"Greek National Pride" blog

ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 2011. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Μέσα στο Φεβρουάριο και υπό λογικές προϋποθέσεις θα γίνουν οι κρίσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων , και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι τακτικές κρίσεις στους τρεις κλάδους των ΕΔ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ δείχνει ότι θα γίνουν οι κρίσεις, παρά το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε πρόωρες εκλογές και διαφορετικό σκηνικό.

Επίσης πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί βαθιά τομή στο στράτευμα , γιατί τα οικονομικά είναι απαγορευτικά και χάλια, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται κάτι τέτοιο.

 

Επίσης υπάρχουν προβλήματα στον χώρο των αξιωματικών που αγγίζουν εκρηκτικές διαστάσεις με τα στελέχη των ΕΔ να έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους…

 

Το ΠΡΩΤΟ σενάριο προβλέπει την διατήρηση των Α/ΓΕΕΘΑ-Α/ΓΕΣ-Α/ΓΕΝ στις θέσεις τους με μοναδική αλλαγή Αρχηγού στην ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. Η περίπτωση της διατήρησης του Α/ΓΕΕΘΑ πτεράρχου (Ι) ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΓΚΟΥ έχει ενισχυθεί τελευταία. Είναι μια περίπτωση «που δεν ενοχλεί» την οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ο πτέραρχος δεν έχει υπολογίσιμες διασυνδέσεις, δεν εμπλέκεται σε σοβαρά θέματα του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στο ευρύτερο γίγνεσθαι και μπορεί να επιβιώνει διαφόρων καταστάσεων.

ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ «ΣΚΛΗΡΕΣ» ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, αλλά δεν έχει ακουστεί καθόλου. Αντικατέστησε τον Στρατηγό ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΡΑΨΑ πριν ενάμιση χρόνο(καλοκαίρι),ένα αξιωματικό με έντονη προσωπικότητα που ήρθε (παρά τις κομματικές του θέσεις) σε αντιπαράθεση με τους Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ-Β.ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ. Αν παραμείνει στην θέση του , τότε λογικά θα διατηρηθεί για ένα χρόνο ακόμα ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ.

Το ΔΕΥΤΕΡΟ σενάριο προβλέπει την ανάληψη καθηκόντων ως Α/ΓΕΕΘΑ από τον αντιστράτηγο ΦΡΑΓΚΟ.

Εδώ ασφαλώς μιλάμε για πιο δυναμικό αξιωματικό με γνώσεις σημαντικές , ειδικά στα θέματα ΤΟΥΡΚΙΑΣ και μειονοτήτων στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Είναι ο Αρχηγός της Τάξης 74 της ΣΣΕ, και έχει διατελέσει ως ΑΚΑΜ-ΣΑ σε ΑΓΚΥΡΑ επί 6 χρόνια. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ. Έχει περάσει από διοικητής XVI MK/MΠΖ(Διδυμότειχο)-ΒΣΣ (ΒΕΡΟΙΑ)-1η ΣΤΡΑΤΙΑ(ΛΑΡΙΣΑ)-ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ, ενώ για 2 χρόνια ήταν Διευθυντής της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ του ΓΕΕΘΑ. ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ενώ κατάγεται από ΜΑΚΕΔΟΝΟΘΡΑΚΙΚΑ μέρη και διατηρεί καλές σχέσεις με την ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο υπογράφων θεωρεί ότι υπό λογικές προϋποθέσεις είναι ο καταλληλότερος. Τελευταία βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» για διάφορα θέματα, αλλά επειδή πάντοτε προσπαθώ να τα δω ευρύτερα , κανένας από τους άλλους δεν έχει τα τυπικά προσόντα του.

Πολλοί περίμεναν περισσότερα από τον ίδιο και την θητεία του, αλλά ήμαστε σε εποχές μνημονίου…ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ.

ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ κλπ. Θα συμφωνήσω μόνο με εκείνους που υποστηρίζουν πιο δυναμικούς ανθρώπους που θα πρέπει να είναι κοντά του.

