASIAS
Το έγκλημα είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε αξιωματικούς σαν τους δυο «επιτίμους», αντί να τους ξηλώσουμε τα γαλόνια και να τους στείλουμε στο Γουδί.
Τι οτραματίζονται; Ένα στόλο παράκτιων περιπολικών;
Τον τουρκικό στόλο να κόβει βόλτες ανενόχλητο στο Αιγαίο και το Ιόνιο;
Ντροπή τους, και ντροπή μας που τους ανεχόμαστε.
Πέραν τούτου όμως, η γνώμη μου είναι ότι αυτές οι δηλώσεις (των «επιτίμων») δεν είναι τυχαίες. Κάτι σά[ιο μου μυρίζει:
Νομίζω πως κάποιοι ψάχνουν άλλοθι για να διαλύσουν – ουσιαστικά – το στόλο, και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τους προσφέρουν αυτό το άλλοθι.
Και για τους πολιτικούς μας μεν, το ξέρουμε όλοι πόσο παραδομένοι στα νεοοθωμανικά – και στα της ομάδας Ομπάμα – όνειρα είναι. Έχουμε αντιληφθεί ότι προωθούν διχοτόμηση του Αιγαίου και ότι στρώνουν το χαλί για παράδοση ακόμη και εδαφών (νησιωτικών ή ηπειρωτικών) στους «πασάδες της Άγκυρας» που λέει κατά καιρούς κι ο φίλτατος Πάνος.
Αλλά κι από στρατιωτικούς;
Το περιμένατε;
ΙΩΑΝΝΗΣ
Mία διευκρίνιση ως προς τα οπλικά συστήματα της fremm. O scalp-naval οση γοητεία και αν ασκεί δεν είναι το ζητούμενο στη αγορά των FΡΕΜΜ. 1)Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μας επιτραπεί να τον αποκτήσουμε 2)Δεν είναι πρώτη πρωτεραιότητα του ΠΝ το χτύπημα στην τουρκική ενδοχώρα.
3)Ο Scalp-Naval μπορεί να εκτοξευτεί και από το σύστημα μάχης των Τ-214. To κύριο όπλο της FREMM είναι η αντιεροπορική προστασία μέσω ASTER-30 με βεληνεκές 100+ χλμ, η ταυτόχρονη εμπλοκή 16 ενάεριων στόχων και η απεξάρτηση της ελληνικής αεράμυνας από αμερικανικά συστήματα τύπου Patriot τα οποία μπορούν να τυφλωθούν ή να αχρηστευθούν από ένα μινι-εμπάργκο και που φυσικά θα είναι άγνωστα για τους Τούρκους κατά τα πρότυπα των Μ-2000/MAGIC-MICA. o Scalp-Naval επικουρικά στο έργο της ΠΑ μπορεί να βοηθήσει. Η FREMM είναι κλάση με σίγουρες παραγγελίες 20 πλοίων μέχρι στιγμής με΄ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για αγορά στο βαθύ μέλλον μεταχειρισμένων πλοίων απο το ΠΝ. Aν έπρεπε να μιλήσει κάποιος εναντίον της fremm αυτό έχει να κάνει με τη ταχύτητα της που υστερεί έναντι του ανταγωνισμού. Ο ογκος πυρός 32+24 αντιεροπορικοί πύραυλοι είναι τρομακτικός όταν η κλάσση ΕΛΛΗ έχει μόλις 8 η κλάσση Υδρα 16 με βεληνεκή από 20-45 χλμ έναντι 100+, διπλάσιο προσωπικό και ταυτόχρονη εμπλοκή 1-2 εναέριους στόχους έναντι 16 των Fremm.
Aυτά έκαναν ότι δε τα είδανε οι τέως ναύαρχοι(θα τρίζουν τα κόκαλα του Κουντουριώτη με τους απόγονους του ναύαρχους)αλλά είπαμε πιο πάνω. Το πρόγραμμα της κορβετο- φρεγάτας που τόσο ταλάνισε το ΠΝ και το οποίο φωτογραφίζει ο Κος Παππάς ναυάγησε από τα σχέδια ακόμα. Το ΠΝ μπορεί κάλλιστα αν κρίνει να προχωρήσει στη ναυπήγηση κορβεττών σε αντικατάσταση παλιών πυραυλάκατων και κάποιων ίσως φρεγατών. Ναυτοσύνη 2500 ετών έχει το ΠΝ. Απλά χώνονται κάποιοι αρουραίοι στις τάξεις του και το πληγώνουν.
Τα πλοία αυτά θα προχωρήσουν κανονικά και όπως είπαν οι προηγούμενοι φίλοι τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν δίνουν τεράστιο ποιοτικό πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλο.