"Greek National Pride" blog / Ναυτιλία

«Μειώστε τους φόρους και ερχόμαστε» Απαλλαγές ανάλογες με αυτές των ξένων επενδυτών ζητούν οι εφοπλιστές από την κυβέρνηση για να φέρουν κεφάλαια στη χώρα


Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδη και στελέχη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, όπου συζητήθηκαν τρόποι επαναπατρισμού των ελληνικών κεφαλαίων

 

Παρασκηνιακές συζητήσεις με θέμα τα ελληνικά κεφάλαια της ποντοπόρου ναυτιλίας βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εφοπλιστικών κύκλων και κυβέρνησης.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η προσέλκυση των εφοπλιστικών κεφαλαίων, είτε για επενδύσεις είτε για άλλες δραστηριότητες χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

 

Το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επισκέφθηκε χθες τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε μαζί του, παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδη, μια συζήτηση που διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήματα και προτάσεις υποβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους εφοπλιστές να επενδύσουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία.

Οι εφοπλιστές, από την πλευρά τους, υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβαν το ότι θα πρέπει το Λιμενικό Σώμα να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των κεφαλαίων των εφοπλιστικών επιχειρήσεων η Ενωση Εφοπλιστών ζήτησε ευθέως από τον κ. Παπανδρέου να εξεταστεί ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και πρότειναν ειδικότερα να έχουν τα εφοπλιστικά κεφάλαια την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που έχουν τα ξένα κεφάλαια που επενδύονται στη χώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε για κάτι, είπε όμως ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα των εφοπλιστών.

«Ζήτηση» για τα εφοπλιστικά κεφάλαια και στο Λονδίνο
Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση εξελίσσονται άλλα επεισόδια του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού δράματος με ελληνικό ενδιαφέρον και πρωταγωνιστές από τον εφοπλιστικό κλάδο.

Ενα από αυτά τα επεισόδια βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο, όπου η απειλή κραδασμών είναι αισθητή και η κινητικότητα του τραπεζικού τομέα έντονη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Royal Βank of Scotland (RΒS), τράπεζα η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης υπό την πίεση ζημιών της τάξεως των 28 δισ. στερλινών στις αρχές του 2009 και τελικά «διεσώθη» με παρέμβαση της κυβέρνησης του κ. Γκόρντον Μπράουν.

Σήμερα η τράπεζα υπό την απειλή του νέου κύματος της κρίσης έχει ξεκινήσει έναν παρασκηνιακό αγώνα εξασφάλισης ρευστότητας με κάθε δυνατό μέσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη προσεγγίσει το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου, το οποίο είχε επωφεληθεί από τις πιστωτικές διευκολύνσεις που παρείχε η RΒS υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων και την οδήγησαν στην καταστροφή, εκβιάζοντας ουσιαστικά και αξιώνοντας την επιστροφή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο Λονδίνο για την τόνωση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απειλείται από κλυδωνισμούς οι εξελίξεις στο Λονδίνο ενδέχεται να αποδειχθούν και πάλι καθοριστικής σημασίας.

Σημειώνεται πάντως ότι πολλά από τα ελληνικά κεφάλαια του Λονδίνου είχαν οδηγηθεί σε φυγή αφότου αυξήθηκε ο φόρος των τόκων καταθέσεων στο επίπεδο του 35% μετά την κρίση που κλόνισε πέρυσι και πρόπερσι τις βρετανικές τράπεζες.

Πέραν όλων αυτών, ένα βασικό ζήτημα που έθεσαν οι εφοπλιστές στον κ. Παπανδρέου ήταν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ούτως ώστε να υπάρξει ελληνικό εκπαιδευμένο προσωπικό για τη στελέχωση των πληρωμάτων. Το αίτημα αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό.

Η συνάντηση πάντως έγινε αντικείμενο σχολιασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ κ. Ι. Πλακιωτάκης είπε: «Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε πως υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα.

Χρειάστηκαν 15 μήνες μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται».
πηγη

One thought on “«Μειώστε τους φόρους και ερχόμαστε» Απαλλαγές ανάλογες με αυτές των ξένων επενδυτών ζητούν οι εφοπλιστές από την κυβέρνηση για να φέρουν κεφάλαια στη χώρα

  1. θΕΩΡΏ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩς ΚΑΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΕΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ, ΕΞ, ΙΣΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΟΚΤΙΣΕΙ Ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΘΝΙΚΟ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ, ΔΗΘΕΝ, ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΞΑΓΩΓΗ» ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s