"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ κλπ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ(UK-FRANCE SUMMIT 2010 DECLARATION ON DEFENCE AND SECURITY COOPERATION)./ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Στο σημερινό ημερήσιο τύπο εμφανίστηκαν ορισμένα (μικρής έκτασης) άρθρα σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών της χώρας μας στον στρατιωτικό τομέα/μεταφορές-υποδομές-από κοινού χρήση βάσεων-εκπαιδευτικές δραστηριότητες κλπ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ενώ ως υποψήφιες χώρες αναφέρθηκαν η ΓΑΛΛΙΑ ,η ΙΤΑΛΙΑ, η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και η ΠΟΛΩΝΙΑ. Στην θεωρία όλα αυτά είναι καλά, αλλά δυστυχώς δύσκολα υλοποιούνται.(θεωρώ ότι τέτοιες συγκλίσεις» γίνονται κυρίως για οικονομικούς λόγους).

Πρώτα από όλα η ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ είναι προϊόν διαπραγματεύσεων10 και πλέον μηνών (και διαχρονικά το ΛΟΝΔΙΝΟ και το ΠΑΡΙΣΙ, πέραν μειωμένων στρατιωτικών προϋπολογισμών αλληλοκοιτάζονταν επί δεκαετίες), και δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα η συγκεκριμένη συμφωνία των 30 άρθρων για ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ-ΠΥΡΗΝΙΚΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ με κάτι που πιθανό να προχωρήσουμε(και αν καταστεί εφικτό) εμείς.

Αν και είναι MIDDLE POWERS οι δυο χώρες ενεργούν σε παγκόσμιο επίπεδο(και έχουν λόγο). ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ. Τα 30 άρθρα καλύπτουν (επειδή τυγχάνει να την έχω αναλύσει τη συμφωνία ευρύτατους τομείς που φθάνουν μέχρι το ΙΡΑΝ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κλπ).ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

*ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ(ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΜΑΧΗΤΙΚΑ-ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ), υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, και κάτι τέτοιο (τουλάχιστον για τα ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ θα πρέπει να τυγχάνει της υποστήριξης των ΗΠΑ). Η ΣΟΦΙΑ σταδιακά θα μεταπέσει σε στρατό για ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ. Δεν προτίθεται να κρατήσει μεγάλες δυνάμεις, και βέβαια η όριος γραμμή με την χώρα μας είναι σήμερα πιο επικεντρωμένη σε άλλα πράγματα(πχ παράνομη μετανάστευση-πιθανή «αναχαίτιση Ισλαμικών κύκλων που επιδιώκουν διείσδυση στις περιοχές μας κλπ).. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΜΕΩΝ. Προφανώς αν τα πράγματα με την ΤΟΥΡΚΙΑ βελτιωθούν δεν αποκλείω κάποια προσέγγιση. ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑΤΟ. Σημειώνω-γιατί δεν τα γνωρίζουν τα θέματα πολλοί, ότι ορισμένες ιδέες που προ 4 χρόνων παρουσιάστηκα για ΚΟΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ σε ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ-ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ δεν προχώρησαν. Βέβαια ΑΡΜΕΝΙΟΙ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ κλπ βρέθηκαν μαζί μας στη ΒΟΣΝΙΑ και στο ΚΟΣΟΒΟ, αλλά ήσαν πολύ μικρές μονάδες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.(τους διευκολύναμε ή αναλαμβάναμε τον εφοδιασμό τους).

Ο οποιοσδήποτε ασχοληθεί με το θέμα θα πρέπει να μελετήσει ΣΥΜΠΗΞΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.(κοιτούσα χθες την ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ-το EUROCORPS-την ατυχή /πλην εξαιρέσεων περίπτωση των ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ BATTLEGROUPS-την ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ στο ΙΓΚΜΑΝ της ΒΟΣΝΙΑΣ το 1995-το κοινό στολίσκο των ΒΑΛΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-το κοινό στολίσκο ΒΕΛΓΙΟΥ-ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ –την ΒΑLTAP-την πολλά υποσχόμενη EUROMARFORCE –την κοινή δύναμη ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑΣ διαφόρων ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ χωρών και ορισμένα μικρότερα σχήματα με Κεντροευρωπαϊκά κράτη. Ειλικρινά πολλά έχουν παραμείνει στα χαρτιά. Ακόμα και η περιβόητη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΜΑΛΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΗΣ(ΜΠΛΕΡ-ΣΙΡΑΚ) του 1998 δεν κατάφερε να μετουσιωθεί. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ. Και στην ΕΛΛΑΔΑ διπλωμάτες και στρατιωτικοί δεν ασχολούνται σε βάθος με LESSONS LEARNED.

Με την ΓΑΛΛΙΑ και την ΙΤΑΛΙΑ για να υλοποιηθούν κάποιες συμφωνίες θα απαιτηθεί η χώρα μας να διανύσει αρκετό δρόμο. ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ…(ΔΙΜΕΡΕΙΣ). Και ας μην λησμονούμε ότι μια μικτή δύναμη ΕΛΛΑΔΟΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ μπορεί να απαιτηθεί να κινηθεί σε κάποια φάση/σενάριο σε παγκόσμια επίπεδο(πχ σε άλλη ήπειρο). ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΗΜΑ; Αν είχαμε ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ επιπέδου ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΩΝ ή ΜΑΡΑΣΟΥΣΕΙ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) ή μοντέλα ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ(ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ-ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑΣ) θα μπορούσα να δεχθώ κάποιες συμπήξεις. Το θέμα δεν είναι σαν μια συνήθη συμμετοχή της χώρας σε μια συμμαχική αποστολή ορισμένης χρονικής διάρκειας. Είναι πιο εύκολο για την ΕΛΛΑΔΑ να κάνει κάτι από κοινού με μια μικρή χώρα, παρά με τις μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και μη λησμονούμε και κάτι άλλο. Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΧΙΜΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ HIGH TEMPO ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΙΡΑΚ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ) ή AIR PATROLLING(ΒΑΛΤΙΚΗ-ΖΩΝΕΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ/Β ΙΡΑΚ/Ν.ΙΡΑΚ κλπ). Άρα έχουμε προβλήματα. Πιθανότατα(θα το εξετάσω προσεχώς) η κατάσταση να είναι ελαφρώς πιο προσιτή στο χώρο της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

Η FRONTEX στην περιοχή ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ-ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ αρχίζει( στα πλαίσια ανάσχεσης του κύματος παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή του Β. ΕΒΡΟΥ/175 άτομα) τις αποστολές της . Επιπλέον 45 άτομα θα κινούνται σε περιοχή νοτιότερα. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ . Επίσης στην αποστολή επιδιώκεται να συνεργάζονται (ή και προσληφθούν)άτομα που γνωρίζουν ξένες γλώσσες όπως ΑΡΑΒΙΚΑ-ΦΑΡΣΙ-ΑΦΓΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ κλπ.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s