"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Εκδήλωση για τον λόρδο Μπάυρον


«Επίκαιρα παραμένουν στον 21ο αιώνα τα μηνύματα του Λόρδου Μπάιρον, που θυσιάσθηκε για την ελευθερία των Ελλήνων γιατί ήταν υπέρ της ελευθερίας σ΄όλο τον κόσμο» τονίσθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στον Βύρωνα ο «Σύνδεσμος Μπάιρον» για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό.

Ο λόρδος Βύρων, μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας (1788-1824) αναζήτησε την έμπνευση του για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 200 χρόνια.

Ήταν τότε που έγραψε το ποίημα «η κατάρα της Αθηνάς», ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του Έλγιν για τη λεηλασία του Παρθενώνα. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1823 για να αγωνισθεί στο πλευρό των «ελεύθερων πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1824.

Εισηγήσεις στην εκδήλωση με κεντρικό θέμα «ο λόρδος Βύρων στην Αττική πριν 200 χρόνια-μηνύματα για το τότε και το σήμερα», έκαναν η συγγραφέας Ευγενία Κεφαληναίου και ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Παυλος Ναθαναήλ και ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την Ε. Κεφαληναίου «το μήνυμα της ποίησης με την οποία ο Μπάιρον κατήγγειλε τον Ελγιν, είναι διαχρονικό, διότι ο λόγος του διαπνέεται από τις αρχές της ηθικής, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου».

«Αν θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά τον Μπάιρον, είπε στη δική του εισήγηση ο Γ Μπλάνας οφείλουμε ως έθνος αλλά και ως άτομα να είμαστε σταθερά ταγμένοι στο πλευρό της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αγωνιζόμαστε για το μέγιστο των αγαθών: την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την αυτοδιάθεση. Σ΄αυτό το χρέος είδε ο Μπάιρον την ουσία του Ελληνισμού».

Για τη δράση του «Συνδέσμου Μπάιρον» που έχει έδρα τον δήμο Βύρωνα και μέλη σ΄όλη την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό μίλησε ο πρόεδρος του Πάνος Τρυγάζης, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα του την καθιέρωση από την ελληνική πολιτεία το 2008 της ημέρας του θανάτου του λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) ως «ημέρας φιλελληνισμού και διεθνούς αλληλεγγύης».

Ο Σύνδεσμος, είπε ο Π. Τρυγάζης, θα κάνει σειρά επαφών με τις Περιφερειακές διοικήσεις ώστε να πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι σχετικές εκδηλώσεις το 2011. Επίσης θα προταθεί στο Υπουργείο Παιδείας να τιμηθεί η μέρα αυτή και στα σχολεία.

«Φέρνουμε τον Μπάιρον στον 21ο αιώνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Τρυγάζης, προσθέτοντας ότι «αν ζούσε σήμερα ο λόρδος Βύρων θα εξεγειρόταν κατά του δίκαιου των ισχυρών και της κοινωνικής αδικίας, θα ύψωνε τη φωνή του ενάντια σε κάθε μορφής διάκριση , θα ήταν στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Τέλος τιμητική αναφορά από τους ομιλητές έγινε στην κορυφαία ελληνίστρια και φιλέλληνα Ζακλίν ντε Ρομιγί την οποία χαρακτήρισαν «πηγή έμπνευσης στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και πυξίδα» στους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε ενάντια στις σύγχρονες βαρβαρότητες.

Το πρόγραμμα δράσης του «Συνδέσμου Μπάιρον» για το 2011 περιλαμβάνει και κεντρική εκδήλωση στη μνήμη του Ζυλ Ντασσέν.

πηγη

11 thoughts on “Εκδήλωση για τον λόρδο Μπάυρον

  1. ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο εβραιος ντασεν ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΜΠΑΥΡΟΝ ???
    ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΤΗ ΧΩΘΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ..

  2. Ισως έτσι μάθουν μερικοί ανιστόρητοι σουηδοί υπήκοοι την έννοια φιλέλληνας και δε τη προσβάλλουν εξισώνοντας τους πραγματικούς με τους παντελώς άγνωστους «καλοθελητές».

  3. Έστω από εδώ!Απάντα:Και εσύ που ασχολήσαι με πορδομαλάκες, τραυλικούς,ΑΜΕΑ-ψυχασθενείς και μπουρδολόγους για πες μας τί είσαι;

  4. Ρε ξεφτιλισμένε ανθέλληνα, πως τολμάς να απαξιώνεις το όνομα μου? Είσαι τόσο πολύ διεστραμμένος? Με αρνείσαι το να είμαι Έλληνας, γιατί? Σε είπα επανελημμένα, γεννήθηκα στην Ελλάδα, Χαλκιδική, από γονείς Έλληνες, αλλα ζω στη Σουηδία.
    Δηλαδή τα 10 εκτ και πλέον Έλληνες της διασποράς και μετανάστες δεν είναι Έλληνες?
    Το blog έχει σαν επισκέπτες διαφορες κατηγορίες ανθρώπων, εσύ είσαι ο λεπρός του blog, που πάντα ψάχνεις να μανουριασεις και μόνο μίσος και χολή στάζει το βρομόστομα σου, κομπλεξικέ !

  5. Κάθε μέρα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία.
    Πρώτα επιτίθεται σε κάποιον, συνήθως σε μένα, τρώει τις καρπαζιές του και μετά λουφάζει!
    Μετά άντε πάλι από την αρχή! Πρόκειται περί μεγάλης μαζόχας!
    Να με επιτεθεί εκεί που έχω λάθος, το καταλαβαίνω, τον πόνεσα και δεν το ξεχνάει, αλλα να επιτίθεται χωρίς λόγο είναι ενδεικτικό του τι κίναιδος διανοητικά είναι!

  6. Συμφωνώ μαζί σου είναι αποκρουστικός αλλά και εμετικός τι να κάνουμε υπάρχουν όλα τα φρούτα στη παρέα μας.

  7. Xμμ.. φρούτο, δεν ξέρω? Μάλλον αγκαθωτός κάκτος γλάστρας είναι, όπου τον ακουμπήσεις σε τσιμπάει! Χε..χε..

  8. Δεν έχει καμία σοβαρότητα ο τύπος μην καταδέχεσαι να του απαντάς του δίνεις αξία που δεν έχει.

  9. ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΥΣ,
    ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ’21 ΕΧΟΥΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ
    ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ !!!!!
    «ΚΥΡΙΕ» ΒΑΣΙΛΗ.

Σχολιάστε