Του ΝΙΚΟΛΑ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται στο Λιμενικό Σώμα το οποίο αδυνατεί να ελέγξει τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που περνούν καθημερινά τα σύνορα της χώρας μας μέσω θαλάσσης.
Τα μέσα που χρησιμοποιούν στο Λ.Σ. είναι απαρχαιωμένα, ενώ, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές στον «Έ», δεν «υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός ώστε οι άνθρωποι που ελέγχουν τα σύνορά μας να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για το έργο τους».
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Λ.Σ. επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως «δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη διάσωση και τoν έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων».
Το αποτέλεσμα; Το επιχειρησιακό προσωπικό που ασχολείται με τη διάσωση φοβάται για ασθένειες και μολύνσεις όταν έρχεται σε επαφή με λαθρομετανάστες. «Είναι λογικό», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΛΠΣ, κ. Δριβάκος, «μερικοί λαθρομετανάστες να έρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σε αυτές είναι εκτεθειμένοι πολλοί άνδρες του Λιμενικού Σώματος».
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εκπαίδευση
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Λιμενικό Σώμα δεν περιορίζεται μόνο στην έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού. Επεκτείνεται και στην έλλειψη ορθής εκπαίδευσης και προσωπικού, το οποίο δεν είναι επαρκές για να φυλάξει την τεράστια έκταση των θαλάσσιων συνόρων μας.
«Πώς γίνεται 1.000 άτομα να μπορέσουν καθημερινά να ελέγξουν τους λαθρομετανάστες και όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας,» αναρωτιούνται οι συνδικαλιστές και απευθύνουν έκκληση μέσω του «Ε» στο αρμόδιο υπουργείο να «προσλάβει επιτέλους και άλλους στο Λιμενικό Σώμα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».
