"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

Σκάνδαλο 195 εκατ. ευρώ με την προμήθεια των «Χόβερκραφτ»


Χαρακτηριστικά σκανδάλου αναδεικνύονται από την υπόθεση προμήθειας των τεσσάρων ρωσικών και ουκρανικών πλοίων τύπου «Χόβερκραφτ» που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2000-2001 με κόστος 195 εκατομμυρίων ευρώ και ξοδεύοντας δεκάδες ακόμη για τη συντήρησή τους, γράφει σήμερα ο “Τύπος της Κυριακής”

Τα πλοία αρχίζουν να παροπλίζονται, χωρίς το Πολεμικό Ναυτικό να τα έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν καθόλου.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από έγγραφο που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής», η τότε ηγεσία του Π.Ν. ήταν αντίθετη στην απόκτησή τους, ενώ από αλληλογραφία με την εταιρία που εκπροσωπούσε την ουκρανική πλευρά διαφαίνεται υπερκοστολόγηση της προμήθειας….

 

Τα πολυδιαφημισμένα «Zubr» (έτσι λέγονται στα ρωσικά), που θα μετέφεραν με ταχύτητα 50-60 κόμβων έως και 600 στρατιώτες πλήρους φόρτου ή 3 μεσαίου τύπου άρματα μάχης και θα ήταν πλοία «στρατηγικής σημασίας» για το Αιγαίο, αποδείχθηκαν ένα πολύ μεγάλο «παιχνίδι» που πλήρωσε πανάκριβα ο ελληνικός λαός.

Κάποιοι όμως φαίνεται να είχαν μεγάλα οφέλη από την προμήθεια που φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Σε έγγραφο ιδιωτικής εταιρίας που εμφανιζόταν ως μεσάζων των πωλητών από την Ουκρανία αναγράφεται ότι η αξία του κάθε πλοίου (μεταχειρισμένα) προσδιορίζεται σε 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η οικονομική προσφορά για λογαριασμό των Ουκρανών, όπως ανέφερε ο ίδιος αποστολέας σε μία άλλη επιστολή, «είναι χαμηλότερη και από το ήμισυ της τιμής που έχετε αγοράσει τα προηγούμενα».

Εννοούσε τα δύο ρωσικά «Χόβερκραφτ» (του «Ζάκυνθος» και του μεταχειρισμένου «Κεφαλληνία»), τα οποία αγοράστηκαν με κόστος το οποίο έφθασε τα 35 δισεκατομμύρια δραχμές ή 103 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ρωσικά αερόστρωμνα κόστισαν δηλαδή 51,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των απαραίτητων ανταλλακτικών και συστημάτων για την, ούτως ή άλλως, πανάκριβη συντήρησή τους.

Η τιμή προμήθειας των ρωσικών «Χόβερκραφτ» φαίνεται όμως πως άνοιξε την… όρεξη στους Ουκρανούς.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία που έγινε ήδη με τους Ρώσους απέφερε τεράστια κέρδη σε όλα τα μέρη, οπότε και οι Ουκρανοί θέλουν το ίδιο, όμως είναι μόνο φήμες φυσικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Έλληνες είναι πολύ ικανοποιημένοι από αυτά τα σκάφη και θέλουν περισσότερα», αναφέρεται σε e-mail μεταξύ συνεργατών, που, όπως προκύπτει, επιθυμούσαν την περίοδο εκείνη να προμηθεύσουν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με δύο ακόμη «Χόβερκραφτ».

Η συνέχεια είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση δύο σκαφών από την Ουκρανία με κόστος 32 δισεκατομμυρίων δραχμών ή 92 εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή, 46 εκατομμύρια ευρώ έκαστο.

Η εξέλιξη της υπογραφής της σύμβασης αυτής, σε συνδυασμό με την «εσωτερική» αλληλογραφία και την επιστολή προς το Πολεμικό Ναυτικό, αποκαλύπτει υπερκοστολόγηση τόσο των ρωσικών όσο και των ουκρανικών «Χόβερκραφτ», με πιθανή ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο και ένα μεγάλο ποσό που κανείς δεν γνωρίζει πού κατέληξε.

