"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Τουρκικές «πονηριές» στο Αιγαίο:Χάρτες για το καθορισμό ΑΟΖ.


Η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Μεσόγειο όπως έκανε και στην Μαύρη Θάλασσα αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο.

Τα τελευταία δυο χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να δημοσιεύσουν, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη «νότιος» Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση παριστάνουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!


Η τραγωδία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν πλησιάσει τους Αιγυπτίους που φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη και έτσι παριστάνουν ότι η ΑΟΖ της Αιγύπτου συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος.

Από τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Καστελόριζο στην Τουρκία, αγκάθι πραγματικό για τα πονηρά της σχέδια στην Μεσόγειο.

Τέλος, ο χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα το πρόβλημα της Τουρκίας πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία του Δίκαιου της Θάλασσας.

Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι δύο κράτη που δεν υπέγραψαν την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και αρνούνται μέχρι σήμερα να προσχωρήσουν σ’ αυτήν.

Το πρόβλημά τους είναι παρόμοιο γιατί και τα δύο κράτη έχουν μπροστά στις ακτές τους νησιά που δεν τους ανήκουν.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα το πρόβλημα της Βενεζουέλας γιατί η ύπαρξη νησιών απέναντι από τις ακτές της, της δίνει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα της Τουρκίας γατί έχει μια πολύ περιορισμένη ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος μια και απέναντι από τις ακτές της υπάρχουν ελληνικά νησιά που διαθέτουν δικοί τους ΑΟΖ όπως ορίζει το άρθρο 121 της Συνθήκης του Δίκαιου της Θάλασσας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε ένα τραγικό λάθος όταν αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών.

Το τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο.

Τώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά.

Τα πράγματα βέβαια έγιναν χειρότερα όταν οι Αιγύπτιοι ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία!

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Ο νοών νοήτω.

Η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά!

Η Ελλάδα αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι.

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το θέμα και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία ζητώντας δυο απλά πράγματα από του Αιγύπτιους.

Πρώτον, να μη κάνουν κάποια συμφωνία με την Τουρκία και δεύτερον, να κάνουν οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που και αυτοί έχουν υπογράψει.

Πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο πράξη δειλίας αλλά και μεγάλης απερισκεψίας.

Εύχεται κανείς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος και ταυτόχρονα να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για αυτή την οριοθέτηση δυο κρατών-μελών της.

Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να προστατέψει τα συμφέροντά της στην περιοχή, γιατί μια οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία μειώνει το μέγεθος της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο.

Εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πραγματοποιήσει άμεσα οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να προκαταλάβει την παράνομη Τουρκική ΑΟΖ στην Μεσόγειο, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μια μεγάλη ήττα.

Θεόδωρος Κ. Καρυώτης

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίβαρο

πηγη

15 thoughts on “Τουρκικές «πονηριές» στο Αιγαίο:Χάρτες για το καθορισμό ΑΟΖ.

 1. Μήπως θα ήτανε καλύτερα να καθορίσουνε την AOZ για να τους πάμε στη χάγη και να τελειώσει το θέμα? Γιατί δεν βλέπω να γίνετε τίποτα αν δεν κάνουν η μογγόλοι την αρχή.

 2. ΑΟΖ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
  ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΑΣΟΥΜΕ… ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ !!!
  ΒΑΛΤΕ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΡΑΠΕΔΟΜΑΓΓΕΣ , ΠΑΠΑΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
  ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ !!!

 3. Τι περιμένει ο γαπ ;
  Γιατί δεν το κάνει να τελιωνουμε ; Εφόσον έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας
  Που είναι το πρόβλημα ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 4. (6)ολα θελουνε το χρονο τους!!!!!η σοβαρη εξωτερικη πολιτικη δεν γινετε στο αρπακολα….

 5. @ @ (σχόλιο 2): @, μην είσαι τόσο σίγουρος ότι εκεί θα μάς υποστηρίξουν ιδιαίτερα. Άσε που μπορεί να πάρει χρόνια η υπόθεση…

 6. 4 horsemen:
  Φιλε, δεν νομίζω να μας αδικήσουν, γιατί δεν μπορεί να κάνουνε μια εξαίρεση από το διεθνώ δίκαιο. Για το ότι θα φάει πολύ χρόνο η υπόθεση σύμφωνο. Αλλα στο τέλος πρέπει να δικαιωθούμε.

