"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος / ΚΟΥΡΔΟΙ / Τουρκία

Αντιστάσεις / Αρχίζει η διχοτόμηση της Τουρκίας;


ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.

Ξεχάστε τα επεισόδια με τους χούλιγκαν στο Παπαδόπουλος-Ελευθερία και τις τουρκικές υλακές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημαντικότερα και επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.

 

Το περ. Σαββατοκύριακο σημειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ ένα γεγονός ύψιστης και πολυδιάστατης σημασίας, που πέρασε απαρατήρητο από τον κυπριακό και ελλαδικό πολιτικό μικρόκοσμο. Το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Κοινωνία στο Ντιγιάρμπαρκιρ υιοθέτησε σχέδιο για τη Δημοκρατική Αυτονομία εντός των συνόρων της Τουρκίας με δικαίωμα αυτοοργάνωσης των Κούρδων. Το σχέδιο εισηγείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, με τη λειτουργία τοπικού Κουρδικού Κοινοβουλίου καθώς και ελεύθερα κουρδικά τοπικά συμβούλια.

Η Άγκυρα πανικοβλήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ αποφάσισε να περάσει τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου στο Ντιγιάρμπακιρ για να εκτονωθεί η κατάσταση, εξαιτίας της επίσημης χρήσης της κουρδικής γλώσσας από δήμους της ΝΑ Τουρκίας, της δημιουργίας δίγλωσσων επιγραφών και του αιτήματος για δημοκρατική αυτονομία. Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας, Αμντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, διέταξε έρευνα κατά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του κόμματος, Μπενγκί Γιλντίζ, δήλωσε στην τουρκική «Χουριέτ» (22/12/2010) πως «αν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις μας, αν μας κλείσει, τότε κάποιοι μπορεί να πουν ότι «τα όπλα θα πάρουν τη θέση του διαλόγου», όπως έγινε πριν από λίγους μήνες». Εννοούσε αιματηρές επιθέσεις Κούρδων ανταρτών εναντίον φυλακίων και το θάνατο δεκάδων στρατιωτών.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να διασυνδεθούν προς άλλες, εξίσου κρίσιμες, που αναμένονται στο Βόρειο Ιράκ, όπου από ετών λειτουργεί κουρδικό κράτος, με πρωτεύουσα το Ερμπίλ, στην καρδιά του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ, που οι Κούρδοι διεκδικούν παλαιόθεν. Εκεί έπρεπε να γίνει απογραφή πληθυσμού από το 2007. Αναβλήθηκε γι’ αυτόν το μήνα. Αν και εφόσον η απογραφή πραγματοποιηθεί, θα επισημοποιήσει την κουρδική πλειοψηφία, η οποία, δικαιωματικά, θα διεκδικήσει τη λειτουργία αυτόνομου και ανεξάρτητου, πια, κράτους, στο βόρειο Ιράκ. Όμως, τα σχέδια των Κούρδων προεκτείνονται και προς την Τουρκία. Χάρτες, που από καιρό έχουν αναρτηθεί στα γραφεία του αυτόνομου κουρδικού κράτους, δείχνουν μιαν ακανόνιστη έκταση που καταλαμβάνει μέγα μέρος του Βόρειου Ιράκ με το Κιρκούκ, όλη σχεδόν την ανατολική Τουρκία και καταλήγει ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και τη Μερσίνα. Ας προσεχθεί τούτο το βαρυσήμαντο: Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεθοδική διαδικασία «κουρδοποίησης» της συγκεκριμένης περιοχής, ειδικά της Μερσίνας, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

Σταδιακά, όπως γράφει ο Γεώργιος Φίλης (διδάκτωρ γεωπολιτικής και εκδότης του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική», τ. 10), το κουρδικό στοιχείο, οικονομικά και πληθυσμιακά ελέγχει ήδη την περιοχή και τη Μερσίνα. Τι επιδιώκουν οι Κούρδοι; Αν ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος στο Βόρειο Ιράκ, θα διεκδικήσουν εδάφη από την Τουρκία και διέξοδο στη θάλασσα. Αυτό θα σημαίνει δύο σεισμικές και καταλυτικές εξελίξεις για ολόκληρη την περιοχή: Πρώτον, την κατάρρευση του Ιράκ και την τριχοτόμησή του, με όλα τα συνεπακόλουθα για την περιοχή. Δεύτερον, τη διχοτόμηση της Τουρκίας, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης της. Ανακύπτουν δύο ερωτήματα: Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Θα αντιδράσει κατά τη γνωστή και πάγια δολοφονική τακτική της: Επιχειρώντας να εξολοθρεύσει το κουρδικό στοιχείο και κατακαίοντας κουρδικές πόλεις και χωριά. Με αποτέλεσμα μιαν ευρύτερη ανάφλεξη με ανάμειξη και άλλων παραγόντων.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις ΗΠΑ: Πώς θα αντιδράσουν σε ανακήρυξη κουρδικού κράτους και σε διχοτόμηση της Τουρκίας; Η απάντηση ίσως βρίσκεται σε ανάλυση Αμερικανού ειδικού (Peters Ralf: «Blood Brothers: How a better Middle East Would Like» Armed Forces Journal, July 5, 2006), όπου επισημαίνεται ωμά: «Ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, εκτεινόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ στην Ταυρική, θα αποτελεί το πλέον φιλοδυτικό κράτος στην περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ιαπωνίας». Και μιλάμε για έναν κουρδικό πληθυσμό 27-36 εκατομμυρίων. Τέτοιες πιθανές εξελίξεις θα αναδιατάξουν δραματικά, γεωγραφικά, πολιτικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά όλη την περιοχή και θα επηρεάσουν αμεσότατα την Ελλάδα και την Κύπρο.

