"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το φιάσκο του ΕΜΠΑΕ 2006-2010: Οι «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες» ήταν … μηδέν!


Το μεγαλύτερο φιάσκο που υπονόμευσε και θα συνεχίζει να υπονομεύει αποφασιστικά την ασφάλεια της χώρα και ήδη έχει καθοριστικές συνέπειες στην απομείωση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010, πέρασε στην ιστορία χωρίς για πρώτη φορά στην ιστορία των ΕΜΠΑΕ, να δαπανηθεί έστω ένα ευρώ(!) από όσα πομπωδώς εξαγέλλονταν στις 25 Ιουλίου 2006 από τον τότε ΥΕΘΑ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Με την μηδενική επένδυση στην ασφάλεια όλων μας καταρρίπτονται αυτόματα και οι μύθοι, είτε τών ξένων κέντρων που θέλουν τον αφοπλισμό της χώρας, είτε των εγχώριων επιχειρηματικών λόμπι που δεν θέλουν επενδύσεις στο χώρο της άμυνας, αλλά στους χώρους που δραστηριοποιούνται οι ίδιοι, περί «υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών».

Δεν πρέπει να υπάρχει χώρα στον πλανήτη που επί πέντε χρόνια δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ στην άμυνά της. Αναφερόμαστε βέβαια στις εξοπλιστικές όχο στις λειτουργικές δαπάνες. Ούτε καν το Βέλγιο, η Πορτογαλία ή η Δανία. Και αυτές οι χώρες δεν απειλούνται από κανέναν, ούτε περνάνε τα εχθρικά μαχητικά επάνω από το έδαφός τους, ούτε τα πλοία του ρεβιζιονιστή αντιπάλου πλέουν λίγα μίλια έξω από τον ναύσταθμο, ούτε υπάρχει μια τέραστα αποβατική στρατιά που να τους απειλεί.

Και όμως:

Στο αποκορύφωμα την ανευθυνότητας και της οκονομικής και γεωστρατηγικής διαπλοκής, η πολιτική ελίτ της χώρας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, αρνήθηκε να δώσει στους πολίτες της τα μέσα για να υπερασπιστούν την ασφάλειά τους. Η ευθύνη βαραίνει κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση της ΝΔ. Το defencenet.gr είναι πρακτικά το μόνο Μέσο που ασκεί σκληρή και συνεπή αντιπολίτευση στη νυν κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας, αλλά οι ευθύνες για την μη υλοποίηση του ΕΜΠΑΕ βαραίνει κυρίως την προηγούμενη κυβέρνηση.

Βέβαια η νυν κυβέρνηση με την τακτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την «αντιστρατιωτική» συμπεριφορά της λοιπής κυβέρνησης (Θ.Πάγκαλος, Γ.Παπακωνσταντίνου) σε λίγο θα έχει κάνει να φαίνεται ως «καλή ανάμνηση» η ηγεσία των Κ.Καραμανλή και Ε.Μεϊμαράκη και Γ.Αλογοσκούφη που προκάλεσε δομικά πλήγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ΚΥΣΕΑ στις 25 Ιουλίου 2006 για πρώτη φορά προχώρησε σε σχεδιασμό δεκαετίας και αποφάσισε να διαθέσει συνολικά 26,74 δισ. ευρώ για προμήθειες οπλικών συστημάτων και εξόφληση των παλαιότερων υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί από τις αγορές οπλικών συστημάτων επί των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Για την πρώτη πενταετία 2006-2010 είχαν εγκριθεί μόλις 11,39 δισ. ευρώ.

Και μπορεί το πρόγραμμα-μαμούθ για την προμήθεια του νέου, 4ης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους να πηγαίνει -όπως αναμενόταν άλλωστε- κάμποσα χρόνια πίσω, αφού λεφτά δεν υπάρχουν μέχρι το 2010, αλλά… πεδίο δόξης λαμπρόν επιδιώκει να ανοίξει η κυβέρνηση για κατασκευαστές και αντιπροσώπους, ενδιαφερόμενους για την προώθηση δεκάδων άλλων προγραμμάτων και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Η ναυπήγηση 6 φρεγατών για το ναυτικό, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ) για τον στρατό, εκπαιδευτικά αεροσκάφη για την αεροπορία, ελικόπτερα μεταφορικά και έρευνας-διάσωσης, δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών, συστήματα δορυφορικής παρατήρησης εδάφους είναι τα πλέον «διάσημα» προγράμματα προμηθειών.

