"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Αίγυπτος: Δε θα χρησιμοποιήσει βία ο στρατός-Ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων


Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας την παραίτηση Μουμπάρακ

Την έναρξη διαλόγου με όλα τα πολιτικά κόμματα ζήτησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ από τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, όπως δήλωσε ο ίδιος, την ώρα που οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

O διάλογος, όπως διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Ίαν Λέσσερ, αμερικανός Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, προέβλεψε ότι ήρθε το τέλος της ηγεμονίας του Μπουμπάρακ.

Στο μεταξύ, νόμιμα θεωρεί τα αιτήματα των διαδηλωτών ο στρατός της Αιγύπτου και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Μένα επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στη χώρα, απέρριψε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Τη Δευτέρα το πρωί ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλωτών, με πιο σημαντική αλλαγή την αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας την παραίτηση Μουμπάρακ.

Κινήματα της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση, την Τρίτη, ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο κέντρο του Καΐρου, καλώντας παράλληλα σε γενική απεργία.

Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Εξάλλου, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το ξέσπασμα των ταραχών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανόδου στην εξουσία ενός ισλαμικού καθεστώτος τύπου Ιράν.

Την ίδια ώρα, επισπεύδεται η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην χώρα.

Στις εκκλήσεις των Ελλήνων της Αιγύπτου που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους απαντά η ελληνική κυβέρνηση, αποστέλλοντας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τρία αεροπλάνα της ΠΑ αναμένεται να αναχωρήσουν την Τρίτη στις 9 το πρωί από Ελευσίνα. Όπως έγινε γνωστό, οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν ανέρχονται στους 200.

Συνεχείς επαφές με τις ελληνικές κοινότητες

«Η Πρεσβεία και τα Προξενεία είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητές μας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, όλοι είναι καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 2.500 Έλληνες.

Σύμφωνα με τον κ. Δελαβέκουρα η κοινότητα του Καΐρου, που είναι η πολυπληθέστερη, έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχει εκδηλωθεί επιθυμία για επαναπατρισμό μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά όπως τόνισε, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν μία ομάδα Ελλήνων οι οποίοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο στο Κάιρο, στους οποίους θα μεταφέρουμε εφόδια και εξετάζουμε τρόπους να εξασφαλίσουμε την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στην Αλεξάνδρεια, συνέχισε, έχουμε Έλληνες οι οποίοι έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν και γι αυτό το λόγο ενεργοποιήσαμε το σχεδιασμό επαναπατρισμού που υπήρχε, υπογραμμίζοντας, ότι «η οδηγία που δίνεται σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην Αίγυπτο είναι να παραμένουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας». Αναφερόμενος στον αριθμό των ατόμων που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επαναπατριστούν, είπε ότι είναι γύρω στα 150.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι μεταξύ των Ελλήνων που έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό τους, στην Αλεξάνδρεια, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν Έλληνες ταξιδιώτες με γκρουπ αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, απάντησε ότι «είμαστε σε επαφή με τουριστικούς φορείς και εδώ στην Ελλάδα και δεν έχουμε κάποια αναφορά για πρόβλημα άλλων Ελλήνων».

M. Ξενογιαννακοπούλου: Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή της για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Συνόδου.

Σε δηλώσεις της μετά το Συμβούλιο, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για θετικά και ισόρροπα συμπεράσματα, με τα οποία στέλνεται ένα σαφές μήνυμα ότι στόχος είναι μια ομαλή συντεταγμένη μετάβαση σε μια σταθερή πλουραλιστική και δημοκρατική Αίγυπτο. Μια διαδικασία, που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις έχει ο αιγυπτιακός λαός.

Η κα. Ξενογιαννακοπούλου αφού τόνισε ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με μακρά παράδοση φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ρευστή.