Ο αντιστράτηγος ΦΡΑΓΚΟΣ διατηρεί καλές και προσεχτικές επαφές στο εξωτερικό, αλλά λόγω χαώδους οικονομικής κατάστασης δεν κατάφερε να περάσει πολλά πράγματα, τα οποία σε άλλους βαθμούς-όταν τα παρουσίαζε- ήσαν καινοτόμα.

Αν ο αντιστράτηγος ΦΡΑΓΚΟΣ προαχθεί σε Α/ΓΕΕΘΑ(γνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από κύκλους του ΑΝΥΕΘΑ, και κάποιοι είναι ιδιαίτερα «αιχμηροί» και ήθελαν να τον αποστρατεύσουν από πέρυσι, και να προωθήσουν συμμαθητή του), για την θέση του Α/ΓΕΣ έχουν ακουστεί τα εξής:1) Ανάληψη καθηκόντων στον ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ από τον Αντιστράτηγο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΥΜΠΕΡΗ (είναι επί 3 χρόνια αντιστράτηγος ως ΒΥ/ΓΕΣ και ΓΕΠΣ επί Δ.ΒΟΥΛΓΑΡΗ και Φ.ΦΡΑΓΚΟΥ).

Είναι πολύ εργατικός αξιωματικός και με θετικές περγαμηνές. ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ και ΣΟΒΑΡΟΣ. Προέρχεται από το ΟΠΛΟ του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ και έχει διατελέσει ως ΚΛΑΔΑΡΧΗΣ του ΓΕΣ.

Ως ένα βαθμό «αντίπαλος» του είναι ο συμμαθητής του στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ αντιστράτηγος ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ.(και οι δυο τάξης 75 της ΣΣΕ). Και στο παρελθόν έγινε Α/ΓΕΣ και για λίγο Α/ΓΕΕΘΑ αξιωματικός προερχόμενος από το μΧ(ο ΒΕΛΙΔΗΣ), ενώ στην δεκαετία ι του 60 και οι ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ έκαναν Αρχηγό (τον ΣΑΚΚΕΛΑΡΙΟΥ).

Υπήρξαν περιπτώσεις που υπήρχαν και δυο αντιστράτηγοι από το ΜΧ(Α.ΥΦΑΝΤΗΣ-Σ.ΑΝΔΡΙΑΝΝΗΣ επί ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Υπουργού) αλλά και δυο από τις ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ(Α.ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ και Δ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ επί ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ).

Θεωρώ ότι σε τέτοιες θέσεις και σε πλαίσιο 21ο αιώνα όλα «πρέπει να είναι ανοικτά».

Σε περίπτωση ανάληψης καθηκόντων από τον Δ. ΛΥΜΠΕΡΗ μια πολύ καλή επιλογή για ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ είναι αυτή του νυν ΔΙΟΙΚΗΤΗ της ΑΣΔΥΣ(και με μεγάλη εμπειρία λόγω των πολλών χρόνων που έχει υπηρετήσει σε σχηματισμούς με θέματα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ) του αντιστράτηγου ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗ.

(ΤΑΞΗΣ 76 της ΣΣΕ). 2)Αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε προς τα κάτω επιλογή τότε βασική υποψηφιότητα είναι αυτή του αρχηγού της ΤΑΞΗΣ 77 τη ΣΣΕ και νυν Διοικητή του ΓΣΣ/NDC-GR/ΘΕΣ/ΚΗ αντιστράτηγου ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.(αξιωματικού με εμπειρία ΝΑΤΟ-κλαδάρχη ΓΕΕΘΑ-Διοικητή 79 ΑΔΤΕ στην ΣΑΜΟ-Διοικητή XII MK MΠΖ στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ). Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αποστρατεία 5 αντιστράτηγων. ΤΟΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΒΑΘΙΑ ΤΟΜΗ».

Ασφαλώς η οποιαδήποτε επιλογή θα έχει σαν αποτέλεσμα να προαχθούν στον βαθμό του αντιστρατήγου αξιωματικοί της τάξης 78 .