 7. Καλοί οι χάρτες καλές οι προθέσεις, καλά τα λόγια αλλά στις εξωτερικές σχέσεις ιδιαίτερα μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου είναι απαραίτητη η δύναμη και η αποφασιστικότητα.

  Το Ισραήλ έχει τη πολεμική μηχανή αλλά και την αποφασιστικότητα να τη χρησιμοποιεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

  Εδώ τα τουρκικά πλοία παραβιάζουν εθνικά δικαιώματα στην Ανδρο και στη Ευβοια και εμείς λέμε ότι είμαστε σταρτηγικά ψύχραιμοι.

  Με τι καρύδια θα καθορίζεις ΑΟΖ που είναι μεγαλύτερη από το έδαφος σου? Με τι στόλο?

  Αυτά δεν είναι υπόθεση του α ή β κόμματος. Είναι θέμα εθνικής στρατηγικής και αποφασιστικότητας.

  Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε πλοία μας στο βυθό? Είμαστε αποφασισμένοι για νεκρούς ναύτες και αεροπόρους?
  Αν όχι είναι καλύτερα να κάτσουμε στη γωνιά μας να αφήσουμε τους άλλους να κανονίσουν για εμάς και να περιμένουμε τι θα μας δώσουν λέγοντας και ευχαριστώ. Είναι αφελές να νομίζουν μερικοί ότι θα απολαύσουμε τα όλα τα οφέλη της ΑΟΖ βγάζοντας την ουρά μας απ’εξω ως Πόντιοι Πιλάτοι.

  Τα απλά οικονομικά λένε ότι η ανάθεση υπερεργολαβίας αντί της αυτεπιστασίας σημαίνει αυξημένο κόστος.

  Μη βαυκαλιζόμαστε με αμπελοφιλοσοφίες.

  Με μπλα μπλα και αναποφασιστικότητα ένα είναι το βέβαιο. Καρπαζιές και ταπείνωση.

 8. ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΟΖ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΕΘΝΟΣ,ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 9. Βρε Jonny, ο πρωθυπουργός σου δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Συνολικά κάθισε στην καρέκλα του Υπουργού Εξωτερικών 10 χρόνια και τα είδαμε τα χαϊρια μας!!!Τι να πρωτοθυμηθείς… 10 χρόνια νομίζω ότι είναι αρκετός χρόνος για να μελετήσεις τις κινήσεις σου προσεκτικά – διότι συμφωνούμε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θέλει βιασύνες αν και μεταξύ μας, την Συμφωνία της Μαδρίτης την υπέγραψε εν ριπή οφθαλμού!

 10. «Το Ισραήλ διέπεται απ’ την εξής αρχή: Μόνο το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του». Γιτζάκ Ράμπιν

  Είναι εκπληκτικό πως μια χούφτα ανθρώπων επιβιώνουν στη μέση ενός εχθρικού αραβικού περιβάλλοντος και κατά πολύ υπεράθιθμου! Θυμίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο χτίστηκε κι έζησε η Αρχαία Σπάρτη. Μια χούφτα σκληροτράχηλοι Δωριείς στη μέση ενός εχθρικού αχαϊκού περιβάλλοντος…

  Δεν καταλαβαίνω γιατί απαραιτήτως πρέπει να δούμε τα πλοία μας στο βυθό μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ, ιδιαιτέρως αν αυτού έχουν προηγηθεί στρατηγικές συμφωνίες με αμερικανικές, ρωσικές και άλλες εταιρείες εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου… Δεν είδα κανένα κυπριακό πλοίο στο βυθό. Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν δύναμη, αποφασιστικότητα, ευφυϊα, διπλωματική δεινότητα κι εμπειρία κι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ηγεσία!

 11. Έχει δίκιο ο Μυρμηδόνας! Το θέμα έπρεπε να το είχαμε κλείσει πριν από χρόνια με την Κύπρο. Αλλά, έστω, από… προχθές που ήρθε ο Λίμπερμαν έπρεπε να είχε λήξει το θέμα μια για πάντα. Βάλτε τις ΕΔ σε επιφυλακή και νομοθετήστε επειγόντως τα μεσάνυχτα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s