"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ

Δεκαπέντε προσωπικότητες τίμησε ο Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας


Barack Obama
A portrait shot of a serious looking middle-aged African-American male (Barack Obama) looking straight ahead. He has short black hair, and is wearing a dark navy blazer with a blue striped tie over a light blue collared shirt. In the background are two flags hanging from separate flagpoles: an American flag, and one from the Executive Office of the President.

44th President of the United States

Ο πρόεδρος Ομπάμα τίμησε μεταξύ άλλων τη Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο, με το ανώτατο βραβείο τιμής για πολίτες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν ένα από τα 15 πρόσωπα, που τιμήθηκαν την Τρίτη, με το υψηλότερο βραβείο των ΗΠΑ, που δίδεται σε πολίτες, από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (1989-1993), ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος Ουώρεν Μπάφετ, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζάσπερ Τζονς, η παγκοσμίου φήμης τσελίστα Γιο-Γιο Μα και η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, ήταν ανάμεσα στα διακεκριμένα πρόσωπα που έλαβαν το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ομπάμα αποκάλεσε τους 15 τιμηθέντες με το μετάλλιο της ανώτατης διάκρισης, ως «μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους στην Αμερική, αλλά και στον κόσμο όλο».

Η Μέρκελ, που δεν παρεβρισκόταν στην τελετή της βράβευσης, θα παραλάβει το μετάλλιό της σε μελλοντική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο, «έναν αξιόπιστο διεθνή εταίρο και μία φίλη».

Η Μέρκελ το 2005, έγινε ο πρώτος Καγκελάριος που προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά και η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε ποτέ, αυτή τη θέση.

«Μεγαλώνοντας στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ είχε σαν όνειρο την ελευθερία. Και όταν τελικά το τείχος έπεσε και η Γερμανία επανενώθηκε έσπασε τους φράκτες από μόνη της», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονέμεται σε πολίτες, που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή στα εθνικά θέματα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη, στον πολιτισμό ή σε άλλες σημαντικές δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

Ο πρόεδρος Μπους (1989-1993), ήταν αυτός που, κατά τον πρόεδρο Ομπάμα, «με το στιβαρό διπλωματικό του χέρι, όταν ο άνεμος των δημοκρατικών αλλαγών φύσηξε πάνω από την Ανατολική Ευρώπη, έκανε πραγματικότητα αυτό που κάποτε φάνταζε αδύνατο, να δώσει τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο, χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 thoughts on “Δεκαπέντε προσωπικότητες τίμησε ο Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας

  1. Οι «τιμές» αυτές είναι απογειωμένες και ίπτανται μακράν της πολιτικοοικονομικής πραγματικότητος. Και τον γιωργάκη μας παρασημοφόρησε η Μέρκελ με οτι καλύτερο διαθέτει το 4ο Ράϊχ, ενώ ως γνωστόν βρίσκονται στα μαχαίρια περί του εάν η ευρωζώνη θα είναι γαλλογεερμανική ή αγγλοαμερικάνικη.
    Εάν δε το πάρει κανείς από αισθητική άποψη, ορισμένοι «ελληνάρες» θεωρούν φαιδρό το θέαμα της στολής 8 όταν κρέμονται πολλά «λιλιά» στο στήθος.

  2. Δ.Ι., έχω google, αλλά δεν προλάβαινα να ψάξω.
    Εσείς προλάβατε να απαντήσετε σε ένα ερώτημα που σάς έκανα χθες σε άλλο thread;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s