"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ


skai 1821

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» συναισθανόμενος την ευθύνη και το βάρος της παράδοσης που φέρει, πιστεύοντας ταυτοχρόνως ότι εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, νιώθει την επιτακτική ανάγκη να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με τίτλο:

«1821 – η γένεση ενός έθνους/κράτους»…

…διότι τα όσα μέχρι σήμερα ( 21.02.2011 ) παρουσιαζόμενα και εξιστορούμενα σε αυτή, στερούνται αντικειμενικότητας και πλουραλισμού, ενώ όλως αντιεπιστημονικώς  έχουν αποκλειστεί άλλες απόψεις  ιστορικών, καθώς  και ερμηνείες των αρχειακών πηγών, στην προσπάθεια «αναμορφώσεως» της κοινής γνώμης και της καταρρίψεως δήθεν εθνικών «μύθων», δημιουργώντας όμως και θέτοντας στη θέση τους καινοφανείς μύθους και θέσφατα των παραγόντων της εκπομπής.Επειδή, μία καθόλα φαινομενικά ολοκληρωμένη, από τεχνικής απόψεως παραγωγή, μπορεί  με άλλοθι την «εργαλειακή της» αρτιότητα να παραπλανήσει, οδηγώντας σε  αδόκιμες καινοφανείς ατραπούς και συμπεράσματα, ενισχύοντας κάποιες απόψεις που προσπαθούν δήθεν «να ανατρέψουν τα θέσφατα και τους μύθους του 1821» και γενικώς του ελληνικού έθνους, βάζοντας στη θέση τους άλλα μοντέρνα θέσφατα και δημιουργώντας νέους μύθους εν ονόματι της αντικειμενικής ιστορικής αληθείας (π..χ συνωστισμός στην προβλήτα της Σμύρνης).

Επειδή, τα θέσφατα και οι μύθοι δεν ανατρέπονται είτε με άλλα νεόκοπα, είτε με αφορισμούς  και προειλημμένες  αποφάσεις για το που θα μας οδηγήσει η νέα έρευνα και ο αναστοχασμός, ούτε πρέπει ο αντικειμενικός κοινωνικο/ ιστορικός ερευνητής να παραπαίει σε αναχρονισμούς ( δηλ. με σημερινά δεδομένα, να κρίνει το παρελθόν), αντιθέτως πρέπει να θέτει τον εαυτό του σε μία «μηχανή του χρόνου» και να βλέπει τα γεγονότα με την ματιά των υποκειμένων που μελετά, κάτω από τις κοινωνικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής, άλλως πράττει ατοπήματα/ ανομήματα αθέλητα, ή ηθελημένα και εν αγνοία ή εν γνώσει του παραπλανά το κοινό στο οποίο απευθύνεται, με συνέπεια ακόμα και την αλλοίωση των διαχρονικών χαρακτηριστικών του.


Επειδή, τόσο ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», όσο και  άλλα ιστορικά σωματεία με πλούσιο αρχειακό υλικό, αγνοήθηκαν παντελώς  από τους παράγοντες της εκπομπής  εντασσόμενοι προφανώς στους « ακραίους/ γραφικούς αντεπιστήμονες » και ως εκ τούτου «ακυρωμένους» συνομιλητές, παρότι τους προσφέρθηκε η αρωγή μας  στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού, αλλά δεν το θέλησαν μιάς και απ’ ότι ήδη ανεφάνη υπάρχει προειλημμένο συμπέρασμα αποδόμησης των γεγονότων και του χαρακτήρα του 1821, ειδικώς δε της αγ. Λαύρας και των Καλαβρύτων.


Επειδή προς αποκατάσταση της αληθείας αναφορικά με τα γεγονότα της αγ. Λαύρας πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι:  Η 25η Μαρτίου 1821, αν και είχε οριστεί σαν κοινή ημερομηνία της επανάστασης στον Μοριά, δεν ίσχυσε μεν σαν πραγματικό περιστατικό, αφού τα γεγονότα την πρόλαβαν και δη:

«άρνηση του Παλαιών Πατρών Γερμανού την 8η Μαρτίου να παρουσιαστεί στον Καϊμακάμη Τριπόλεως (πρώτη επίσημη επαναστατική πράξη), κτύπημα 14 Μαρτίου Αγρίδι,  16-17 Μαρτίου αγ. Λαύρα, γεφύρι αμπήμπαγα, φροξυλιά, χελωνοσπηλιά, Σοπωτό,  Αρεόπολις, Καλάβρυτα, Καλαμάτα, Αίγιο, Πάτρα», όμως την 25η Μαρτίου 1821 επιδόθηκαν ψηφίσματα αυτοδιάθεσης στα προξενεία των ξένων δυνάμεων σε Καλαμάτα και Πάτρα συνταχθέντα στην Αγία Λαύρα την 17/3/1821 και αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα «le costitutionnel» τον Ιούνιο του 1821 στο Παρίσι.


