"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

New York Times «Το πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία»


 
     

Τις απίστευτες (για τους ξένους) περιπέτειες το έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Πολιτόπουλου διεκτραγωδεί η εφημερίδα New York Times σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία». Ο κ. Πολιτόπουλος, ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Βεργίνα, αναφέρεται διεξοδικά στον πόλεμο που έχει δεχθεί επί 12 ολόκληρα χρόνια από τον ολλανδικό κολοσσό Heineken, ο οποίος έχει οιονεί μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά ζύθου.

Σημειώνει ότι όταν επιχείρησε να δημιουργήσει τη Βεργίνα η Heineken κατείχε ποσοστό 90% στην ελληνική αγορά μπίρας (τώρα το ποσοστό της έπεσε στο 72% και, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το 99% που κατέχει στην αγορά της Αιγύπτου, γεγονός που δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επιβάλλει στην ελληνική αγορά τιμές κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές στην ολλανδική).

Αλλωστε, οι πωλήσεις της Heineken στην ελληνική αγορά συνεισφέρουν κατά το 7,1% στο σύνολο των λειτουργικών κερδών του ομίλου, γράφουν οι ΝΥΤ.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Πολιτόπουλος αναφέρει ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την εμπλοκή του στον ελληνικό κλάδο ζύθου ξεκίνησαν από τη διακίνηση του προϊόντος του (δεν έβρισκε διανομείς) και κατέληξαν στο… σκάσιμο των ελαστικών του προσωπικού αυτοκινήτου του και σε απειλητικά τηλεφωνήματα στην επιχείρησή του, όταν, το 2006, διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά μπίρας.

«Ενα δαιδαλώδες νομικό καθεστώς επιτρέπει τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως επιτρέπει τη δημιουργία επαγγελματικών διακρίσεων»,

 γράφει η αμερικανική εφημερίδα αναφερόμενη και στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του φαρμακοποιού, «ακόμη και του οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου». Και όλα αυτά «πλήττουν τον ανταγωνισμό σε μια χώρα που τόσο απελπισμένα προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική», σημειώνουν η ΝΥΤ και η ευρωπαϊκή της έκδοση International Herald Tribune. πηγη

17 thoughts on “New York Times «Το πρόβλημα της Ελλάδας; Ρωτήστε έναν επιχειρηματία»

  1. Εκτιμώ ότι αυτό είναι το κλειδί της ελληνικής οικονομικής τραγωδίας διαχρονικά. Η υφιστάμενη επενδυτική νομοθεσία που καθιστά απαγορευτική την Ελλάδα σαν χώρα-προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Δεν μπορείς να επιβάλλεις φορολογία της τάξεως του 30% επί των κερδών (αν και οι 2 τελευταίες κυβερνήσεις έκαναν κάποιες μειώσεις χωρίς να είναι γενναίες) σε μια επιχείρηση και να την υποχρεώνεις σε γραφειοκρατικές διαδικασίες 6μηνου και λαδώματος κρατικών λειτουργών για να βγάλει μια άδεια λιετουργίας, την στιγμή που καραδοκούν χώρες όπως η Βουλγαρία με αντίστοιχο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 10% και ταχύτατες διαδικασίες εγκατάστασης της μονάδας.

    Τώρα όσο γι’ αυτά που αναφέρονται για δρώντα μονοπώλια στην Ελλάδα, είναι αποκλειστική ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού να διεξάγει τους ελέγχους της… Βέβαια, αν θυμάμαι καλά και με το σκάνδαλο στη γαλακτοβιομηχανία και το καρτέλ ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ ασκήθηκε έφεση και τελικά οι εταιρείες πλήρωσαν ένα ευτελές ποσό σε σχέση με το αρχικό πρόστιμο… Άρα, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

  2. Ρεζιλι μας κανει το ΓΕΓΟΝΟΣ πως η Ελλαδα ειναι η τελευταια χωρα της Ευρωπης που εφαρμοζει ακομα το κομμουνιστηκο οικονομικο συστημα.

