"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ειρήσθω\ Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων μας


Με τον Λάζαρο Μαύρο

Π Ε Μ Π Τ Η , 21η Φεβρ. 1913, μετά από 4μηνη πολιορκία και πολύνεκρες μάχες, ο Ελληνικός Στρατός μπήκαμε απελευθερωτές στα Γιάννενα, τερματίζοντας αιώνων τουρκική σκλαβιά. Το «μπήκαμε» σκοπίμως πρώτο πληθυντικό.

Επειδή στους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο που υπερδιπλασίασε την Ελλάδα μας, μετείχαμε εθελοντές πολεμιστές οι όπου γης Έλληνες. Μαζί κι οι υπόδουλοι στους Εγγλέζους, Έλληνες Κύπριοι:

 

Σ Τ Η Ν ΑΕΤΟΡΑΧΗ Μπιζανίου, 6.12.1912, θυσιάστηκε πολεμώντας εθελοντής, απλός τυφεκιοφόρος, ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος 40χρ. Εκεί τραυματίστηκε ο 42χρ. βουλευτής Λάρνακος κι εκδότης της «Εφημερίδος του Λαού» Ευάγγελος Π. Χ’’Ιωάννου.

Την προηγουμένη θυσιάστηκε εκεί ο 18χρ. Πέτρος Δ. Χ’’Αργυρού από την Ίννια της Πάφου.

Στο Μπιζάνι έπεσε μαχόμενος κι ο Μιχαήλ Στιβαρός 20χρ. από τον Πεδουλά.

Στις μάχες Πεστών, Δρίσκου, Μανωλιάσας, Μπιζανίου, για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πλήθος Κύπριοι εθελοντές έλαβαν μέρος:

Π Ο Λ Λ Ο Ι ανδραγάθησαν και προήχθησαν επί του πεδίου της μάχης. Πολλοί έπεσαν, άλλοι τραυματίστηκαν κι άλλοι επέζησαν για να μπουν παρελαύνοντας, σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια, στα Γιάννενα.

Και πολλοί θυσιάστηκαν αργότερα, πολεμώντας τους Βουλγάρους, στις μάχες Κιλκίς – Λαχανά, Δοϊράνης, Μπέλες, Κρέσνας, Τζουμαγιάς:

«Με το αίμα της Κύπρου θα χαραχθούν ευρύτερα, μέχρι του ιδικού μας αιγιαλού, τα όρια της μεγάλης Ελλάδος», έγραφε ο επίσης εθελοντής Ν. Κλ. Λανίτης 12.7.1913, για τον θυσιασθέντα στο Κιλκίς 20χρονο Κωνσταντίνο Κοιλανιώτη, που είχε προηγουμένως προαχθεί επ’ ανδραγαθία σε λοχία στις μάχες Μπιζανίου.

Π Λ Ε Ι Σ Τ Ο Ι παρασημοφορημένοι επέστρεψαν στην Κύπρο. Στα χωριά τούς υποδεχόταν όλος ο κόσμος, με τον ιερέα, τα εξαπτέρυγα, τη γαλανόλευκη, δάφνες και μερσίνια.

Για όλ’ αυτά, στον πολύτιμο τόμο «Υπόδουλοι ελευθερωταί αδελφών αλυτρώτων – Επιστολές, πολεμικά ημερολόγια και ανταποκρίσεις Κυπρίων εθελοντών από την Ήπειρο και τη Μακεδονία του 1912-1913», του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου.

Γ Ι Α ΤΟ πώς ανορθωθήκαμε τότε οι Έλληνες και, εξορμώντας στις 6.10.1912 απελευθερωτές από την Ελασσόνα για να φτάσουμε στις 2.5.1919 στη Σμύρνη και στις 28.7.1920 στη Συνθήκη των Σεβρών, μελετήστε του πρωθυπουργού Βενιζέλου τη νικηφόρα στρατηγική 1910-1920. Και σήμερα πολύτιμη…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕ 21.2.11
Αν είναι ισχυρό το επιχείρημα ότι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» δεν ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Χριστόφια, μάς λέτε παρακαλώ, αν ήταν εκεί μέσα η τουρκική εκ περιτροπής προεδρία, οι 50 χιλιάδες έποικοι, ο «Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Στέιτς» και οι λοιπές προς Τούρκους «γενναίες προσφορές» του;
Λάζ. Α. Μαύρος

sigmalive

One thought on “Ειρήσθω\ Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s