"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Οι Τούρκοι πιστεύουν σε μια προφητεία πού προβλέπει πώς ή Κων/πολη θα ξαναπέσει κάποτε στα χέρια των παλαιών κυρίων της


https://i0.wp.com/www.easypedia.gr/el/images/local/5/57/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1.jpg

ΤΟ 1793 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ στο Λονδίνο ένα εικονογραφημένο χρονικό περιηγήσεων στην Ελλάδα πού πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο του 1788 ως τον Φεβρουάριο του 1789.

Συγγραφέας του αξιόλογου αυτοί οδοιπορικού φέρεται ένας ανώνυμος «Ιταλός τζέντλεμαν» .

Στον τίτλο, ωστόσο, προβάλλεται ό Άγγλος ζωγράφος και αρχιτέκτονας JAMES STUART, γνωστός από τις εργασίες (μαζί με τον συνάδελφο του REVETT) αποτυπώσεων αρχαίων αθηναϊκών μνημείων.

Δημιουργείται έτσι το ερώτημα: ποιος ήταν ό πραγματικός συγγραφέας του χρονικού; Μήπως ό JAMES STUART Αλλά ό Άγγλος καλλιτέχνης και αρχαιολόγος είχε πεθάνει στις αρχές του 1788, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί το επίμαχο ταξίδι στην Ελλάδα.Ό Άγγλος αρχαιολόγος JAMES MORTON PATON υποστηρίζει ότι ό ανώνυμος συγγραφέας είναι ό Ιταλός ALESSANDRO BISANI .

Στο βιβλίο υπάρχουν μόνο πέντε χαλκογραφίες του STUART από την Αθήνα κι’ οπωσδήποτε αυτές οι εικόνες δεν ήταν αρκετές να του εξασφαλίσουν την πατρότητα του έργου.

Φαίνεται ότι ή προβολή του ονόματος του JAMES STUART έγινε από τον εκδότη αποκλειστικά για κυκλοφοριακούς λόγους. Ή αιτία πού υπαγόρευσε την αποσιώπηση του ονόματος του ALESSANDRO BISANI παραμένει άγνωστη.

Γεγονός πάντως είναι ότι ό Ιταλός περιηγητής, ευσυνείδητος, απροκατάληπτος, κάτι ολότελα ασυνήθιστο για καθολικό, ενημερωμένος και προικισμένος με ερευνητικό πνεύμα, έδωσε ένα λαμπρό ταξιδιωτικό κείμενο.

Μερικές παρατηρήσεις του μάλιστα πάνω σε καίρια προβλήματα του τότε Ελληνισμού είναι πολυσήμαντες.

Ή περιήγηση στον ελληνικό χώρο άρχιζε ι από την Κίμωλο, πολυσύχναστη σκάλα στις Κυκλάδες σ’ ολόκληρο τον ΙΗ’ αιώνα, όπου ό ανώνυμος περιηγητής και οι συνταξιδιώτες του έφθασαν τέλη Μαΐου 1788.

Όλοι οι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν στην κατοικία του προεστού όπου είχαν καταλύσει οι ξένοι «για να τούς δουν και να μάθουν νέα».

Ό σπιτονοικοκύρης πρόσφερε στους επισκέπτες γάλα, «το μόνο πού παράγει το νησί)), χωρίς να δεχθή χρήματα.

«Ή διακόσμηση του σπιτιού, προσαρμοσμένη στην αισθητική και στις συνήθειες του τόπου, ήταν όλη όλη κάτι μικρά επιχρυσωμένα κανάτια από κιμωλία γη και εικόνες άγιων».

Πρόσεξε ότι όλοι οι νησιώτες άκουγαν τον προεστό με μεγάλη προσοχή. «Με τα άσπρα γένια του, το επιβλητικό και μεγαλόπρεπο ύφος και κυρίως την ηλικία και την υποδειγματική αρετή του, έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του.

Είμαι βέβαιος πώς στην Ελλάδα ανακουφίζεται κανείς από τα βάσανα των γερατειών με το σεβασμό, την υπακοή και την καλοσύνη πού συναντά σ’ όλους τούς νέους».

Οι κάτοικοι της Κιμώλου ήταν όλοι ναυτικοί και οι περισσότεροι από’ αυτούς άριστοι πιλότοι Μιλούσαν ιταλικά, γαλλικά, ακόμα και αγγλικά. Οι γυναίκες έπλεκαν κάλτσες μπαμπακερές που αποτελούν βασικό έσοδο για το πάμπτωχο νησί.

Στους περισσότερους από τους ξένους πού ταξίδεψαν στην Κίμωλο προκαλούσε εντύπωση ή ζωηρή κοινωνικότητα των γυναικών. Έτσι πολλοί επηρεασμένοι από τις παλαιότερες περιπέτειες του νησιού, πού είχε μεταβληθεί σε καταφύγιο των πειρατών κατά τούς χειμερινούς μήνες, μιλούσαν για ανηθικότητα.

Ή ίδια πλάνη και οι ίδιες παρεξηγήσεις είχαν δημιουργηθεί και κατά τον ΙΖ’ αιώνα στους ταξιδιώτες πού έβλεπαν την ελευθεριότητα των γυναικών της Χίου.

Ό Ιταλός περιηγητής έχει την ικανότητα να ανακάλυψη τα αίτια της πρόθυμης επικοινωνίας των γυναικών της Κιμώλου με τούς ξένους, κάτι αδιανόητο για τούς πληθυσμούς των άλλων νησιωτικών και ηπειρωτικών ελληνικών περιοχών .

«Ή φυσική τους ζωηράδα, μαζί με την επιθυμία να διαθέσουν τα χειροτεχνήματά τους, έχουν δημιουργήσει τόση οικειότητα με τούς ξένους, ώστε πολλές από’ αυτές μας έπιαναν από το μπράτσο και μας οδηγούσαν στα σπίτια τους.

Αυτή ή συμπεριφορά καλλιέργησε την εντύπωση ότι οι γυναίκες της Κιμώλου δεν είναι ενάρετες».

Στην πραγματικότητα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την πώληση των προϊόντων τους πού αποτελούσαν την μοναδική ελπίδα για επιβίωση στο ολότελα άγονο νησί τους.

Δεν είναι ούτε όμορφες ούτε άσχημες, παρατηρεί ό συγγραφέας του χρονικού. «Έχουν πλούσιο στήθος και πολύ παχιά πόδια.

Γι’ αυτά τα χοντρά πόδια τους καμαρώνουν ιδιαίτερα και κάνουν ότι μπορούν — φορώντας κυρίως πολλά ζευγάρια κάλτσες—για να αυξήσουν τον όγκο τους.

Ή φορεσιά τους είναι περίεργη. Πάνω στο πουκάμισο πού κουμπώνει κάτω από το στήθος και φθάνει λίγο κάτω από τα γόνατα, φορούν ένα χρυσοκέντητο ζιπούνι με κόκκινη μπορντούρα πού περιβάλλει το στήθος χωρίς να εμποδίζει την προβολή του.

Ένα μαντήλι στερεωμένο στο κεφάλι κυματίζει πίσω. Φοράνε άσπρες κάλτσες, μικρά υποδήματα και κεφαλοδέσια κάθε λογής».

