"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΑΙΟ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Η κοροϊδία με το casus belli/ Ζητούν οι Τούρκοι να απαρνηθούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα για να το άρουν!


Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην «Καθημερινή» ο κ. Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ότι η Άγκυρα θα συναινούσε στην άρση του casus belli, αν ταυτόχρονα η Αθήνα αναιρούσε τη σχετική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων περί επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, υπενθυμίζουμε:

Κατά το άρθρο 3 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που κωδικοποιεί προϋπάρχον εθιμικό δίκαιο, σαφώς προκύπτει ότι η χώρα μας δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.

Η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει ότι ο χρόνος και ο τρόπος της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι 12 ν.μ. μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιονδήποτε χρόνο εκείνη κρίνει σκόπιμο. Σχετική μάλιστα πρόνοια σαφώς αναφέρεται στο άρθρο 2 του νόμου 2321/1995, με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Τον Ιούνιο του 1995, λίγες μέρες αφού η χώρα μας κύρωσε τη σύμβαση, η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε με απόφασή της την τουρκική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.

Συγκεκριμένα, από τις δύο αυτές αποφάσεις αβίαστα προκύπτει ότι η Ελλάδα ασκούσα κυριαρχικό της δικαίωμα, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο, δικαιούται ανά πάσα στιγμή να επεκτείνει στα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδά της ζώνη. Αντίθετα, η στάση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, παραβιάζει και το άρθρο 2 παρ. 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει στα κράτη μέλη του απειλή ή χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Εύλογα λοιπόν θέτουμε τα ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν να απαιτεί η τουρκική πλευρά την παραίτηση της χώρας μας από νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα, προκειμένου η Άγκυρα να παραιτηθεί από μια παράνομη και καταδικαστέα από το Διεθνές Δίκαιο πράξη;

Ποια λογική επιτρέπει στην Τουρκία να ενεργεί έτσι; Ποια άραγε είναι η πορεία των 47 γύρων μέχρι σήμερα των διερευνητικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όταν η Άγκυρα μας… απαγορεύει (!) να επαναοριοθετήσουμε, απόλυτα νόμιμα, τη δική μας αιγιαλίτιδα ζώνη; Ελπίζουμε κάποιος να υπενθυμίσει όλα αυτά, στις 22 Οκτωβρίου, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας που θα έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Μεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον.

ΥΓ.: Αυτά για εκείνους τους αφελείς που ζουν με αυταπάτες και έτρεξαν να πανηγυρίσουν για τη δήλωση του Νταβούτογλου ότι θα άρουν το casus belli και να πουν τι καλός που είναι. Τίποτε δεν παίρνουν πίσω οι Τούρκοι, αν δεν πάρουν ανταλλάγματα. Κι εδώ αυτό που μας ζητούν είναι να αρνηθούμε κομμάτι της κυριαρχίας μας…

ΠΗΓΗ

8 thoughts on “Η κοροϊδία με το casus belli/ Ζητούν οι Τούρκοι να απαρνηθούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα για να το άρουν!

 1. Καλά θα κάνετε να μην ασχολείστε το casus beli γιατί είναι δεδομένο.Δεν θα το άρουν ΠΟΤΕ!
  Είναι ένας εκβιασμός στον οποίο το Μαξίμου υποκύπτει.
  Διαφυλάτει την «ειρήνη» με κάθε κόστος!!
  Άραγε φοράει παντελόνια κανείς τους;
  Η Τουρκία όμως έχει 12ν,μ στα νησιά της Μαύρης Θάλασσας.
  Είδατε;
  Και όχι μόνο υποκείπτουμε, αλλά νοιαζόμαστε και για την Ευρωπαϊκη τους πορεία!!
  Κανονικά αν ήταν άξιοι της «αποζημίωσης» τους έπρεπε να εγείρουν και αυτοί θέμα casus beli οσον αφορά τις πυρινικές φιλοδοξίες της Τουρκιάς!!!!!!!!!

