Στο χθεσινό μας άρθρο (βλ. Η σημασία της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ για διαχωρισμό της ΑΟΖ), τονίσαμε, ότι το όραμα του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου όπως αυτό διατυπώνεται στο βιβλίο του “Στρατηγικό βάθος- Η σημερινή θέση της Τουρκίας” και το οποίο υλοποιείται πιστά από της ανόδου στην εξουσία του Ισλαμικού κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, έχει σαν ακρογωνιαίο λίθο τη “Μεσογειακή Στρατηγική”.
Την άσκηση δηλαδή γεωστρατηγικού ελέγχου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Αυτή όμως η στρατηγική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός άλλου σημαντικού παίχτη της περιοχής, του Ισραήλ, το οποίο, περικυκλωμένο από τις τρεις πλευρές από 100 εκατομύρια Άραβες μουσουλμάνους, έχει μια μόνο διέξοδο, τη Μεσόγειο.

Στρατηγέ μου,εγώ ο αφελείς και αδαής,επιθυμώ να ρωτήσω, μέχρι τώρα τόσα χρόνια οι Αμερικάνοι έχουν επιβάλει την βία,το διαμελισμό και τελικά,ίσως παράδοσης όλης της Κύπρου αν τους αρέσει στην Τουρκία,εκείνο που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι,αν πράγματι το Ισραήλ μπορεί να κάνει κάτι,από αυτά που αναφέρεστε παραπάνω,και αν ναι μήπως είναι η ώρα, η θα αντιδράσουν οι Στρατοκράτες της άγκυρας και ρίξουν τον πρωθυπουργό τους, άρα πάμε στην προτέρα κατάσταση,και είναι όλα μέλι γάλα πάλι μεταξύ τους Ισραήλ-Τουρκία, μπορεί πραγματικά να το κάνει τώρα,προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της Μαφιόζικης κατοχής της Κύπρου.προς όφελός και του ίδιου του Ισραήλ,αλλά και της Κύπρου,και της χώρας μας.ευχαριστώ.-
Ειναι αλήθεια οτι υπάρχει πρόβλημα αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι και αυτή τη φορά σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα προδοθεί ξανά η Κύπρος. Τα λάθη που έγιναν απο την εποχή της 10ετίας του 50 και μετά, να τελείωσαν και να δούμε μια Ελεύθερη Κύπρο, με δικαίωμα ελευθερης διαπραγμάτευσης για κάθε της θέμα.
Σε κάθε περίπτωση συνχαρητήρια στο Στρατηγό κ. Πενταρά που ακουμπά το θέμα με λεπτότητα και προσοχή.
Ν. Καπνιάρης
Άντισυνταγματάρχης εα