Όλα τα παιδιά του χωριού ζητούσαν από τούς ξένους «ένα παρά».

Οι κάτοικοι ζούσαν σε εξαθλίωση. Ωστόσο, παρατηρεί ό περιηγητής, τα εγκλήματα είναι σπάνια στο νησί

Οι σημειώσεις πού ακολουθούν έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου ό συγγραφέας του χρονικού έφθασε τον Ιούνιο του 1788.

«Δύο παλιά ερειπωμένα κάστρα βρίσκονται πλάι στη θάλασσα και άλλα δύο στο εσωτερικό.

Ή πόλη περιβάλλεται από οχυρό και καλοχτισμένο τείχος. Τα σπίτια είναι ξύλινα, βαμμένα κόκκινα, έκτος από το τμήμα κάτω από την οροφή πού έχει χρώμα μαύρο. Τα κυριότερα τμήματα των δρόμων έχουν ξύλινη στέγη για να εξασφαλίζουν προστασία από την ζέστη. Έτσι όμως δεν κυκλοφορεί εύκολα ό αέρας. Άλλοι δρόμοι είναι γεμάτοι περιστέρια, λελέκια, σπουργίτια, καρακάξες και κοράκια καθώς και από σκύλους και γάτους. Κανένας δεν τολμάει να βλάψει αυτά τα ζώα, γιατί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φονιάς από τούς Τούρκους και να τιμωρηθεί ανάλογα. Τα μαγαζιά κλείνουν με ένα απλό μάνταλο γιατί δεν γίνονται κλεψιές» .

Υπολογίζει τούς κατοίκους τής Θεσσαλονίκης σε 80 χιλιάδες: Εβραίοι 23.000, Έλληνες και Φράγκοι 20.000, οι υπόλοιποι Τούρκοι.

«Από την μπόχα καταλαβαίνεις πότε βρίσκεσαι σε εβραϊκή συνοικία. Γενικά οι Εβραίοι δεν προσέχουν την καθαριότητα.

Τα έβραιόπουλα μας κύκλωσαν, τσούρμο ολόκληρο, και μας ζητούσαν παράδες. Σ’ αύτη την επιχείρηση ενθαρρύνονταν και από τις μανάδες τους, πού κατά τα φαινόμενα, ήθελαν να τούς εμπνέουν από την μικρή ηλικία την γεύση τής ιδιοκτησίας.

Οι Εβραίοι τής Θεσσαλονίκης δεν αντιμετωπίζουν κακομεταχείριση από τούς Τούρκους. «Δεν τούς αποκαλούν ρουφιανιάς. Είναι οι κυριότεροι έμποροι τροφίμων.

Εργάζονται επίσης ως μεσίτες, ναυτικοί, χαμάληδες».

Ό περιηγητής γράφει ότι ακόμα και χωριάτισσες πήγαν να επισκεφθούν το καράβι τους. «Φορούσαν άσπρο μάλλινο φόρεμα με ραβδώσεις διαφόρων ζωηρών χρωμάτων και πάνω από’ αυτά ένα είδος καζάκας χωρίς μανίκια, από το ίδιο ύφασμα, πού σκέπαζε ένα μέρος του λαιμού. Ό υπόλοιπος λαιμός ήταν σχεδόν σκεπασμένος με περιλαίμιο από τούρκικα χρυσά νομίσματα και αρχαία μετάλλια.

Τα μαλλιά τους, στολισμένα με λουλούδια, έπεφταν ελεύθερα στους ώμους. Μια μέρα χόρεψαν ένα κυκλικό χορό. Στην μέση στεκόταν ό μουζικάντης με το λαούτο του και τραγουδούσε διάφορους στίχους πού επαναλάμβαναν υστέρα οι γυναίκες»

Αποτυπώσεων την Θεσσαλονίκη στη Σκιάθο. Το χωριό χτίστηκε το 1784. Έχει 200 κατοίκους, μια εκκλησία και ένα παπά. Οι γυναίκες μόλις μας είδαν εξαφανίσθηκαν».

Τέλη Ιουνίου έφθασε στην Κέα. Οι κυριότερες πληροφορίες: Το νησί αυτοδιοικείται και έχει πληθυσμό 5.000 κατοίκους. Επίσης 40 παπάδες και επτά ή οχτώ μοναστήρια.

Οι γυναίκες ασχολούνται με τα υφαντά. Το νερό φαίνεται διουρητικό και το κρασί είναι τόσο λεπτό που δεν κρατάει πάνω από τρεις μήνες. Γίνονται εξαγωγές κριθαριού, μεταξιού και βελανιδιών.

Στο καράβι ανέβηκε ό πρόξενος της Αγγλίας μαζί με τις κόρες του. «Ή μια από’ αυτές μιλούσε με καμάρι για τα ταξίδια της. Την ρωτήσαμε που είχε πάει. Μας απάντησε σοβαρά: Στην Αθήνα»

Μπήκαν σ’ ένα περιβόλι, σωστό επίγειο παράδεισο. Ό περιβολάρης γνώρισε στους ξένους τις δυο κόρες του. «Τα μοναδικά στολίδια τους ήταν ή ομορφιά και ή αγνότητα. Τα φουστάνια τους δεν σκέπαζαν εντελώς το στήθος και τα πόδια τους ήταν γυμνά» .

Το καράβι άραξε στο Πόρτο Ράφτη και ή συντροφιά ξεκίνησε για την Αθήνα. Στα Μεσόγεια ερημιά και δυστυχία. Συνάντησαν μονάχα δυο τρία πάμπτωχα χωριουδάκια.

Ή Αττική εντελώς ακαλλιέργητη. Μονάχα βάτα και αγκάθια φύτρωναν. ‘

Αλλά στα περίχωρα τής Αθήνας άρχιζαν οι καλλιέργειες. Παντού κυριαρχούσε ή ελιά. «Οι κολυμπάδες διατηρούν την αρχαία ονομασία και παρασκευάζονται με τον ίδιο πάντα τρόπο» .

Στην Αθήνα φιλοξενήθηκαν από την οικογένεια του Έλληνα πρόξενου τής Αγγλίας.

«Τι κρίμα να μη μιλάω ελληνικά για να ευχαριστήσω τις γοητευτικές αδελφές του, για τις αμέτρητες περιποιήσεις τους.

Πρόβλεπαν κάθε επιθυμία μας κι’ απαγόρεψαν κάθε ανάμιξη των υπηρετών. Έφτασαν στο σημείο να μας κάνουν αέρας όταν καθόμασταν στο σοφά με μια μεγάλη βεντάλια από φτερά.

Το ίδιο και κατά το δείπνο. Τέτοια συμπεριφορά δεν συναντάς πουθενά, σημάδι φανερό πώς αποτελεί κληρονομιά της περίφημης κατά την αρχαιότητα ελληνικής φιλοξενίας . Το βράδυ οι σοφάδες έγιναν κρεβάτια.

«Πιάνουν συνήθως τα τρία τέταρτα τής κάμαρας και περιβάλλονται με κιγκλίδωμα.

Το καλοκαιρινό σκέπασμα είναι ένα ραβδωτό ύφασμα πού εισάγεται από την Ρωσία ή άλλες χώρες και το χειμωνιάτικο δαμάσκο ή κρεμεζί βελούδο, στολισμένο πάντοτε με χρυσές φράντζες. Συνηθίζουν να κάθονται στο σοφά σταυροπόδι αφήνοντας τις παντούφλες κάτω» .