Μεταξύ αυτών είναι ορισμένα πολύ δυνατά ονόματα όπως του Υποστρατήγου ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ (Διοικητή της ΧΙΙ ΜΚ ΜΠΖ-θεωρείται από τα πιο σημαντικά στρατιωτικά μυαλά σε εποχές πολύ δύσκολες…) του επί δυο χρόνια Διοικητή της ΣΣΕ και νυν Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ/ΛΕΣΒΟΣ Υποστράτηγου ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΤΡΗ και 2-3 άλλων.

Στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ (υπό κανονικές συνθήκες) δεν φαίνεται κάποια αλλαγή. Το δυνατό όνομα, ως και πολύ καλός αξιωματικός είναι ο εκ των Υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΠΝ.

Γνωρίζει άριστα τα διακλαδικά και Νατοϊκά θέματα και πιθανότατα να αναλάβει ως Αρχηγός ΣΤΟΛΟΥ. Εκτιμώ ότι είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται στην ηγεσία του ο κλάδος για τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί θα μου επεσήμαναν ότι στην χώρα μας δεν προωθούνται τα ΣΩΣΤΑ ΜΥΑΛΑ σε όλους τους τομείς. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.

Αλλά δεν μπορεί να αδικήσεις και όλους. Η επιστροφή στην ενεργό υπηρεσία του νυν Υπαρχηγού ΓΕΝ υποναυάρχου ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ λαμβάνεται από ορισμένους υπόψη .

Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΗΘΕΙ.

Τέλος στην ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ φαίνεται ότι έχει πάρει προβάδισμα ο νυν Αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος(Ι) ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΤΜΑΤΖΑΚΗΣ ΠΑ για την θέση του Α/ΓΕΑ. Εδώ χρειάζεται ακραιφνώς επιχειρησιακό άτομο .

Σταδιακά και μέχρι τότε θα επιστρέψω με νεότερες πληροφορίες. Πάντοτε στην χώρα μας σε τέτοιες κρίσεις υπάρχουν και οι εκπλήξεις και πολλές φορές έχουμε δει αρχηγούς και αντιστράτηγους (και αντίστοιχους στους άλλους κλάδους βαθμούς) να προάγονται με «περίεργα»(βασικά κομματικά-δημοσιοσχεσίτικα-προσωπικά κλπ) και όχι αξιοκρατικά κριτήρια.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ, και για αυτή θα τοποθετηθώ σε περίπου 14 μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος για το βιβλίο μου(που σας έχω ήδη ενημερώσει).

πηγη

2 thoughts on “ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 2011. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

  1. To οτι γίνονται μαλακίες στις προαγωγές ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΠΛΩΝ τύπου Βελλίδη ΣΞ ή Παπανικολάου στη ΠΑ δε σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναληφθούν.

    Είναι δυνατόν σε περιόδους κρίσης να είναι Α/ΓΕΣ από το μηχανικό τις διβιβάσεις ή την υποστήριξη?
    Μήπως να κάνουμε Α/ΓΕΣ από τη στρατονομία?

    Θες μετά Δρούγο να λέγεσαι και σοβαρός αναλυτής.

    Είναι σα και τότε που έκανες νουθεσίες γιατί συνεργάστήκαμε με τους Κινέζους στο λιμάνι και με τους Ρώσους για τους αγωγούς.

  2. Φοβούμαι ότι με τις συνθήκες που υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες (απαξίωση των ενστόλων, πλήρη και καθαγιασμένο έλεγχο εκ μέρους των πολιτικών, υπερβολικές τιμολογήσεις εξοπλισμών, εξοικείωση των αξιωματικών με λειτουργίες επιβίωσης και διαχείρησης και όχι συμπεριφορές ηγετικού και επιχειρησιακού περιεχομένου) δεν είναι πιθανό να έχουν επιβιώσει αξιόλογοι αξιωματικοί σε επαγγελματισμό και νοοτροπία, ώστε να επιλεγούν μεταξύ αυτών αξιωματικοί που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες απαιτήσεις. Άρα αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής βούλησης, που το θεωρώ δύσκολο, τότε τα περί κρίσεων αξιωματικών είναι «κουβέντα να γίνεται».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s