Το 1838 ο Οθων, με πρόταση και την σύμφωνη γνώμη των ζώντων αγωνιστών και της εκκλησίας, όρισε σαν «συγκεντρωτική» ημερομηνία όλων των επιμέρους γεγονότων την 25η Μαρτίου ως εθνική γιορτή ( όπως εξάλλου είχαν κάνει για τις δικές τους εθνικές γιορτές οι αμερικανοί και οι γάλλοι με την 4η και 14η Ιουλίου αντιστοίχως ).

 

Αυτό ενέπνευσε ζωγράφους και ποιητές για ρομαντικές ιστορίες όπως παλαιότερα τον Πούκεβιλ.  Ειδικώς όμως στην αγ. Λαύρα  πραγματοποιήθηκε δοξολογία την 17η Μαρτίου 1821 ( πανηγυρίζει η μονή στη μνήμη του αγ. Αλεξίου ), γεγονός που η εν λόγω εκπομπή απέκρυψε παντελώς.


Ερωτάται δε, εάν δεν υπήρξε αγ. Λαύρα, τότε γιατί αυτή η εμμονή με το συγκεκριμένο μοναστήρι και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο, εάν υποθέσουμε πως η εκκλησία ήθελε να «υποκλέψει το γέρας της έναρξης του αγώνα» ; και η απάντηση είναι : «γιατί πολύ απλά υπήρξε αγ. Λαύρα την 17 Μαρτίου 1821, ίσως όχι όπως την αναπαριστά  ο πίνακας, αλλά υπήρξε, το μαρτυρούν όλα τα έγγραφα του αρχείου αγωνιστών του 1821,  η προφορική παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια και η πρώτη διακήρυξη του αγώνα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό».


Με το παρόν ψήφισμα κατακρίνουμε εντόνως την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση και στάση των παραγόντων της εκπομπής αναφορικά με την  ιστορική έρευνα και αλήθεια, θεωρώντας πως δεν είναι αντικειμενική , αντιθέτως υπάρχει ήδη προειλημμένη απόφαση για συμπεράσματα απαξιώσεως του 1821, αλλά και δύο εκ των βασικών του πυλώνων που ήταν η αγ. Λαύρα και τα Καλαβρυτοχώρια, ζητώντας στο ψήφισμά μας  αυτό την έμπρακτη  επικουρία του κοινού στη καταγγελία μας.

Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Χρονόπουλος
Επ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης

http://www.elora.gr/portal/national-issues/7—/2903—–l1821r—

2 thoughts on “

 1. Με αφορμή την προβολή της σειράς 1821 από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ ,ως πολίτης θα ήθελα να μάθω την σκοπιμότητα αναδιατύπωσης των χρόνιων ιστορικών γεγονότων με τρόπο τόσο απλοικό και μη ορθό.

  Επίσης σας υπογράφω την έντονη αντίρρηση μου απέναντι σε ένα άρτιο από τεχνολογικής πλευράς υλικό πλήν όμως τόσο ξεθωριασμένο απο ουσιαστική πλευρά που στην προσπάθεια του να βγάλει τα ‘αγκάθια’ της ιστορίας ‘ ,οπως ισχυρίζεται, μήπως τελικά ξαναγράφει την ιστορία με τρόπο που οδηγεί στην παραχάραξη της;

  Ακόμη απορώ για το πως η διόικηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (το ‘της Ελλάδος’ στα Υποκαταστήματα είναι παρωχημένο φαίνεται για να μην ενοχλεί το ανεπτυγμένο φλέρτ με την Finansbank της Τουρκίας) προσέθεσε την χορηγία της στην περίεργη αυτή αναδιατύπωση της ιστορίας χωρίς μάλλον κάποιο στέλεχος της να μελετήσει-αναζητήσει το γεγονός της υπεραπλούστευσης όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων.

  Επιπροσθέτως δεν κατανοώ το ειρωνικό στύλ του Αφηγητή-Συγγραφέα της σειράς που στην πρώτη προβολή της σε συζήτηση που ακολούθησε στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ με απορία διαπίστωνε το πως πέτυχε η Επανάσταση του 1821 κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τα σύγχρονα στατιστικά μοντέλα και πως ίσα – ίσα που πέτυχε λές και η ανδρεία,η παλικαριά,η αυταπάρνηση για το Εγώ και η προώθηση του Εμείς των ηρώων του 1821 μπορούν να μπούν στο τσουβάλι ενός ψυχρού στατιστικού μοντέλου.

  Τέλος αναμένω με αγωνία να διαπιστώσω ,αν και δεν το πιστεύω, να προβληθεί η ουσία της τόλμης και ανδρείας των Ελλήνων και των αρετών του Εθνους, απέναντι στις πρωτόγονες και απάνθρωπες πολιτικές σφαγής και αιματοκυλίσματος από τους Τουρκο-Αλβανούς που δεν προσέθεσαν τίποτε αξιόλογο από Πολιτιστική – Ιστορική άποψη στην παγκόσμια κληρονομιά.

  ΑΚ
  (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΣΤΙΣ 03/02/2011 ΔΙΧΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΛΑΒΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ)

 2. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ…ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ, ΣΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΛΛΑΣ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s