Πήγε και στο δεσπότη . Τον βρήκε να δροσίζεται στον κήπο του εξοχικού σπιτιού του. «Μας δέχτηκε ευγενικά. Οι διάκοι πού τον υπηρετούσαν στέκονταν όρθιοι όσο καθόμασταν στο σοφά. Με ένα σύνθημά του έσπευσαν να μας προσφέρουν γλυκά και καφέ».

Από την Αθήνα στην Σμύρνη. Υπολογίζει τον πληθυσμό τής μικρασιατικής πολιτείας σε 130.000 ψυχές (26.000 Έλληνες, 7-8.000 Αρμένιοι, 10.000 Εβραίοι, 4 – 5.000 Φράγκοι και οι υπόλοιποι μουσουλμάνων

Ολόκληρο το εμπόριο τής Μ. Ασίας συγκεντρώνεται στην Σμύρνη και βρίσκεται στα χέρια των Άγγλων, Ολλανδών και Γάλλων. Οι Άγγλοι εισάγουν μεγάλες ποσότητες υφασμάτων, οι Γάλλοι, έκτος από τα υφάσματα, κοχενίλλη, λουλάκι, ζαχαρωτά, μπαχαρικά, μοσχοκάρφια, μεταξωτά, σατέν, σιδηρικά κ.ά., ή Ιταλία μεταξωτά, ή Βενετία χαρτί και γυαλικά. Κάπου διακόσια καράβια βρίσκονταν στο λιμάνι τον Αύγουστο του 1788.

Ήταν ή εποχή πού γινόταν στρατολογία κληρωτών. Κι’ επειδή ή Σμύρνη αποτελούσε κέντρο για την συγκέντρωση τής νέας σοδειάς στρατιωτών, τα μαγαζιά έμειναν κλειστά για να αποφύγουν τις αρπαγές και τις κάθε λογής αυθαιρεσίες.

«Οι νεοστρατολογημένοι έμπαιναν στα καταστήματα, άρπαζαν ότι ήθελαν, ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και έθεταν σε κίνδυνο την ζωή των έμπορων».

Τα περίχωρα τής Σμύρνης με τούς αμέτρητους κήπους και τα ελληνικά εξοχικά πρόσφεραν ένα πολύ γραφικό θέαμα.

Αλλά και εκεί δεν έλειπαν οι αυθαιρεσίες των δυναστών. «Έμπαιναν οι Τούρκοι, έκοβαν τα καλύτερα φρούτα χωρίς να πληρώνουν ή έδιναν ένα τίποτα.

Για ν’ αποφύγουν οι Έλληνες αυτά τα κακά συναπαντήματα και τούς κινδύνους συγκέντρωναν τούς καρπούς και τούς διέθεταν στην αγορά όταν ήταν ακόμα άγουροι»

Ό περιηγητής μας απορεί γιατί οι Ελληνίδες της Σμύρνης, πού τόσα κληρονόμησαν από τούς αρχαίους προγόνους, δεν κατέχουν πια το μυστικό πού εμποδίζει το γυναικείο κορμί να παχαίνει.

Παρατήρησε ότι βάφουν το πρόσωπο τους όπως ακριβώς οι γυναίκες στην ελληνικής αρχαιότητα. Φοράνε επίσης, όπως εκείνες, κεντητές ζώνες πού συχνά σφίγγονται με στιλπνές πόρπες από πολύτιμες πέτρες. Τα χειμωνιάτικα φορέματά τους είναι πανάκριβα. Χρυσοΰφαντα και φοδραρισμένα με ερμίνα ή άλλα πολυτελή γουναρικά, στοιχίζουν 300 πιάστρα .

Υπάρχει ωστόσο και το αντιστάθμισμα: Ή μόδα δεν σημειώνει μεταβολές. Αντίθετα οι Ελληνίδες είναι τόσο προσκολλημένες στις παλιές συνήθειες πού στην Χίο οι γυναίκες προτιμούν να κουβαλούν ολόκληρο φορτίο από φορέματα και να φαίνονται καμπούρες, παρά να ελευθερώσουν το κορμί τους εγκαταλείποντας την παλιά μόδα.

Οι Σμυρνιές χτενίζονται με πολλούς τρόπους. Άλλες χωρίζουν τα μαλλιά τους και τα αφήνουν να παίζουν στα μάγουλα κι’ άλλες να πέφτουν ανέμελα στους ώμους.

Μερικές τα πλέκουν κοτσίδα και τα στολίζουν με λουλούδια, πολύτιμες πέτρες και φτερά .

Το Νοέμβριο του 1788 ό περιηγητής βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Μονάχα τέσσερες ευρωπαϊκές Δυνάμεις διατηρούσαν πρέσβεις στην οθωμανική πρωτεύουσα.

Ό Γάλλος είχε την μεγαλύτερη επιρροή. Ακολουθούσε ό Άγγλος, ό βάϊλος τής Βενετίας και ό Ολλανδός. Ή Ισπανία, Σουηδία, Πρωσία και Νεάπολη διατηρούσαν «απεσταλμένους». Υπήρχε επίσης αντιπρόσωπος τής Πολωνίας και ένας κόνσολος τής Ραγούζας.

Μόνο οι πρεσβευτές είχαν δικαίωμα για ακρόαση από το σουλτάνο. Οι άλλοι έβλεπαν μόνο το βεζίρη ή τον καϊμακάμη .

Στην Κωνσταντινούπολη έχει την ευκαιρία να διαπίστωση την παρακμή τής οθωμανικής αυτοκρατορίας και τις συνέπειες του δεσποτισμού. Και δεν θεωρεί πια δύσκολη την αποκατάσταση του ελληνικού έθνος.

«Οι Τούρκοι πιστεύουν σε μια προφητεία πού προβλέπει πώς ή Κωνσταντινούπολη θα ξαναπέσει κάποτε στα χέρια των παλαιών κυρίων της. Αν δεχθούν ένα δυνατό πλήγμα ή προφητεία μπορεί να εκπληρωθεί.

Οι Έλληνες συμπαθούν τούς ομόδοξους Ρώσους και από’ αυτούς περιμένουν την απαλλαγή από την τυραννία.

Από την άλλη μεριά οι Τούρκοι είναι εξαντλημένοι, οι φόροι μεγαλώνουν, οι καταπιέσεις πολλαπλασιάζονται, οι επιδημίες θερίζουν κάθε χρόνο. Σχεδόν πάντοτε ακολουθεί πόλεμος και τα στρατεύματα δεν πληρώνονται. Όλα αυτά ευνοούν την Ρωσία.

Μόνο πού άλλα έθνη θέτουν φραγμούς στις φιλοδοξίες της. Ωστόσο μια πραγματικά γενναιόψυχη και ανθρωπιστική συνεργασία με την αυτοκράτειρα θα μπορούσε να αποδιώξει τούς Τούρκους από την Ευρώπη και να ελευθέρωση τούς Έλληνες αποδίδοντας τους ανεξαρτησία και αυτοκυβέρνηση.

Τότε θα βλέπε κανείς αυτό το λαό να αφυπνίζεται από το λήθαργο όπου τον έχουν βυθίσει αιώνες δουλείας και ν’ αναφαίνεται αντάξιος των προγόνων του.

