"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Θα βρουν πετρέλαιο αφού χρεοκοπήσουμε;


oil_pump

Την ώρα που η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα διαψεύδει τη διάχυτη εντύπωση, ότι Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης για συνεκμετάλλευση του πετρελαίου του Αιγαίου, προκαλεί πολλά ερωτηματικά η προσπάθεια του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου, αλλά και οι απελπιστικά βραδείς ρυθμοί προόδου στην κατεύθυνση της παραχώρησης αδειών για πετρελαϊκές έρευνες.

Την ώρα που ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τον ορυκτό της πλούτο, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζει μύθο την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο , αφήνοντας να εννοηθεί, ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται καθόλου να προχωρήσουν οι έρευνες, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.

 

Σε χθεσινή συζήτηση ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ στη Βουλή, για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, υπό το φως της κρίσης χρέους, ο κ. Μανιάτης έφθασε στο σημείο ακόμη και να… συρρικνώσει το κοίτασμα του Πρίνου, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του:

n  «Δεν χρειάζεται η πατρίδα μας νέους μύθους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ενέργειας. «Δεν θα γίνουμε Ελ Ντοράντο, ή Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είμαστε και ψωροκώσταινα από πλευράς ορυκτού πλούτου. Διαθέτουμε σημαντικό ορυκτό πλούτο σε ποσότητα και ποιότητα, ίσως στην κορυφή των προικισμένων από τη φύση χωρών στην Ευρώπη».

n  Μιλώντας για τις εκτιμήσεις περί κοιτασμάτων στο Αιγαίο, ο κ. Μανιάτης εμφανίσθηκε υπερβολικά συγκρατημένος, σε βαθμό που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα των δηλώσεών του. Εξηγώντας τη βραδυπορία στην οριοθέτηση Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, όπως έχει ήδη κάνει η κατά το ήμισυ κατεχόμενη Κύπρος, ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε την πάγια θέση, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται (ως πότε, άραγε;) για τον καθορισμό της Α.Ο.Ζ. όποτε το κρίνει σκόπιμο, χωρίς να απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα.

n  Ακολούθως, ο υφυπουργός τόνισε ότι «εκτιμήσεις αποθεμάτων βασισμένες μόνον σε διαστάσεις και αναλύσεις πάνω σε μια πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή, μπορεί να πέφτουν τελείως έξω. Χρειάζονται μακροχρόνιες και δαπανηρές έρευνες, που δεν έχουν γίνει, ούτε στο Λιβυκό, ούτε στο Αιγαίο».

n  Παραδέχθηκε, πάντως, πως βάσει των υφιστάμενων επίσημων στοιχείων, η περιοχή του Ιονίου παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία «σημαντικό ενδιαφέρον», όπως επίσης και η περιοχή του λιβυκού πελάγους και της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου. «Οι ομοιότητες ωστόσο, στα γενικότερα χαρακτηριστικά, με κανέναν τρόπο δεν δίνουν βεβαιότητες εκτίμησης ποσοτήτων υδρογονανθράκων, αν δεν γίνουν οι σωστές έρευνες».

Ακολούθως, στην κοπιαστική προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τα κοιτάσματα, ο κ. Μανιάτης υπέπεσε σε… φάουλ. Δήλωσε για το κοίτασμα του Πρίνου, που εξακολουθεί να παράγει πετρέλαιο 35 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ότι «έβγαλε 20 εκ. βαρέλια», ενώ είναι παγκοίνως γνωστό, ότι ήδη από το κοίτασμα αυτό η παραγωγή έχει ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια και είναι πιθανό να φθάσει τα 200, μέχρι να εξαντληθεί –άραγε στο ΥΠΕΚΑ δεν έχουν διαθέσιμα τα πραγματικά στοιχεία;

Μιλώντας για τα πιθανά κοιτάσματα στο Αιγαίο, ο κ. Μανιάτης παρέλειψε, όπως συνήθως συμβαίνει σε σχετικές δηλώσεις υπουργών, κάθε αναφορά στο πιθανό κοίτασμα ανατολικά της Θάσου (στη θέση «Μπάμπουρας»), που κατ’ επανάληψη έχει φέρει Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου. Πιθανόν ο κ. Μανιάτης να μην έχει ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας North Aegean Petroleum Company (ΝΑPC), για το κοίτασμα του Μπάμπουρα –η NAPC, που εκμεταλλεύθηκε το κοίτασμα του Πρίνου ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε και τα δικαιώματα για έρευνες ανατολικά της Θάσου και μάλλον γνωρίζει το θέμα σε βάθος.

