"Greek National Pride" blog / Νεό-Οθωμανοί / Τουρκία / OIKONOMIA

Ηγεμονία αλά Τούρκα


Πάνος Κολιοπάνος

Ενώ εμείς βράζουμε στο πικρό ζουμί pas, με το μνημόνιο, την τρόικα, την «αξιοποίηση» τηs δημόσιας γης, την εκμετάλλευση υπέρ του δημοσίου ταμείου των ημιυπαίθριων χώρων και τόσων άλλων ελπιδοφόρων καταστάσεων, οι εξ Ανατολών γείτονες μας χτίζουν την Τουρκία των επόμενων 50 χρόνων της ηγέτιδας δύναμης της περιοχής.

Πριν από ακριβός 10 χρόνια η τουρκική οικονομία βρισκόταν στη θέση που είναι τώρα η δική pas. Σήμερα η Τουρκία γνωρίζει μια πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη, με ρυθμούς ανάλογους αυτών της Κίνας.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαία ότι ο τουρκικός λαός στο σύνολό του ευημερεί.

Οι φτωχοί -που είναι και η πλειονότητα- έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

 

Ορισμένοι μάλιστα σε ιλιγγιώδη ύψη.

Δίπλα τους αναπτύσσεται μια μεγαλομεσαία τάξη αρκετών εκατομμυρίων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής

πολιτικής σκηνής και η αντιπολίτευση στις εκλογές του Ιουνίου δεν δείχνει ικανή να τον απειλήσει. Είναι ο πρώτος τούρκος πολιτικός, μετά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που συστηματικά υποδομεί το έως χθες θεωρούμενο αρραγές κεμαλικό κράτος.

Έχει υπερισχύσει πλήρως του στρατιωτικού κατεστημένου, ελέγχει απολύτως την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες και βάζει ήδη χέρι στο πιο σκληρό τμήμα του κεμαλισμού, τους δικαστές.

Δημιουργεί μια νέα οικονομική ολιγαρχία πιστή σ’ αυτόν και προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ ρε απειλές, διώξεις και συλλήψεις δημοσιογράφων. Χτίζει τη δική του αυταρχική δημοκρατία -ισλαμική ή όχι θα το δείξει ο χρόνος- στη θέση της ανάλογης κεμαλικής.

Στον διεθνή χώρο έχει καλή εικόνα και διαθέτει σημαντικό κύρος, κυρία» στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντο­γάν φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη δική του ζώνη επιρροής στη Μέση Ανατολή, σ’ έναν ρόλο ιδιότυπου Οθωμανού μουσουλμάνου ηγέτη, σύγχρονης εκδοχής.

Το ογκώδες βιβλίο του υπουργού Εξωτερικών, Νταβούτογλου, για το «Στρατηγικό βάθος» της Τουρκίας είναι αρκούντως διαφωτιστικό.

Το ζήτημα για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας είναι αν έχει ολοκληρωμένη στρατηγική απέναντι στη σημερινή Τουρκία. Μια Τουρκία που μας ανταγωνίζεται πολιτικά, αλλά και οικονομικά. π.χ. στον τουρισμό, κομβικό τομέα της εθνικής οικονομίας. Ποιο είναι το δόγμα μας; Ανταγωνισμού ή συνεργασίας και διείσδυσης.

Τι κάνουμε π.χ. με τα εκατομμύρια των εύπορων Τούρκων που τρελαίνονται για τουρισμό στην Ελλάδα; Και ποιες είναι οι επιλογές μας στις γεωστρατηγικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή μας; Αναζητούνται απαντήσεις.

ΘΕΜΑ ΣΕΛ 32

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s