Μ’ όλα αυτά ή διάβρωση του σύγχρονου κόσμου είναι τόσο βαθειά πού φοβάμαι ότι αυτό το σχέδιο πού αποβλέπει στην απελευθέρωση των Ελλήνων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Κυρίως επειδή μερικά έθνη, από τον ανόητο φόβο του εμπορικού ανταγωνισμού των Ελλήνων, δεν θα επιτρέψουν ποτέ σ’ αυτό το λαό να γίνει ανεξάρτητος, για να μη τούς ξεπεράσει, όπως ακριβώς οι αρχαίοι πρόγονοι του είχαν ξεπεράσει όλους τούς συγχρόνους τους» .

Ό περιηγητής διαπίστωσε ότι ή αλιεία και το ναυτικό εμπόριο στον Εύξεινο και στο βόρειο Αιγαίο βρίσκονταν υπόλοιποι τον έλεγχο των Ελλήνων .

Πλησίαζαν οι Αποκριές του 1789 και ό συγγραφέας του χρονικού πρόσεξε το πάθος των Ελλήνων για το χορό.

«Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χόρευαν όσο κανείς άλλος λαός στον κόσμο. Ό χορός αποτελούσε άσκηση, ακόμα και μέσο θεραπείας. Είχε μάλιστα ένταχθή στα στρατιωτικά γυμνάσια.

Το πάθος των συγχρόνων Ελλήνων για το χορό αποτελεί διέξοδο, μια λύτρωση από τα βάσανα τής σκλαβιάς. Ομάδες από παιδιά 12 – 13 χρόνων συγκροτούν ένα είδος θιάσου, περιοδεύουν και δίνουν χορευτικές παραστάσεις, σε σπίτια, στο δρόμο, στις ταβέρνες. Ακόμα και περιοδεύουσες νεαρές χορεύτριες υπήρχαν, «προκλητικές και στην αμφίεση και στο χορό»

Τελευταίος σταθμός των περιηγήσεων στην Ελλάδα ή Μύκονος: «Οι κάτοικοι του νησιού υπολογίζονται σε 4.000 ψυχές και ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο.

Έχουν πολλά μεγάλα και μικρά καράβια και είναι σπουδαίοι ναυτικοί. Ό τουρκικός ζυγός είναι λιγότερο αισθητός σ’ αυτό το νησί. Και γι’ αυτό ή ατμόσφαιρα ειλικρίνειας και εγκαρτέρησης είναι αισθητή στην φυσιογνωμία των κατοίκων, κάτι πού σπάνια βρίσκει κανείς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρόξενοι της Γαλλίας, Αγγλίας και Ολλανδίας υπάρχουν στο νησί μ όλο πού καράβια αυτών των εθνών δεν προσεγγίζουν, εκτός από περιπτώσεις κακοκαιρίας.

Τα σπίτια είναι μονώροφα, καθαρά και άνετα. Όσο για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια είναι τόσα όσα και τα σπίτια» .

Πανέμορφες οι Μυκονιάτισσες: «Δέρμα τριαντάφυλλο, εξαίσια μαύρα μάτια, γοητευτική ζωηράδα, ύφος θαρρετό και άνετο, ωραίες, φίνες γραμμές, μικρό πόδι και τόσες άλλες χάρες πού ευκολότερα τις νοιώθει κανείς παρά τις περιγράφει.

Μας κύκλωσαν από περιέργεια κι’ άρχισαν να μας μιλάνε με τόση οικειότητα πού έκανε κάποιον από τη συντροφιά να υπόθεση πώς ή αρετή τους δεν θα άντεχε στον πειρασμό. Διάλεξε την πιο όμορφη και της είπε:

— Έρχεσαι μαζί μου;

— Όχι! του απάντησε ή Μυκονιάτισσα. Ό άντρας μου είναι πιο όμορφος από σένα!

»Ή απάντηση της ενθουσίασε τον Έλληνα πιλότο μου πού στα μάτια του οι συμπατριώτισσές του είναι όλες Πηνελόπες.

»Μόλις ζητήσαμε να αγοράσουμε πουλερικά και κάλτσες μεταξωτές, το κυριότεροι και το πιο εκλεκτό προϊόν του νησιού, όλες οι γυναίκες προθυμοποιήθηκαν και μας τριγύρισαν σ’ ολόκληρη την πόλη.

«Περάσαμε μπροστά σε ένα μεγάλο σπίτι όπου γινόταν σαματάς. Κάθε τόσο εκσφενδονίζονταν πιάτα από τα παράθυρα. Ρωτήσαμε τί είναι αυτό το σπίτι, τρελοκομείο;

Όχι, μας είπαν, είναι το παλάτι ενός άρχοντα, ενός πρίγκιπα (έτσι αποκαλούσαν ακόμα τούς πιο πλούσιους και ευγενείς Έλληνες) και απλούστατα διασκεδάζουν.

«Όπως μας πληροφόρησαν, οι άρχοντες συνήθιζαν στα συμπόσιά τους να σπάζουν πιάτα σαν απόδειξη του μεγαλείου τους. Ό δραγουμάνος ήθελε να μας οδηγήσει στο αρχοντικό λέγοντάς μας πώς θα μας υποδεχτούν πολύ πολύ θερμά.

Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πώς έτσι θα γινόταν, γιατί ή φιλοξενία και ή αγάπη για τούς ξένους αποτελούν, όπως και κατά την αρχαιότητα, ένα από τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων» .

ΒΙΒΛ. ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1700-1800 ΤΟΜΟΣ Β. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: http://apantaortodoxias.blogspot.com/2011/02/1788_06.html

46 thoughts on “Οι Τούρκοι πιστεύουν σε μια προφητεία πού προβλέπει πώς ή Κων/πολη θα ξαναπέσει κάποτε στα χέρια των παλαιών κυρίων της

 1. Καλό τό περιηγητικό χρονογράφημα τής προεπαναστατικής Ελλάδας. ΑΛΛΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.

 2. Η εικόνα αυτή ειναι μέσα στην Αγία Σόφια στο τρούλο του ιερού.
  Δεν μπόρεσαν να την σοβατήσουν οι Τούρκοι ποτέ.
  Όποτε προσπαθούσαν είχαν απώλειες σε ζωές.
  Κάποιος απο τους εργάτες έπεφτε απο τη σκαλωσιά. Τελικά την κρύψανε πίσω απο ένα υφασμάτινο παραπέτασμα.
  Όσο για σύμβολα της τράπουλας όντως μοιάζουν αλλα δεν νομίζω να παριστάνει κατι το πονηρό κ το κρυφό..
  μαλλον εμείς τα βλέπουμε με αυτά που ξέρουμε.

 3. Δεν ξέρω πόσος ήταν ο πληθυσμός της πόλης όταν έγινε η προφητεία,
  αλλα ρε παιδιά σήμερα είναι δυο ατόφιες Ελλάδες!
  Έτσι και μας την χαρίσουν, την άλλη μέρα η Ελλάδα έσβησε!

