"Greek National Pride" blog

ΕΝΑΕ-υποβρύχια: ADM τέλος; – Για να μπουν στα ΕΝΑΕ ζητούν ποινική και φορολογική ασυλία!


Διαστάσεις πολιτικής τραγωδίας λαμβάνει η υπόθεση της έγκρισης πώλησης των ΕΝΑΕ από την TKMS στην Abu Dhabi Mar και της τροποποίησης των συμβάσεων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και NEPTUNE II με την επιπρόσθετη παραγγελία των δύο νέων Type 214: Πριν από λίγο η ADM κυκλοφόρησε ένα non-parer με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά απαιτεί φορολογική και ποινική ασυλία ως προϋπόθεση για να αναλάβει τα ΕΝΑΕ.

Αυτό που αναμένεται από την άλλη πλευρά είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του ν.3885/2010».

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η «συνδεδεμένη εταιρεία»; Η λύση της Prinininvest, δηλαδή της εταιρείας του Ι.Σάφα, η οποία συμμετέχει στην ADM, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Κατ’αρχήν δεν έχει αξιολογηθεί από την Lazard  Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε πλέον μέχρι εκεί, αφού η εναλλακτική «συνδεδεμένη εταιρεία» βασίζεται σε μία πολιτική απάτη που εκμεταλλεύθηκε το δίγλωσσο του νόμου.

Πλην των παραπάνω, έχουμε και το non-parer της Abu Dhabi Mar η οποία επισημοποιεί  ουσιαστικά το διαζύγιο πριν καν «παντρευτεί» με το εξής σκεπτικό:

«Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το «closing» της συμφωνίας μεταβίβασης του 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΝΑΕ στην Abu Dhabi Mar (ADM) αποτελεί λύση ανάγκης ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη από τον πρόσφατα κυρωθέντα νόμο ημερομηνία-ορόσημο της 22ης Οκτωβρίου 2010.

Η διατυπωμένη με την ανακοίνωση τύπου επιλογή για την «υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ από την ThyssenKrupp Marine Systems/HDW στην Abu Dhabi Mar ή σε συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία (affiliated company) που θα υποδειχθεί από την ADM, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και του Ν. 3885/2010», κάθε άλλο παρά αποτελεί επιθυμητή λύση για την ADM.

Στην ουσία τηςαποτελεί λύση ανάγκης για το ελληνικό δημόσιο.

Η αποδοχή της συγκεκριμένης λύσης αποτελεί παραχώρηση (!) της ADM προς το
ελληνικό δημόσιο

Η ADM θεωρεί ότι τέσσερα είναι τα κύρια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν
οριστικά:

α. Το επιβληθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο
β. Εκκρεμή φορολογικά ζητήματα.
γ. Πιθανές απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου κατά των ΕΝΑΕ που θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα
δ. Το ζήτημα των γαιών που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στα ΕΝΑΕ τη δεκαετία του 1950 επί εποχής Νιάρχου.

Για όλα τα ανωτέρω ζητήματα η ADM είχε ενημερώσει από τον Απρίλιο του 2010(!)

Μέχρι και σήμερα τα ΕΝΑΕ, ο μοναδικός κατασκευαστής μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων στη χώρα, δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

Η ADM δηλώνει επίσης ότι επιθυμεί και είναι έτοιμη να αναλάβει την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ την καταληκτική ημερομηνία της 22ας Οκτωβρίου, χωρίς τη μεσολάβηση μεταβατικής περιόδου, με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιλύσει οριστικά ή θα δεσμευτεί επίσημα για την οριστική επίλυση των ανωτέρων εκκρεμών ζητημάτων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος».

Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια αγοραία έκφραση, μπορούμε να μιλήσουμε για … «ξεβράκωμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ζητούν φορολογική και ποινική ασυλία και λαμβάνουν 1,35 δις. ευρώ επιπλέον. Επίσης ζητούν την οριστική κατακύρωση της έκτασης των ΕΝΑΕ (τα οποία είχε παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στον αείμνηστο Νιάρχο στην δεκαετία του ’50) στην καινούρια εταιρεία.

Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε διαδοχικές συσκέψεις με τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου, ενώ δύο θέματα παραμένουν εξαιρετικά πιεστικά: Η έναρξη παραλαβής των υποβρυχίων και η πληρωμή των ανθρώπων των ΕΝΑΕ. Φυσικά όπως σημειώσαμε και χθες το θέμα της φορολογικής και ποινικής ασυλίας είναι το κρίσιμο ζητούμενο γι αυτούς για την ADM και την TKMS. Η εισαγγελική έρευνας σε Ελλάδα και Γερμανία προχωρά. Τι φοβούνται;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 thoughts on “ΕΝΑΕ-υποβρύχια: ADM τέλος; – Για να μπουν στα ΕΝΑΕ ζητούν ποινική και φορολογική ασυλία!

  1. Πάντως είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η εξέλιξη αν κοιτάξουμε παράλληλα και άλλα δεδομένα εκτός της γυάλας μας και γύρο μας όπως :

    1.Λιβανέζικη off-shore και η στάση της ΗΑΕ.
    2.Έχουν μπλοκάρει τους καναδούς από τον Σεπτέμβριο στην ΗΑΕ (αεροδρόμιο)…κτλ
    3.Η περιοχή βρίσκετε σε αναβρασμό η εμπλοκή του Ιράν στο Λίβανο δημιουργεί νέα ρευστά δεδομένα τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι μέλει γίνεστε…μήπως δημιουργήσουν ναυτικό αποκλεισμό… με στόχο να πλήξουν την επιχειρησιακή κατάσταση του πολεμικού ναυτικού? Ερώτημα που προκύπτει αναπάντεχα.
    4.Μήπως από την συνεργασία ΙΡΑΝ-Τουρκιας -Συρίας- Λιβάνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα με τα ναυπηγεία?

    Μήπως θα ήταν προς το καλύτερο συμφέρον και λόγο ασφάλειας αναλάβει μια ελληνοισραηλινή κοινοπραξία το θέμα?

    Μήπως με μια ιδιωτική πρωτοβουλία από Έλληνες εφοπλιστές και Ισραηλινούς επενδυτές θα μπορούσε να φέρει ένα αμοιβαίο όφελος ,ασφάλεια και ανάπτυξη στα ναυπηγεία των δυο χορών? μήπως αν αναπτυχτεί ελληνοισραηλινη ναυτική κοινοπραξία τόσο για την ασφάλεια της ΕΕ όσο και για την ασφάλεια στην Α Μεσόγειο την Μ Ανατολή θα επέφερε δυνητικά πλεονεκτήματα στις δυο πλευρές?

  2. *Επίσης ναυτιλιακή κοινοπραξία Έλληνες εφοπλιστές εσωτερικού/εξωτερικού και Ισραηλινούς επενδυτές εσωτερικού/εξωτερικού θα σήμαινε και πολλά για το εμπόριο, cargo etc…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s