Η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί συγκεκριμένους τρόπους ανταπόκρισης σε πιθανές καταστάσεις μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων και διευθετήσεις που θα συνεπάγονται καλύτερη κατανομή βαρών, καθώς όπως υποστηρίχτηκε από ελληνικής πλευράς, δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν μόνες το βάρος υποχρέωσης παροχής ασύλου οι χώρες πρώτης εισόδου όπως είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και με ζωτικά συμφέροντα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, θα είναι πλάι στην Αίγυπτο σε κάθε βήμα στην προσπάθειά της, αναλαμβάνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. πηγη

4 thoughts on “Αίγυπτος: Δε θα χρησιμοποιήσει βία ο στρατός-Ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων

 1. prospathisa na sas to steilo to proi alla mallon kati pige straba . kratiste to aplos kai diabaste to san enimerosi .
  PART 1
  ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

  From HEIL GAP
  Μόλις έλαβα μια ενημέρωση από πηγή στην Αίγυπτο ο οποίος μου είπε ότι περίπου 1 εκατ. Αιγύπτιοι διαδήλωναν χθες και σήμερα στους δρόμους. Ο προφανής στόχος της διαμαρτυρίας είναι το τρέχων , καταπιεστικό καθεστώς του Μουμπάρακ, του οποίου η βασιλεία εκτείνεται στα 30 χρόνια από το 1981. Παραδόξως, οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι φιλελεύθεροι με την κλασική έννοια, ώστε σε αυτό το σημείο, να μην απαιτούν τον νόμο της Σαρία. Πηγαίνοντας ένα βήμα ακόμη παραπέρα , είναι και αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου της Σαρία . Αυτό λοιπόν συμβαίνει , ενώ αντιθέτως η Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπάθησε να εισβάλει στην χθεσινή διαμαρτυρία φωνάζοντας «το Ισλάμ είναι η λύση»! Ευτυχώς, η Μουσουλμανική Αδελφότητα πειθαναγκάστηκε στην σιωπή. Αυτή η τροπή των γεγονότων συγκλόνισε εντελώς ακόμη και την πηγή μου!
  Είχαμε γράψει και χθες σχετικά με την οργάνωση των διαμαρτυριών στην Τυνήσια και Αίγυπτο μεσω του Twitter και ότι το « # hashtag Jan25 »έδωσε την ακέφαλη εξέγερση ως μέσο εσωτερικής οργάνωσης των παγκόσμιων επικοινωνιών

  Η ατυχής αλήθεια είναι ότι ο Μουμπάρακ και το καθεστώς του είναι πεισματωμένος στη δημιουργία ακόμη περισσότερου χάους σε μια προσπάθεια να τιμωρήσει τον αιγυπτιακό λαό. Χθες, απέσυρε τις δυνάμεις ασφαλείας μακριά από τους δρόμους , και κατόπιν έστειλε πολλούς από αυτούς , με πολιτική πλέον περιβολή , να επιστρέψουν και να αναμειχτούν με τα πλήθη. Εκτός από αυτή τη μυστική κίνηση για να κινήσουν περισσότερο πρόβλημα, στις 6 το απόγευμα χθες, η κυβέρνηση άρχισε να ελευθερώνει τους φυλακισμένους από τις φυλακές και τους έστειλε έξω για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές κατά του Μουμπάρακ. Σε απάντηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης, έχουν διαμορφωθεί πολιτικές περιπολίες που προσπαθούν να ενωθούν με άλλες περιπολίες φορώντας συμβολικά λευκά περιβραχιόνια και είναι οπλισμένοι απλώς με ρόπαλα και μαχαίρια.

  Η πρόσφατη είδηση ότι ο Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει κάποια δύναμη σε έναν Αντιπρόεδρο, ο Ομάρ Sulieman, ο οποιος έχει για χρόνια υπηρέτησε ως σύνδεσμος μεταξύ Μουμπάρακ & Washington, DC δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και τα τα πλήθη είναι ακόμη στους δρόμους,

  Εν τω μεταξύ σύμφωνα με Associated Press = Ιερουσαλήμ (AP) – Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διέταξε σιγή σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη γειτονική Αίγυπτο, αλλά αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι ανησυχούν ότι η βία θα μπορούσε να απειλήσει και να εξαπλωθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

  Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν ότι ανησυχούν ότι μια αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να απειλήσει ισραηλινό-αιγυπτιακές σχέσεις και ότι η βία θα μπορούσαν να εξαπλωθεί προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

  Επίσης σε BLOG και ξένο τύπο διαβάζουμε για ανώνυμα Εικονογραφημένα φυλλάδια διαμαρτυρίας που διανέμονται στο Κάιρο τα οποία παρέχουν πρακτικές συμβουλές και τακτικές για την αντιμετώπιση των ΜΑΤ, και την πολιορκία των κυβερνητικών γραφείων .