 4. Καλησπέρα απο Αθήνα σε όλους
  Περιμένω τον βασίλη Αύριο το απόγευμα Είμαι απο τις 5 ελεύθερος
  Θα χαρώ να τον συναντήσω αυτόν και τα πτυχία του
  Μπορεί να ορίσει αυτός τόπο και χρόνο
  Την Πέμπτη γυρίζω στην Γερμανία πάλι
  Ευκαιρία να μου δείξει πόσο λάθος Είμαι δε νομίζετε ;;;

 5. Καλησπέρα Jens, όλα καλά στη Αθηνα?
  Aston τον βασίλη, πήγε ταξίδι,
  να περνάς καλά και πιες κανένα κοκκινέλι dry!

 6. Τα κείμενα των περιηγητών παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Κυριάκος Σιμόπουλος έχει εκδόσει ένα τετράτομο βιβλίο με αυτά υπό τον τίτλο «Ξένοι παριηγητές στην Ελλάδα». Στα κείμενα αυτά παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή των τουρκοκρατούμενων περιοχών . Ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι και τότε οι Έλληνες είχαν τις ίδιες συνήθειες με εμάς. Οι περιηγητές διασ΄ψζουν και ξκάτι άλλο , που βγαίνει απο τις συζητήσεις που έχουν με τους ντόπιους. Ότι έχουν συνείδηση πως είναι Έλληνες και γνωρίζουν πως είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Κι αυτά χωρίς να τα ψάχνουν ιδιαίτερα. Κατά κάποιον τρόπο τα θεωρούσαν αυτονόητα. Αυτά έστωσαν απάντηση στις καινιφανείς εξυπνάδες ότι μας είπαν Έλληνες , τον 19ο αιώνα και τους πιστέψαμε.

 7. Bλαχογερμανέ

  Προφανώς επειδή ήσουνα κουμπούρας στο σχολείο και δεν έμαθες ελληνικά και τις τάξεις τις περνούσες λόγω του πατέρα σου που ήταν δάσκαλος θα σου επαναλάβω την απάντηση που σου έχω ήδη δώσει.

  Αν έρθω ποτέ να σου ζητήσω δουλειά τότε να σου δείξω ευχαρίστως τα πτυχία μου.
  Μέχρι τότε προσπάθησε να αφομοιώσεις τη ξεφτίλα της Χαιδελβέργης και το διασυρμό του «αυστριακού» χίτλερ.

  Για να μη ξεχνιόμαστε οφείλεις μία απάντηση για τα Φ-16 που και καλά «διάβασες» πίσω από τις γραμμές.

  Αν και η γνώμη ενός ασήμαντου βλαχογερμανού βιομηχανικού εργάτη σαν εσένα είναι ανάξια λόγου και μηδενικής αξίας θα σου κάνω τη τιμή να με γνωρίσεις.

  Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από το όλο το ιστολογιο και από εμένα προσωπικά αποδεχόμενος ότι είσαι ανιστόρητος και άσχετος με την ελληνική ιστορία και παράδοση και αγενής προς τους ελληνες πολίτες μιας και δήλωσες τα παρακάτω.

  α)αποκάλεσες τους ελληνες
  ζήτουλες των πολωνών
  β)τουρκόσπουρους
  γ)γιουσουφάκια
  δ)ασχετους με τους αρχαίους ελληνες
  ε)αμετανόητος για τα εγκλήματα και τις θηριωδίες των προγόνων σου

  Η παραπάνω δήλωση συγνώμης προς το ιστολόγιο τους διαχειριστές και εμένα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 23/02/11 ώρα 17:30.

  Αν κάνεις όλα τα παραπάνω θα σε δεχτώ για 1Ο λεπτά στο γραφείο μου στις 24/02/11 μεταξύ 14:30-14:40 όπου θα έχεις το δικαίωμα να υποβάλλεις 2 ερωτήσεις. Eγώ δε θα σου υποβάλλω καμία από τη πλευρά μου γιατί μου είσαι παγερά αδιάφορος.

  Η παραπάνω πρόταση είναι υπό καθεστώς SINE QUA NON.

 8. O Zangios συνεχιζει να αντιγραφει προφιλ.
  Μετα του Zanglou τωρα αντεγραψε το δικο μου!

  Δικο του ειναι το σχολιο 10.

  Φταιει το οτι τα γαμησια που τρωει η μανουλα του καθε μερα, ολοι μερα απο τους λαθρο στη Πατησιων του εχουν δημιουργησει ψυχολογικα τραυματα.

 9. ΕΥΓΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΕ ,
  πού ΤΙΜΑΣ τό τόπο πού σέ γέννησε,τούς συντο-
  πίτες σου,ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙΣ,
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!

 10. Χαχαχα βασίλη εισαι ο πιο μεγάλος κλόουν που έχω γνωρίσει
  Στο μεγάλο το Email τα είπα όλα δεν θέλω να επαναλαμβανομαι , αυτο είναι δικο σου προνόμιο χα χα χα
  Λοιπόν ηδου η Ρόδος ηδου και το πήδημα
  Που κόλας για λέγε ;;;
  Κρυβεσε πίσω απο το πληκτρολόγιο σου; Μέσα απο της ατάκες σου νιώθεις δυνατός ;
  Έλα Λοιπόν να μου αποδείξεις το λάθος μου τι περιμένεις ;
  Βρε Καλα σε Πήρα μυρωδιά Εγώ ότι εισαι μπαρουφας και αέρας κοπανιστος
  Που θα βρεις καλύτερη ευκαιρία ;
  Περιμένω
  Άντε να δω την λεβεντιά σου έλληνα του γλυκού νερού χαχαχα

 11. Επειδή Εγώ δεν Είμαι σαν και εσένα θα σου απαντήσω
  Το θέμα ήταν για το αν κάποια ραντάρ των φ 16 ταιριάζουν στα μιραζ
  Εσυ εγραψες ένα κατεβατο που μιλούσε σαν ειδικός
  Με βάση τον χαρακτήρα σου κατάλαβα ότι αποκλείεται να είναι δικο σου
  Μπήκα στην σελίδα του περιοδικού άμυνα και τεχνολογια και βρήκα επί λέξη την απάντηση σου . Νομίζω εσυ έβαλες δυο κόμμα και τρεις τελειες παραπάνω .
  Τώρα σου είπα ότι οι γονείς μου Ήτανε καθηγητές στην γερμανική σχολή θεσαλονικης Εγώ όμως πήγα μόνο σε ελλινικοτατο σχολείο Καμία σχέση με τους γονείς μου
  Λοιπόν ψεύτη τουρκοσπορε και απομειναρη της οθωμανικής αυτοκρατορίας περιμένω να με

 12. Βλαχογερμανέ,

  Επειδή ακριβώς πήγες σε ελληνικό σχολείο 12 χρόνια γι αυτό σου λέω οτι είσαι κουμπούρας και περνούσες τις τάξεις με μέσο το πατέρα σου. Οι Αλβανοί και οι Πακιστανοί χωρίς να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο γράφουν και σίγουρα μιλάνε καλύτερα ελληνικά από εσένα.

  Οι όροι είναι σαφείς και κατανοητοί ακόμα και για έναν ασήμαντο βλαχογερμανό με τραυλικό συνδρομο χα χα χε χε χι χι χι.

  Πως είναι δυνατόν να σε αποφεύγω όταν σου λέω να έρθεις να με βρείς στο γραφείο μου ??? Αυτά μόνο βλακόμετρα και τυχάρσπαστοι βιομηχανικοί εργάτες της πεντάρας θα τα λέγανε.