Από εκεί που οι Ουκρανοί προσέφεραν με 20 εκατομμύρια δολάρια το ένα «Zubr», το κόστος εκτινάχθηκε στα 46 εκατομμύρια ευρώ.

Το δε παράδοξο είναι πως η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αντίθετη στην αγορά των σκαφών του συγκεκριμένου είδους.

Σε απάντηση επιστολής που δέχθηκε από το μεσάζοντα της ουκρανικής πλευράς ο τότε γενικός διευθυντής εξοπλισμών τόνισε πως «στην παρούσα φάση το Πολεμικό Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται για την προμήθεια αερόστρωμνων τύπου “Zubr”».

Σημείωνε ωστόσο πως τα θέματα χειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Επίσης, οι Ουκρανοί εγγυούνταν ότι τα πλοία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και διέθεταν όλον το βασικό εξοπλισμό (όπλων και ανταλλακτικών).

Αποδείχθηκε αυτό εν συνεχεία. Ενώ είχε καταβληθεί προκαταβολή ύψους 12 δισ. δραχμών (35%) για την απόκτηση των δύο πλοίων, διαπιστώθηκε ότι το ένα είχε σοβαρά προβλήματα (μεγάλες ρωγμές) και ήταν αδύνατο να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτό αποφάσισε και ο επόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

Οι Ουκρανοί όμως αρνήθηκαν να επιστρέψουν την προκαταβολή και ουδείς γνωρίζει ακόμη και σήμερα αν το ποσό αυτό έχει επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κι αφού προέκυψε το κενό του τέταρτου «Χόβερκραφτ», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να το καλύψει με την προμήθεια, στη θέση του δευτέρου ουκρανικού, ενός τρίτου ρωσικού.

Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 2003 και η άφιξή του στην Ελλάδα έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2004.

Μάλιστα το συγκεκριμένο, που φέρει το όνομα «Κέρκυρα», αποκτήθηκε σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο.

Τα σκάφη αυτά ήταν τόσο αναγκαία για την Ελλάδα που το Πολεμικό Ναυτικό τα φυλάει ως «κόρη οφθαλμού» και τα κρατά καλά δεμένα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μην τυχόν και κανένα «ανεβεί» στη στεριά παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμα του, όπως έγινε προ ετών.

antinews.gr

7 thoughts on “Σκάνδαλο 195 εκατ. ευρώ με την προμήθεια των «Χόβερκραφτ»

 1. Δύσκολο να τα φέρει πίσω γιατί τα έχει επενδύσει ήδη σε ακίνητα, κατά πρώτον, και κατά δεύτερον δεν υπάρχει περίπτωση να του τα ζητήσει κανένας πίσω, επισήμως. Στην Ελλάδα ζούμε αδέλφια.
  Μη ζητάμε και παράλογα πράγματα.

 2. στο κειμενο λεει<>
  τι λες ρε παιδι μου με ολα τα οπλα ετσι δεν γινεται στην Ελλαδα, μονο με τα zubr γινεται?
  και αναρωτιομουν και εγω πως πηραμε ρωσικα πλοια, δεν σκεφτηκα τις μιζες

 3. το μεγάλο πάρτυ έγινε με το ουκρανικό πλοίο του οποίου την παραλαβή αποδέχθηκαν οι αξιωματικοί των επιτροπών όχι με τόσο δημοκρατικές διαδικασίες , ακολουθόντας «υποδείξεις» απο τα πολιτικά στελέχη που μπαινοβγαιναν σε περίεργες λιμουζίνες

 4. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΚΗΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ -ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΥ ΕΞΩΝΤΩΣΕΙ-…ΡΕ ΠΑΛΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗ ΟΤΑΝ ΒΟΣΚΟΥΣΕΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ?ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΦΑΝΕ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ.ΟΤΑΝ ΤΑ ZUBR ΕΠΕΡΝΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΑ ΤΟΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΟΠΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ-ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΑΝΕ ΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΤΥΠΟ-ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ.

 5. Γιατι δεν βγαινει καποιος να τον καθαρισει? Τοσο απλα και ομορφα τοσο δυσκολα ειναι? Τον παλιοπουστα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s