Για την καλύτερη ενημέρωση του υφυπουργού, το “S10” υπενθυμίζει στον κ. Μανιάτη, ότι ο  διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, Ίαν Ασλεϋ, είχε δηλώσει στο παρελθόν, ότι  βάσει σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων, η κοινοπραξία εκτιμούσε πως τα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος είναι από 500 εκατ. βαρέλια, μέχρι 1 δισεκατομμύριο. «Πρέπει να κάνουμε μερικές γεωτρήσεις για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον αριθμό», είχε τονίσει ο κ. ‘Ασλεϋ. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις της NAPC, τα κοιτάσματα ανατολικά της Θάσου θα μπορούσαν να αποδίδουν πάνω από 200.000 βαρέλια ημερησίως.

Πέραν της χθεσινής, μάλλον κακότεχνης, προσπάθειας του κ. Μανιάτη να υποβαθμίσει τα πιθανά κοιτάσματα του Αιγαίου, που εκδηλώθηκε παράλληλα με την κατηγορηματική διάψευση Δρούτσα στα σενάρια περί διαπραγματεύσεων για συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα, αίσθηση προκαλεί η απίστευτη βραδυπορία της κυβέρνησης στη δημιουργία του οργανισμού που θα παραχωρεί τις άδειες για πετρελαϊκές έρευνες.

Ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή «έσερνε τα πόδια της» για χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει τη διάδοχη κατάσταση των ΕΛΠΕ, που μετά την ιδιωτικοποίησή τους δεν έχουν δικαίωμα να παραχωρούν άδειες για έρευνες, το σχετικό νομοσχέδιο ήταν ήδη έτοιμο στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση. Παρά ταύτα, χρειάσθηκε αναμονή άνω των 12 μηνών για να προωθηθεί μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου για συζήτηση στη Βουλή. Τώρα, στο ΥΠΕΚΑ λένε ότι θα χρειασθούν άλλοι 18 μήνες, μέχρι να γίνουν οι πρώτες παραχωρήσεις αδειών (πιθανότατα για τη Δυτική Ελλάδα), αφού θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια νέα ΔΕΚΟ, να στελεχωθεί, να γίνουν ορισμένες θεσμικές αλλαγές ακόμη, κ.ο.κ.

Αυτή η βραδυπορία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί, καθώς στον απλό πολίτη είναι μάλλον αδιανόητο να βλέπει τέτοιες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, σε μια χώρα που καθημερινά «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία…

πηγη

9 thoughts on “Θα βρουν πετρέλαιο αφού χρεοκοπήσουμε;

 1. Ποιός να γνωρίζει τί δεσμεύσεις έχει το προ-
  δοτικο πολιτικό προσωπικό,στά ντόπια και ξέ-
  να συμφέροντα ????

 2. Ο κόσμος τόχει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι! Μούγγα στη στρούγκα! Μη μιλάς μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς! Αει σιχτίρ, πουλημένοι είναι όλοι τους!

 3. Ρε παιδια να σας πω κατι;Εγω κουραστικα
  με ολο αυτο το παραμυθι.

  Θελετε την γνωμη μου, η Ελλαδα δεν εχει πετρελαιο,η τουλαχιστον οχι τα μεγεθη
  που λενε….

  Εαν ειχαμε πετρελαιο να ειστε σιγουροι
  οτι θα το ειχαν εξορυξη ηδη οι ΗΠΑ.
  και μην μου πειτε οτι στηνουμε ολο το σκηνικο
  με την τουρκια για να μας παρουν τα δηθεν
  πετρελαια….αφου με τοσες αμερικανοφιλες
  κυβερνησεις ανετα θα τα ειχαν,και δεν θα
  εβγαζε κιχ η τουρκια.Ας ειχαν εξεδρες εξορυξεις οι αμερι. εταιριες και θα σου
  ελεγα εγω αν θα τις πειραζαν οι τουρκοι.

  Τιποτα παραμυθι ειναι ολο για να μας κοιμισουν και να μας δωσουν ελπιδα.

  σταλα δεν εχουμε.
  Αλλου ειναι το παιχνιδι.

 4. Οπου ακους πολλα κερασια,κρατα και μικρο καλαθη!!!!!!!Η ιστορια με τα (τεραστια) αποθεματα πετρελαιου που δηθεν εχει η Ελλαδα αρχιζει να προκαλει γελιο!Καποιοι ισως πιστεουνε λανθασμενα οτι θα γινουμε σε λιγο και σειχηδες!!!!!!ελεος πια…..

 5. Είχε πεί κάποτε ένας αμερικανός αξιωματούχος πως αν γίνει και βρεθεί ποτέ πετρέλαιο στο Αιγαίο έστω και σε ποσότητα ενός ποτηριού τότε να του το φέρουνε σε ποτήρι να το πιεί!!!!Το όνομα του όμως δεν το θυμάμαι!!!Κατι ίσως γνώριζε!