  3. Πως τον καναμε ζαπλουτο ρε φιλε?
    Αυτος δεν επενδυσε, ρισκαρε και δημιουργησε την εταιρια του και τις θεσεις εργασιας σε αυτην?
    Σε εμας και στην Αιγυπρο μονο υπαρχει τετοιο μονοπολιο.
    Δεν ειναι στραβος ο γυαλος, εμεις αρμενιζουμε στραβα…

  4. Νίκο, εσύ κι εγώ δουλεύουμε για 1000€ για να πλουτίζουν κάτι τέτοιοι τύποι. Εμείς πονάμε για τα Ίμια, τα Σκόπια, το Κυπριακό κτλ. κι αυτοί ανερυθρίαστα πάνε στη New York Times και εξευτελίζουν τη χώρα…

  5. εαν δεν κανω λαθος
    υπαρχει επιτροπη ελεγχου
    μονωπολιων στην ΕΕ.
    εχει δωσει τοσα προστιμα στην
    microsoft,εαν ισχυει τοσο μεγαλο
    μονοπωλειακο καθεστος απορω που δεν εχει επεμβει.

  6. δεν ξερω 4 horsemen,εγω μια ερωτηση
    εκανα.
    Αλλα αν υπαρχει γιατι δεν παει εκει;
    Μηπως ειναι αλλο το προβλημα;;

  7. 4 horsemen
    Η διαφορα αυτου του τυπου και τυπων σαν εμας που βγαζουμε 1000 ευρω δεν ειναι το οτι ειμαστε ατυχοι, θυματα της κακουργας κενωνιας και αλλα τετοια γραφικα.
    Στη ζωη για να πετυχεις χρειαζεσαι οχι μονο σκληρη δουλεια αλλα και κοτσια, ΜΥΑΛΟ, κουραγιο, ρισκο και τυχη.
    Δεν ειναι ολα τα δαχτυλα ισα αλλα στην Ελλαδα η αριστεριστικη ρητορεια μας εμαθε πως για να μην εχουμε κομπλεξ με τα μακρυτερα να κοβουμε οσα προεξουχουν.
    Αυτη η κοσμοθεωρια απετυχε και χρεωκοπησε παντου οπου και αν εφερμοστηκε.

  8. Συμφωνώ με το Νικόλα… Στην Ελλάδα έχουμε δαιμονοποιήσει τη λέξη «κέρδος» και «κερδοφόρα επιχείρηση». Είναι πάγια τακτική αυτή. Ότι δεν καταλαβαίνεις, το μειώνεις για να πάψεις να μειονεκτείς απέναντί του. Άλλη ελληνική τραγωδία αυτή…

    Στην Αρχαία Αθήνα έλεγαν «όποιο στάχυ ξεχωρίζει, το θερίζεις». Τέτοια «στάχυα» υπήρξαν ο Αλκιβιάδης, ο Αριστείδης, ο Θεμιστοκλής και τόσοι άλλοι…

  9. και δεν ειναι μονο η «Βεργινα» αυτη που εχει δεχθεί πόλεμο στην αγορά απο την χαινεκεν…υπάρχουν αρκετοί ελληνες εμφυαλωτές μπύρας που δεν θα πιούμε ισως ποτέ τις μπύρες τους γιατι η χαινεκεν και η αθηναικη ζυθοποιια ειναι νταβατζηδες με την ανοχη του κράτους.
    ΥΓ ρεζίλι μας κάνουν αυτοί που σταματάνε τον ανταγωνισμο για χαρη του μονοπωλίου

  10. μερικές χρήσιμες πληροφορίες:
    έχει πιει κανένας Βεργίνα? σα κάτουρο είναι. μια φορά αγόρασα και τις πέταξα.
    η Amsterl φτιάχνεται εδώ και η Αθην. Ζυθοπ. είναι ελληνική εταιρεία με δικό της εργαστάσιο. απλά ανήκει σε ξένο κολλοσσο αλλά ωστόσο δεν παύει να είναι εδώ με ΕΡΓΑΣΤΑΣΙΟ δικό της.
    αντίθετα η Heineken έρχεται κατευθείαν από Ολλανδία.
    Η ΜΥΘΟΣ που ήταν full ελληνική και πήρε μεγάλο μερίδιο της αγοράς, εξαγοράστηκε πριν μερικά χρόνια. οπότε είναι πλεόν ίδια περίπτωση με τη Amstel.

  11. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΝΙΚΟ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΗ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΑΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΧΕΓΓΕΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  12. 7% από την Ελλάδα που είναι το 2% της EU και βέβαια πολύ λιγότερο από το σύνολο των χωρών που έχει δραστηριότητα είναι πάρα πολύ, όπου το 1% δείνει το 7%.
    Ελλήνική τελείως είναι η KRAFT

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s