  βλαχογερμανέ.

  Το ξεφτίλισμα της Χαιδελβέργης ήταν η πρώτη δόση. Πάμε τώρα στο δεύτερο ξεφτίλισμα.
  Ουδέποτε είπα εγώ ότι κάποιο ραντάρ του Φ-16 μπορεί να μπει σε Μ-2000. Κανένας ειδικός κανένα περιοδικό δεν έγραψε ποτέ και είπε αυτό που λες εσύ. Είναι τρανή απόδειξη πόσο ασχετος και χαμηλής νοημοσύνης είσαι.
  Για να σε διασύρω και ξεφτιλίσω ακόμα περισσότερο επειδή όχι μόνο δε καταλαβαίνεις τι γράφεις αλλά και τι διαβάζεις πάνω σε αυτά τα θέματα θα κάνεις ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ του άρθρου με το postarisma μου.

  Εχεις σχεδόν 5 ώρες να γράψεις τη δήλωση δημόσιας συγνώμης και μεταμέλειας προς το ιστολόγιο τους διαχειριστές για να αποκτήσεις το δικαίωμα των 15 λεπτών και των 3 ερωτήσεων κατάμουτρα.

  Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα βλαχογερμανέ της πεντάρας.

  ΥΓ. Αν έρθεις στο γραφείο μου που δε θα έρθεις, μετά το πέρας της συνάντησης θα γράψεις επίσης στο blog την ακόλουθη φράση ως δείγμα τιμωρίας για τις όλες τις σαχλαμάρες που έγραψες για εμένα.

  «Είμαι βλάκας, άτομο μειωμένης αντίληψης και ικανοτήτων και δε θα ξαναγράψω ποτέ τίποτα εναντίον της ελλάδας».

  Το ρολόι τρέχει ΤΙΚ ΤΑΚ όπως λέει και το ελληνικό ανθολόγιο βλαχογερμανέ.

 13. Ταπωσεις αν έχεις και άλλες ερωτήσεις θα σου τις απαντήσω ευχαρίστως
  Αλλά σου είπα Αύριο γυρίζω πίσω σήμερα μετα τις πέντε το απόγευμα Είμαι στην διάθεση σου
  Ζαγκλος η αθήνα είναι υπεροχή οι Αθηναίοι που κυβερνούν δεν ξέρουν τι τους γίνετε
  Χτες ανεβηκα με συναδερφους στην Ακρόπολη και μερικοί βουρκωσαν απο θαυμασμό Αλλά και απο αγανακτήσει ταυτοχρόνως για τος πως οι σημερινοί έλληνες συμπεριφέρονται

 14. Σε καταλαβαίνω Jens, όλοι οι Έλληνες και φιλέλληνες βουρκώνουν μπροστά
  στο μεγαλείο που λέγεται αρχαία Ελλάς τον οποιο,
  οι χριστιανοί κατέστρεψαν και οι σημερινοί γραικύλοι συνεχίζουν την καταστροφή!

 15. Είναι τραγική κατάληξη να βλέπει κανείς το μουσείο και την Ακρόπολη και δέκα λεπτά αργότερα να βλέπει τους σημερινούς έλληνες , τότε αναρωτιέται κανείς τη σχέση έχουνε με τους αρχαίους ;
  Στην αρχαία Ολύμπια στο διον στους Δελφούς τα χόρτα και τα σκουπίδια έχουν ξεπεράσει στο ύψος τα ευρήματα
  Και ελληναρες τύπου βασίλη Ακόμα ονειρεύονται δόξες .
  Αν είναι δυνατόν

 16. Φιλε μου Jens,
  Οι απαντήσεις στο εύλογο ερώτημα σου πολλές, η βασική όμως μια.
  Το Ελληνικό κράτος είναι και ήταν πάντοτε δέσμιο της ορθοδόξου εκκλησίας,
  η οποια βλέπει τους αρχαίους χώρους, (όσους δεν έχτισε επάνω στα ερείπια εκκλησάκια)
  σαν κάτι εχθρικό που πρέπει να το καταστρέψει!
  Οι νεοέλληνες που είναι το 85% της Ελλάδας (μαζί και εγώ)έχουμε περισσότερο
  την νοοτροπία του τούρκου παρα του αρχαίου Έλληνα, έτσι μας κατάντησε η εκκλησία!
  Η φλόγα όμως να το ξέρεις είναι ασβεστη στην ψυχή του Έλληνα, κρυφοκαίει και θα λαμπαδιάσει πάλι!

 17. Ψώνιο,πολύ άρρωστος,τόσα ονόματα σε ένα,για τρελοκομείο σε βλέπω,πραγματικά σε λυπάμαι,κρίμα που επιδεινώνω την κατάσταση σου,να ξέρεις όμως ότι, την ευθύνη για την εισαγωγή σου στο Σανατόριο,θα την έχουν οι υπεύθυνοι του blog,δεν θα σου φταίει κανείς άλλος,περαστικά από τώρα πάντως σου εύχομαι,αν αποφασίσεις όμως να αλλάξεις συμπεριφορά,να χρησιμοποιείς ένα και μόνο όνομα, ίσως συνέρθεις,μακάρι.-

  Comment από ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑΣ | Φεβρουαρίου 22, 2011

 18. Δεν φοβάμαι κανέναν,μάλιστα κ Γιάννη Μπάκα,λες ότι είμαι δικηγόρος, το συμπέρασμα αυτό πως το έβγαλες,μήπως είσαι σε καμιά υπηρεσία δηλαδή ,και δεν είσαι το Ζώο,που ο εγκέφαλος του έχει φαιά ουσία,όσο του I.Q ραδικιού,όσο με σένα που ταυτίζεσαι με αυτό το ζώο,όσο με τον em,όσο με jonny,GREVENA προσπαθώ να θυμηθώ και άλλα, δεν αξίζει όμως,ίσως άλλη φορά,horsemen,αν ταυτίζεσαι και συμφωνείς με το ζώο,ένας λογικός και σοβαρός άνθρωπος,που θα σε κατατάξει στους σοβαρούς?,όταν γνωρίζεις πολύ καλά ότι σοβαρός άνθρωπος δεν φέρεται σαν ζώο,αλλά μιλά με επιχειρήματα,το ζώο λοιπόν το μόνο επιχείρημα του είναι βοθρολογικό,άρα όποιος ταυτίζεται με ένα ζώο,δεν είναι όμοιος του,ερώτημα που δεν χρίζει απάντησης,η έχεις να πεις κάτι {συγκεκριμένο} όμως,και τελευταίο, συνήθως εκ πείρας το λέω, οι κουτσαβάκηδες, οι επιδειξίες ικανοτήτων που δεν έχουν,όταν στριμωχτούν,και είσαι δίπλα τους πρέπει να βάλεις μάσκα.γιατί ξέρεις πως βρωμάει ένας άνθρωπος που τρέμει,αυτά,γνωρίζω όμως ότι είναι λάθος να ασχολείται κάποιος με χαζούς,στο τέλος παίρνει και αυτός μέντα,και εγώ προσπαθώ να τους αποφεύγω,σε αφήνει ο διάολος να αγιάσεις.-