 2. Παράθεμα: Η κοροϊδία με το casus belli/ Ζητούν οι Τούρκοι να απαρνηθούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα για να το άρουν! (via Greek National Pride) « Skymaster News

 3. Δυστυχώς Επώνυμε, ο ραγιαδισμός των πολιτικών μας δεν έχει τέλος.
  Ποτέ στην νεότερη ιστορία της η Ελλάδα μας δεν υπήρξε τόσο υποχωρητική.
  Και το τραγικό είναι ότι ποτέ στην νεότερη ιστορία της η Ελλάδα μας δεν υπήρξε τόσο καλά εξοπλισμένη όσο είναι σήμερα παρά την οικονομική κρίση και παρά τα όποια προβλήματα.

 4. Μιλήσιε ,

  Η τελευταία πρόταση του σχολίου είναι πάρα πολύ εύστοχη. Δυστυχώς όμως τα ΜΜΕ καλλεργούν σύνδρομο φόβου και κατωτερότητας απέναντι σε μία πολεμική μηχανή που δε μπορεί να ασκήσει κυριαρχία στο 30% της επικράτειας της είναι βαθιά διχασμένη και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ουκ όλίγες φορές με τελευταία τη προσάραξη φρεγάτας τους στα αβαθή της Κένυας.

  Το casus belli είναι μία φούσκα-μπλόφα που τη καταπίνουν οι πολιτικοί μας χρόνια τώρα. Κανείς δεν εξήγησε όμως ότι πόλεμος χωρίς νομική βάση δε ξεκινάει εύκολα στις μέρες μας σε επίπεδο χώρας Τουρκίας. Πως είναι δυνατόν να διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με casus belli έναντι άσκησης νόμιμου δικαιώματος, κατοχυρωμένο από διεθνείς συνθήκες και υπογεγραμμένο από όλες τις χώρες πλην Τουρκίας? Ετσι εύκολα νομίζει κανείς ότι άλλος θα κάνει πόλεμο? Και αν ξεκινήσει τόσο σίγουροι είναι ότι θα το χάσουμε? Κανείς δε λέει ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο αλλά δε μπορούμε να στηρίζουμε τη πολιτική μας σε μία απειλή και να εκχωρούμε ΝΟΜΙΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Κανείς δεν εξηγεί στους πολίτες ότι ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ.

 5. Το casus belli δεν θα υπήρχε εαν οι Τούρκοι είχαν απεναντί τους μια χωρα σοβαρή κα συνεπή στην εξωτερική πολιτική της,με αρτια οργανωμενες και εξοπλισμενες Ε.Δ.και,φυσικά,σωστη οικονομία.Αλλά,και πάλι,παρ’ολα μας τα χαλια και την επι τόσα χρονια πολιτική τραμπούκου που εφαρμοζει η Τουρκια,το μονο που εχει κατορθώσει είναι η οικονομική αιμορραγία και στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

 6. Εμείς έτσι κι αλλοιώς είμαστε οικονομικά χάλια!
  Αν γίνει σύγκρουση πολεμική αυτοί που έχουν να χάσουν τα περισσότερα είναι οι Τούρκοι που η οικονομική τους ανάπτυξη ΘΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ(!!!) και θα έρθουν και φυσικά και εμείς μαζί με αυτούς σε ελεεινή οικονομική θέση.
  ΑΡΑ: ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΉ ΕΜΠΛΟΚΉ ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.
  ΣΥΝΕΠΩΣ: ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ;
  ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΠΑΜΦΑΓΑ ΣΥΝΕΝΟΧΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

 7. Αγαπητέ ΒΑΣΙΛΗ έχεις δίκιο για την αξία του τουρκικού στρατού όσο και για την αξία του casus belli των.

  Εμείς θα εφαρμόζαμε το διεθνές δίκαιο με την επέκταση μας στα 12 ν.μ. κι αυτοί θα παρέβαιναν το διεθνές δίκαιο και θα έβαζαν το ΝΑΤΟ σε πολύ οδυνηρή θέση με μια επίθεση κατά της Ελλάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s