Το ύψος του ΕΜΠΑΕ 2006-2010 ανέρχεται σε 26,74 εκατ. ευρώ. Με αυτό το ποσό υλοποιούνται 264 εξοπλιστικά προγράμματα εκ των οποίων τα 21 ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΓΕΕΘΑ, τα 60 του ΓΕΣ, τα 94 του ΓΕΝ και τα 89 του ΓΕΑ. Ανά Γενικό Επιτελείο το ύψος σε εκατ. ευρώ των υλοποιήσιμων προγραμμάτων (σε παρένθεση το ποσοστό επί του συνόλου) είναι:
-ΓΕΕΘΑ: 628,66 εκατ. ευρώ (2,85%),
-ΓΕΣ: 9.148,76 εκατ. ευρώ (36,93%)
-ΓΕΝ: 7.016,68 εκατ. ευρώ (27,27%)
-ΓΕΑ: 9.269,81 εκατ. ευρώ (32,95%)

Η απόκτηση νέου μαχητικού αφορούσε την δεύτερη πενταετία, δηλαδή το συμβόλαιο θα υπογραφόταν μεταξύ 2008-2010 και η αποπληρωμή από το 2011!

Αυτό που δίνει πιο ανάγλυφη την εικόνα του φιάσκου που αναφέρουμε στην αρχή, για το ΕΜΠΑΕ 2006-2010 είναι ότι τα 8,5 δισ. ήταν υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στις οποίες δεν είχε συμπεριληφθεί καν ο ΦΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Είχαν απομείνει λοιπόν μόλις 2,89 δισ. για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων! Το 1% του ΑΕΠ. Και ούτε αυτό θέλησαν να δώσουν. Τώρα σε ότι αφορά τα 15,35 δισ. ευρώ του επόμενου ΕΜΠΑΕ 2011-2015 και σε αυτό περιλαμβάνονταν κάπου 1,09 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρεών. Και τα μηνύματα που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν έγκριση οροφής, περίπου στο μισό αυτής! Εδώ που φτάσαμε, ακόμα και αυτό να υλοποιηθεί, θα είναι θαύμα θαυμάτων!

Στις προτεραιότητες του ΕΜΠΑΕ 2006-2010 περιλαμβάνονταν το Δορυφορικό Σύστημα Επικοινωνιών Ενόπλων Δυνάμεων (κόστος: 161 εκατ. ευρώ), η προμήθεια 20 Μεταφορικών Ελικοπτέρων Νέας Γενιάς (κόστος: 807 εκατ. ευρώ), η προμήθεια 290 ΤΟΜΑ κόστους 1,7 δις. ευρώ, η ναυπήγηση 6 Νέων Φρεγατών (αρχικό κόστος: 2.200 εκατ.ευρώ) η απόκτηση Αεροσκαφών για Αναπλήρωση Απωλειών και Αντικατάσταση Αεροσκαφών 2ης Γενιάς (κόστος: 2.810 εκατ. ευρώ), η προμήθεια 84 τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) (κόστος: 430 εκατ. ευρώ), η προμήθεια 5 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (κόστος: 250 εκατ. ευρώ) κλπ.

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε ενώπιον μίας πραγματικότητας που ακούσει στην φράση «χρεωκοπία αμυντικής πολιτικής». Δεν είναι η μόνη στην σύγχρονη Ελλάδα, αλλά αφορά την ίδια την ιστορική διαδρομή και το μέλλον του Έθνους. Και αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 thoughts on “Το φιάσκο του ΕΜΠΑΕ 2006-2010: Οι «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες» ήταν … μηδέν!

 1. 1.Τουλάχιστον θα ανακουφιστούν κάποιοι που γκρίνιαζαν και γκρινιάζουν για τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, λες και ο στρατός είναι περιτή πολυτέλεια, και αγνοώντας το οτι γειτονεύουμε με έναν άκρως διεκδικητικό και αδιάλακτο γείτονα ανατολικά μας.
  2.Φιάσκο ήταν όλη η προηγούμενη διακυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της ανίκανος, ψεύτης και λιποτάκτης.(όσο για τον ΓΑΠ μηδένα προ του τέλους μακάριζε).
  3.Τί τα θέλουν τα ρημάδια τα ΕΜΠΑΕ αφού δεν τα τηρούν ποτέ;
  Για δείξουν πως έχουν μακροχρόνιο σχεδιασμό;
  Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός τους μάρανε……..
  4.Αυτά τα ΤΟΜΑ πιά!Θα γεράσουμε και ακόμα θα το συζητούν.
  Ας μην μιλήσω για το ΝΜΑ και τους S300(που θα έπρεπε να αγοράσουμε για να αποκλείσουμε την Τουρκία απο το να αγοράσει και αυτή)
  5. Το μόνο που με «παρηγορεί» είναι το πρόγραμμα nEUROn.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_nEUROn

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s