 6. Σιγά Γιάννη, τον πιστέψαμε! Το κοίτασμα του Μπάμπουρα μόνο ανατολικά της Θάσου (για το οποίο παραλίγο να γίνει ο πόλεμος το ΄87), καλύπτει τις μισές ετήσιες ανάγκες της χώρας σε πετρέλαιο. Άντε βρες τον τώρα τον Μπίλυ να του το δώσεις να το πιεί.
  Απλά, κάνει τζίζ η υπόθεση γιατί είναι χέστηδες οι πολιτικοί μας και φοβούνται την τουρκία και τα έχουνε κάνει σκατά γενικά και η χώρα είναι αδύναμη και εξαρτώμενη και δεν έχουν ούτε τα κότσια ούτε την ψυχή γιαυτά που κάποτε, για τους πατεράδες και τους παππούδες μας και τους προπαππούδες μας και τους προπροπαππούδες μας θα ήταν αυτονόητα. Έχουμε την πιό ξεφτιλισμένη φάρα και γενιά πολιτικών από καταβολής νεοελληνικού κράτους και μας έχουν ξεφτιλίσει και εμάς ως λαό και συνεχίζουν να μας ξεφτιλίζουν και να μας διαβρώνουν.

 7. Ανδρεα,πιστευεις οτι αμα ειχαμε τα τεραστια αποθεματα που λενε,δεν θα τα ειχαν βγαλει οι αμερικανικες εταιριες;;;;;;
  Τι τους εμποδιζε;;;
  Γιατι ακουω το παραμυθι οτι το σκηνικο με την τουρκια ειναι να μας πιεσουν,για να ερθουν οι αμερικανοι στην μεση και να πουν ουτε εσυ ελλαδα,ουτε εσυ τουρκια,εμεις ΗΠΑ για να μην μαλωνετε….

  ειναι αστειο και μονο σαν προταση.Με τοσες αμερικανοφιλες κυβερνησεις,ανετα θα διναν αδεια εξορυξης χωρις να πουμε τιποτα,θα περναμε και εμεις το ποσοστο μας και ολα καλα ολα ωραια.

  Και ξαφνικα,τι βολικο,με την κριση μαθαμε οτι κοιμομαστε σε μια θαλασσα πετρελαιου.

  Εξακολουθω να πιστευω οτι στην πολιτικη τιποτα δεν ειναι αυτο που φεναιται.κατι αλλο μαγεθρευεται και μας εχουν αποκοιμισει με τα πετρελαια.

 8. Δεν πιστεύω ούτε εγώ Ιουλιανέ σε θάλασσες πετρελαίου. Υπάρχουν όμως μέτρια κοιτάσματα μέχρι πρότινος ασύμφορα προς εκμετάλλευση που μπορούν να μας διευκολύνουν πάρα πολύ. Με βάση την ΑΟΖ που προβλέπει το Διεθνές δίκαιο για την Ελλάδα, η έκταση θαλάσσης που μας αντιστοιχεί προς εκμετάλλευση είναι τεράστια . Θα έπρεπε να είμαστε και πολύ μα πολύ γκαντέμηδες για να μην υπάρχει τίποτα αξιόλογο σε αυτή. Ακόμη και η (αποκλειστική)αλιεία θα ήταν ενδιαφέρουσα προοπτική. Τους αμερικανούς δεν τους συμφέρει να είμαστε άνετοι και αυτόνομοι. Τους συμφέρει να είμαστε εξαρτώμενοι. Επίσης δεν τους αρέσει η προοπτική η γεωστρατηγική που δίνει στην Ελλάδα μια τόσο μεγάλη ΑΟΖ. Θα τους συνέφερε να κάνουνε μπίζνες μαζί μας μόνο αν εμείς δείχναμε αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας με κάθε μέσο (όπως το Ισραήλ).
  Εδώ είναι και η τεράστια ευθύνη των πουλημένων πολιτικών μας. Δεν διαπραγματεύονται με εθνική υπερηφάνεια, ευθύτητα και αξιοπρέπεια αλλά με οσφυοκαμπτικό ραγιαδισμό. Και γινόμαστε όλοι καρπαζοεισπράχτορες και αυτοί παραμένουν προεστοί της Κωλοπετινίτσας κληρονομικώ δικαίω.

 9. ΑΟΖ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΣΤΜΜΑΧΙΑ ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!
  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ !!!!!!!!!!!!!

  ΜΕΡΚΕΛ ΓΛΥΦΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ !!!!!
  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
  ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ !!!
  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s