  Comment από ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑΣ | Φεβρουαρίου 22, 2011 >>> Κύριε jens το παρακάτω,ταιριάζει και αφορά και σένα,αφήνω μια μικρή αμφιβολία?,αν δεν είσαι όντως, και συ το ένα και το αυτό πρόσωπο, Τζέκιλ Χάϊντ??,horsemen,αν ταυτίζεσαι και συμφωνείς με το ζώο,ένας λογικός και σοβαρός άνθρωπος,που θα σε κατατάξει στους σοβαρούς?.-

 19. Άκουσε σκαθάρι.
  Υπάρχει e-mail να στείλεις την ερώτηση σου στους διαχειριστές του blog για να σε ενημερώσουν το αν χρησιμοποιώ αλλα ονόματα.
  Kαι εγώ έκανα αυτή την ερώτηση/παρατήρηση kαι με ενημέρωσαν ότι
  έχουν γίνει συστάσεις σε αυτούς τους γνωστούς που γραφουν με αλλα ονόματα.
  Αυτά για να βάλω τάξη στις κουράδες που πλέουν στο κρανίο σου, πανηβλακα.
  Και μη ξεχάσεις την συνταγή!

 20. Από τα γραπτά σου καταλαβαίνω ότι έχεις παραμελήσει
  την συνταγή που σου έδωσα, λοιπό είπαμε:
  Κάθε βραδυ πριν πας για ύπνο ένα χλιαρό ντούς τρία δάκτυλα στη κολάρα σου
  και μια μαλακια για να στανιαρης, γιατί το πουλί σου αράχνιασε, κόπρε!

 21. Βλαχογερμανέ,

  3 ώρες σου εμειναν για τη δήλωση συγνώμης και μεταμέλειας προς το ιστολόγιο και τους διαχειριστές. Το ρολόι τρέχει.

  Τι κρίμα για εσένα ΟΥΝΕ να μη μπορείς να πάρεις μαζί σου την Ακρόπολη όπως εκανε η γερμανική αρχαιολογική υπηρεσία με τις χιλιάδες παράνομες ανασκαφές.

  Τι κρίμα ΒΑΡΒΑΡΕ που δε μπορείς να πάρεις μαζί σου ολόκληρους κίονες από την Ακρόπλη όπως έχεις κάνει ΚΛΕΦΤΗ και ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΕ στο μουσείο Περγάμου !!!!

  Δυστυχώς για εσένα βλαχογερμανέ η Ακρόπολη δε πωλείται ούτε μεταφέρεται όπως ζητούν οι φυλλάδες που διαβάζεις ΒΙLD και FOCUS.

  ΥΓ. Για να μη ξεχνιόμαστε περιμένω και την αντιπαραβολή του άρθρου.

 22. ζώο αλλού αυτά,αφού κάνεις το γνωστό κόλπο,μέσα από πολλές διευθύνσεις από όποιο πάροχο email.και κάνεις όσες διευθύνσεις θέλεις με εναλλαγές ονομάτων, και αυτό κάνεις ζώον,αλλάζοντας ονόματα,αυτό το λέω για να ξέρουν,όσοι δεν το ξέρουν,ανίατε.-

 23. Νυφίτσα, αυτό το χούι να γαμιέσαι το έκοψες τώρα στα γεράματα
  η’ το συνεχίζεις ακόμη με τους πακιστανούς?

 24. Ουνε,

  Τολμάς και μιλάς βλάχο για πολιτισμό και την Ελλάδα όταν η συνεισφορά σου ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΕ και ΔΟΛΟΦΟΝΕ είναι εκατομμύρια νεκροί και πολιτιστικά μνημεία σα το Νταχάου και το Αουσβιτς?

  Τολμάς και μιλάς ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ που εξολοθρευσες το 13 % του πληθυσμού που κατέστρεψες το 70 % του οδικού δικτύου και της γεωργίας, που έκαψες 150 χωριά που επέβαλες το κατοχικό δάνειο για να χρηματοδοτήσεις το Ρόμελ?

  Φέρε πίσω Κλέφτη και Εγκληματία τα κλεμένα και τις μίζες των εταιρειών σου και μετά θα μιλάς.

 25. Jens, άστο, ο κόσμος έχει πάρει τα μηνύματα.
  Οι φιλέλληνες βουρκώνουν μπροστά στα μνημεία τον αρχαίων Ελλήνων,
  και μερικοί Έλληνες τους βρίζουν γιατί είναι φιλέλληνες!
  Να είσαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι επισκέπτες του blog ντρεπόμαστε για αυτό!

 26. Ζανγκλος εισαι ένας όπως και ο πελοπας και ο Ανδρέας που χαίρομαι να μιλώ μαζι τους
  Φυσικά και γνωρίζω Πιος είναι ο Βασίλης και πως τον βλέπουν οι υπόλοιποι εδω , Απλά διασκέδαζω να τον βλέπω να ιδρώνει και να γίνετε εκ νέου ρόμπα αυτο είναι όλο
  Έχω να σου πω πολλα σχετικά με τις τελευταίες δυο μέρες στην αθήνα με το επίπεδο των συζητήσεων και τι πλάκα πάθανε όταν μάθανε ότι μιλώ ελληνικά
  Κοκινησανε οι πιο πολλοί απο ντροπή για Αυτά που λέγανε στα ελληνικά μπροστα μας
  Κανένα ίχνος επιπέδου ακαιδημαικων

 27. Comment από ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑΣ | Φεβρουαρίου 22, 2011 >>> Κύριε jens το παρακάτω,ταιριάζει και αφορά και σένα,αφήνω μια μικρή αμφιβολία?,αν δεν είσαι όντως, και συ το ένα και το αυτό πρόσωπο, Τζέκιλ Χάϊντ??,horsemen,αν ταυτίζεσαι και συμφωνείς με το ζώο,ένας λογικός και σοβαρός άνθρωπος,που θα σε κατατάξει στους σοβαρούς?.-

  Comment από ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑΣ | Φεβρουαρίου 23, 2011>>> άρα jens αποδεικνύεις από μόνος σου,άλλο ένα όνομα,καλό αυτό για το blog,θα φαίνεται σαν μπούγιο ηλιθίων,που διαφωνούν με τι λογική,σωστός Δ.Ι.

 28. Κώστα τι κάθεσαι και γράφεις εδω ; Μου μιλησες Καμία φορα και σε έβρισα ; Σε παρακαλω σοβαρεψου

 29. Jens, ο νυφίτσα (κώστας) είναι ένας βλαμμένος και βλέπει φαντάσματα,
  όλα τα σχόλια που δεν του κάθονται από όλους είναι δικά μου!
  Πάντα με βρίζει ζώο κλπ, αλλα ποτέ δεν έχει κάνει κριτική σε σχόλιο μου!
  Στο κεφάλι του πλέουν μονο κουράδες αντί για μυαλό.
  Νομίζω ότι τον γαμάνε και οι πακιστανοί!

 30. Τι εγινε ΜΑΛΑΚΑ zangie?
  Επανηλθες στην αντιγραφη του Zανγκλου?
  Ρομπάααααααα!!!

  Ρε τραβα μαζεψε τη μανα σου απο την Πατησιων!
  Για αυτο δεν ξεκουμπιζονται οι Πακιστανοι, την πηδανε ΤΣΑΜΠΑ!