πηγη

13 thoughts on “Αντιστάσεις / Αρχίζει η διχοτόμηση της Τουρκίας;

  1. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ. ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ. ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΣΥΜΜΑΧΗΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΘΟΥΣΑΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ. ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΕΥΓΕ ΤΟΥΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣ ΤΑ ΔΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

  2. ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΤΟΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. ΟΙ ΠΟΝΤΙΟ-ΦΩΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ.

  3. Ρε παιδιά η γνώμη μου είναι πως έτσι και ισχύουν αυτά που γράφει το συγκεκριμένο άρθρο τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινα για εμάς πιστέψτε το!Αρχικά φαίνεται πως η ίδρυση του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους το οποίο θα περιλαμβάνει στα όρια του τόσο μεγάλος έδαφος της Τουρκίας πως είναι υπέρ μας!Η καταστροφή μας θα είναι!Φαντάζομαι τι ανταλάγματα θα λάβει η κολοβή πλέον Τουρκία από τους δυτικούς συμμάχους μας για τις ανατολικές της απώλειες!Την Τουρκία την συμφέρει να απαλαγεί από τους Κούρδους μια για πάντα και να επεκταθεί δυτικότερα εις βάρος κυρίως της χώρας μας.Στο κάτω κάτω θα ωφεληθεί και άλλο η οικονομία της!!Εδώ μου έχετε κάποιοι από εσάς πει πως μας κάνουν πλύση εγκεφάλου με τα Τουρκικά σήριαλ ενώ οι κυβερνώντες μας έχουν αφήσει τους Τούρκους να κάνουν ότι θέλουν στη θράκη και στο Αιγαίο! Για σκεφτείτε το τι μας περιμένει!

  4. Ξεχνάτε τη δήλωση της κυρίας Μπενάκη φαίνεται,τι είπε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,ότι <θα παραδώσουμε Ελληνικά εδάφη χάριν της ειρήνης.δεν σας λέει τίποτα αυτό,αυτό λέω εγώ γκαρίζει το, Μερσίνα στους Κούρδους,και μισό αιγαίο στους Τούρκους και αυτά τα γνωρίζουν οι ηγέτες μας,όλοι τους,και αντί να Οργανωθούμε,σαν τα κοράκια και τα δύο κόμματα μας ξεσκίζουν,αν αυτό δεν είναι εσχάτη προδοσία τι είναι ορέ Έλληνες.-ΚΩΣΤΑΣ Π.Χ.

  5. Τι να πω!Μερικοί νομίζουν πως με την ίδρυση κουρδικού κράτους θα επέλθει διάλυση της Τουρκίας αφού θα απωλέσει τα ανατολικά της τμήματα και εμείς θα οφελειθούμε!Πόσες φορές θα το πω!Δεν μας σύμφέρει!Απλά τα πράγματα!Η Τουρκία θα επεκταθεί δυτικότερα για να αντισταθμιστούν οι όποιες απώλειες ανατολικά της!Αυτό βολεύει τους δυτικούς!Άσε που μια κολοβή Τουρκία θα είναι κίνδυνος θάνατος!

  6. Πρέπει επθιτέλους το Ισραήλ να πιέσει τις Η.Π.Α. να αναγγωριστεί και να ψιφηστεί απο την βουλή των αντιπροσώπων η γενοκτονία των αρμενιων για να τους την σπάσει λίγο….

  7. Ξέχασα να πω πως κάπου είχα διαβάσει πως οι ίδιοι οι Τούρκοι επεξεργάζονται σενάρια απόσχισης των κουρδικών περιοχων αφού πλέον δεν μπορούν να ελέγξουν τους κάπου 20.000.000 Κούρδους. τα πιθανά ανταλάγματα γι αυτές τις τουρκικές παραχωρήσεις τα ανέφερα παραπάνω!Δεν σας παραξενεύει επίσης το γεγονός πως έχουν αγοραστεί οπλικά συστηματα χωρίς τα πυρομαχικά;πως πολλά από τα ήδη υπάρχοντα πυρομαχικά μας σε περίπτωση πολέμου είναι αναποτελεσματικά διότι έχουν λήξει;Δεν βρήκαμε ξαφνικά συμμαχους, μην ξεγελιέστε!Οι δυνατοί της γης δεν μας αγάπησαν ξαφνικά!Το συμφέρον τους κοιτάνε!

  8. Ας δώ την Τουρκιά διχοτομημένη και ταπεινωμένη κι ας κλείσω τα ματάκια μου να πεθάνω ήσυχος κι ευτυχισμένος!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s