Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο μηχανισμό για την ελληνική οικονομία, διαβεβαιώνει η γερμανική κυβέρνηση ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του μόνιμου «διχτυού ασφαλείας» για την Ευρωζώνη.
Οι διαβουλεύσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών αφορούν τη διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θα αντικαταστήσει τους δύο τρέχοντες Μηχανισμούς (του ελληνικού και του σχεδίου για την Ευρωζώνη), η ισχύς των οποίων λήγει το Μάιο του 2013.
«Αυτό που κάνουμε είναι να συζητάμε για το μέλλον» ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Aνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τους Financial Times. «Τίποτε απολύτως δεν θα αλλάξει όσον αφορά τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης για την Ευρωζώνη συνολικά και την Ελλάδα» υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ.
Μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η καγκελάριος επέμεινε στην απαίτηση του Βερολίνου να συνεισφέρουν και οι τράπεζες στο μόνιμο μηχανισμό.
Ο κ. Σόιμπλε κυκλοφόρησε ένα κείμενο στους 26 Ευρωπαίους ομολόγους του και σε ομιλία που έκανε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είπε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων αποσκοπεί να εμποδίσει και όχι να ενθαρρύνει μια «άτακτη αναδιάρθρωση» κρατικού χρέους.
Επέμεινε ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μετέχουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης, ώστε να διασφαλισθεί ότι η πειθαρχία των αγορών θα ενισχύει τη δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιβάλλεται με τις κυρώσεις για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αν όλο το βάρος της αναδιάρθρωσης έπεφτε στο βάρος των φορολογούμενων, αυτό θα ήταν «μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα» λαϊκής αγανάκτησης, αντηχώντας τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ την προηγούμενη ημέρα.πηγη