 31. Ο νικολό μακιαβέλλι ήταν ένας τύπος πού έγραψε ένα βιβλίο μέ τίτλο.Ο ΗΓΕΜΩΝ.

  Μέ απλά λόγια έλεγε ότι γιά νά κυβερνήσεις
  μιά χώρα πρέπει νά διαιρέσεις τό λαό της σέ
  αντιμαχόμενες ομάδες καί νά τό παίζεις διαι-
  τητής-ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ-

  ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ είχε τόση επιτυχία,
  διαχρονικά,ώστε εφαρμόστηκε καί στή διαχεί-
  ρηση τών Η/Υ,πάλι μέ επιτυχία.

  Σέ μας τούς Ελληνες δέν χρειάζεται καν ή ε-
  φαρμογή τής συνταγής τού μακιαβέλλι.

  Τρωγόμαστε μόνοι μας,μέ τό παραμικρό καί επο-
  μένως πανεύκολα μπορούμε νά κυβερνηθούμε,από
  τόν πιό απίθανο καί άχρηστο επιβήτορα.

  Ή από ένα ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ πού αν
  είμαστε τυχεροί,θά σφάξουμε πρώτα όλα τά
  γιουσουφάκια,πρίν τόν κλείσουμε πάλι στήν
  ακροναυπλία φυλακή…..

 32. Βλαχογερμανέ,

  Το ποιος έγινε ρόμπα και γελάει και το παρδαλό κατσίκι το είδαμε και το καταλάβαμε.

  Πρώτα με τη ΞΕΦΤΙΛΑ της Χαιδελβέργης!!!! μετά με το ΡΕΖΙΛΙ των ραντάρ F-16 σε Μ-2000!!!! που είδες σε άρθρο και είπα εγώ και τώρα με τη κοπάνα από τη συνάντηση.

  Φάε κανένα παιδάκι,μουσακά, πιες και ένα καλό κόκκινο κρασί(ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ) όπως σου σύστησε ο Σουηδός υπήκοος και άσε την ελληνική ιστορία. Κούτσουρο απελέκητο έφυγες απο το ελληνικό σχολείο μιας και πέρναγες τις τάξεις λόγω του πατέρα σου.

  Η Ελλάδα έχει λεβέντες και παληκάρια να τη σηκώσουν ψηλά και να τη βγάλουν από τη κρίση.

  Ουτε ζήτησε ούτε έχει ανάγκη τη γνώμη ασήμαντων βλαχογερμανών της πεντάρας που αν και πήγαν 12 ολόκληρα χρόνια σε ελληνικό σχολείο δε κατάφεραν να μάθουν να μιλάνε ελληνικά πράγμα που το κάνουν αλβανοί και πακιστανοί.

  Οι συναναστροφές σου θα περιοίζονται σε αυτοπροσδιοριζόμενους Ελληνες του 0,0001 % ψευδοιδεολογημάτων τύπου ΕΘΝΙΚΟΣ της πλάκας και της σάχλας. Μέχρι εκει φτάνεις ΟΥΝΕ.

  Αφου λοιπόν σου άρεσε η Ακρόπολη και σε «βάφτισε» «φιλέλληνα» ο ΣΟΥΗΔΟΣ υπήκοος φίλος σου, περιμένουμε να ακούσουμε τις ενέργειες σου για την επιστροφή των κλεμένων αρχαιοτήτων από το μουσείο Περγάμου και των άλλων από τις παράνομες ανασκαφές της Γερμανικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 33. Βασιλακι φτωχό και ανόητο υπολειμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν Βαρεθηκες να λες συνεχώς τα ίδια τροπαρια ;;;
  Δεν μαλλιασε η γλώσσα σου ακόμη ;;;
  Μας ζαλισες ρε εσυ φτάνει , πες τίποτα καινούργιο
  Εισαι τελικά άρρωστος αυτο κατάλαβα
  Εισαι ψεύτης παραμυθατζης και Όλοι σε πήρανε χαμπάρι
  Εισαι για μπατσες

 34. Βλαχογερμανέ,

  Βλέπω είσαι βιτσιόζος και σου αρέσει το ξεφτίλισμα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.

  Εκτός από βλαχογερμανός της πεντάρας και ΨΕΥΤΑΚΟΣ είσαι και ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΣ.

  Η Ελλάδα και οι Ελληνες δεν εχουν ανάγκη ούτε ζήτησαν τη γνώμη ασήμαντων Βλαχογερμανών. Η Ελλάδα δεν υπολογίζει ΚΟΥΜΠΟΥΡΕΣ που 12 χρόνια σε ελληνικό σχολείο δεν εμαθαν να γράφουν και να μιλάνε Ελληνικά και πέρναγαν τις τάξεις με μέσο το πατέρα τους.

  Περιμένω Βλαχογερμανέ την ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ του αρθρου που είπες ότι διάβασες!!!!!. Μη το ξεχνάς ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗ γιατί θα στο θυμίζω.

  Φάε για την ώρα κανένα λουκάνικο Φρανκφούρτης και ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ με τα της Γερμανίας ΨΕΥΤΑΚΟ βλαχογερμανέ της πεντάρας.

  ΥΓ. Μην ονειρεύεσαι. Τα ελληνικά μνημεία που σε συγκίνησαν ΔΕΝ είναι προς πώληση ουτε φυσικά η Κρήτη που τρέχουν τα σάλια σας σύμφωνα με αλλο άρθρο.
  ΦΕΡΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΟΥΝΕ!!!!

 35. ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑ!Θέλω να γνωρίζεις, πως δεν μου ήταν ότι ποιό ευχάριστο, να σε ειρωνεύομαι κατά αυτό τον τρόπο, τις τελευταίες ημέρες, όμως δεν μου άφησες άλλη επιλογή!

  Κατηγορούσες τον έναν και τον άλλον ότι είναι το ίδιο άτομο με πολλά προφίλ που απλώς είχε στόχο την διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιάς ιδεολογίας ασύμβατης ως προ τα ιδανικά του Ελληνικού λαού!Υποννοώντας προκλητικά, τον zanglo!

  Κατηγορούσες συνεχώς τον zanglo με συνέπεια να γίνεσαι και εσύ αιτία ώστε να βλέπουμε στην οθόνη μας, συνεχώς τις απαράδεκτες ύβρεις του(Στο ομολογώ και εγώ που είμαι υπέρ του σε αρκετά πράγματα) !

  Αυτό που σου έκανα τις τελευταίες ημέρες δεν πρόκειται να συνεχιστεί!Στο λόγο της τιμής μου!Κάνε και εσύ μια μικρή υποχώρηση και αν ποτέ υποπέσει στην αντίληψή σου πως ένα άτομο χρησιμοποιεί περισσότερα του ενός προφίλ ή πολλά ονόματα τότε να στείλεις, κατάλληλο μήνυμα e-mail στους διαχειριστές του ιστολογίου(blog).Κάτι σαν καταγγελία!!Γνώμη μου!

  Nα περνάς καλά!-Γιάννης Μπάκας.

 36. «πιό ευχάριστο» έπρεπε να πω και όχι «ποιό ευχάριστο»!όλο ορθογραφικά λάθη κάνω!Βιασύνη βλέπεται!

  -Γιάννης Μπάκας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s