  Φωτογραφία στο διαδίκτυο

  Το υπογεγραμμένο ως «Ζήτω η Αίγυπτος», 26 σελίδων έγγραφο καλεί τους διαδηλωτές να ξεκινήσουν με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, και να κρατούν τριαντάφυλλα προσπαθώντας να πείσουν τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους.

 2. PART 2
  Στο φυλλάδιο ζητούν από τους παραλήπτες να το αναδιανείμουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η και ως φωτοτυπία, αλλά να μην χρησιμοποιούν social media όπως το Facebook και το Twitter, τα οποία είναι υπό παρακολούθηση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

  Οι διαδηλωτές στο Κάιρο συνιστάται να συγκεντρωθούν σε μεγάλους αριθμούς στις δικές τους γειτονιές μακριά από την αστυνομία και τα στρατεύματα και στη συνέχεια να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση βασικών εγκαταστάσεων όπως το κρατικό ράδιο- μέγαρο στην όχθη του Νείλου και να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο του «στο όνομα του λαού». Άλλοι στόχοι προτεραιότητας είναι το προεδρικό μέγαρο και τα αστυνομικά τμήματα σε διάφορα σημεία του κεντρικού Καΐρου.

  Το φυλλάδιο περιλαμβάνει αεροφωτογραφίες με διαδρομές προσέγγισης όπου σημειώνονται και διαγράμματα ως τα σημεία συγκέντρωσης των διαδηλωτών . Προτεινόμενα «ως θετικά» συνθήματα περιλαμβάνουν το «ζήτω η Αίγυπτος» και «κάτω το διεφθαρμένο καθεστώς». Δεν υπάρχουν ενδείξεις από συνθήματα που αντικατοπτρίζουν την ατζέντα της ισχυρής Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Συμβουλεύει δε τους διαδηλωτές να φορούν ρούχα όπως κουκούλες μπουφάν, παπούτσια, γυαλιά και κασκόλ για την προστασία από δακρυγόνα, και να προβάλλουν καπάκια σκουπιδοτενεκέ – για να αποκρούσουν τα χτυπήματα γκλομπ και τις σφαίρες από καουτσούκ – οδηγίες πρώτων βοηθειών, και τα τριαντάφυλλα που πρέπει να κρατούν για να συμβολίζουν τις ειρηνικές προθέσεις τους.

  Διαγράμματα δείχνουν πώς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια ΜΑΤ και πώς να τα σπρώξουν κατά κύματα ώστε να σπάσουν τις τάξεις τους. «Το πιο σημαντικό πράγμα λέει το φυλλάδιο είναι να προστατεύει ο ένας τον άλλον»,.

  Φωτογραφία στο διαδίκτυο

  Πανό και αφίσες θα πρέπει να κρεμαστούν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα, που θα συμβουλεύουν καθώς και μοντέλα για αφίσες – όπου εμφανίζεται ένα πρόσωπο-κρανοφόρου αστυνομικού που πλαισιώνεται από μια ηλικιωμένη γυναίκα με παραδοσιακή ενδυμασία και μια νεώτερη ντυμένη με μοντέρνα ρούχα πάνω από το σύνθημα » Η αστυνομία και οι άνθρωποι από κοινού εναντίον του καθεστώτος «.

  Υ.Γ. Ωραιότατα , αλλά να , κάποτε , δηλαδή , μόλις πριν δυο χρόνια , στην Αθηνά , όποιος αναφερόταν σε οργανωμένο σχέδιο διαχειριζόμενο μέσω διαδικτύου και τηλεφωνικών μηνυμάτων , ελάμβανε αυτομάτως την συμβουλή ότι πρέπει να επισκεφτεί ψυχίατρο , διότι έπασχε από συνομωσίoλογικο σύνδρομο .

  HEIL GAP ( or mind the GAP )

 3. θα μου άρεσε να έβλεπα τους Αιγύπτιους Στρατηγούς, αντί να περιφρουρούν την τάξη στην πλατεία,να έφτιαχναν Ικριώματα και να κρεμούσαν μερικούς καραμπινάτα υπεύθυνους,αρχής γενομένης από το ανθρωποειδή χόσνι Μουμπάρακ, που ακόμα θέλει να κυβερνά τον τόπο,και να προκηρύξουν εκλογές το συντομότερο,όσο καθυστερούν υπάρχουν κίνδυνοι δεν το βλέπουν αυτό.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s