"Greek National Pride" blog / Μέση Ανατολή

ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ;


Γιάννης Νάκος

Ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Σαουδικής Αραβίας

Στο Μπαχρέιν η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου ως διαδηλώσεις με αίτημα τη δικαιότερη κατανομή του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κίνημα με αίτημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού στη διακυβέρνηση της και τώρα έχει πια εξελιχθεί σε εξέγερση όπου η σιιτική πλειοψηφία (70% των κατοίκων) δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την ανατροπή της σουνιτικής βασιλικής δυναστείας των αλ Χαλίφα.

Το ερώτημα που τίθεται όσο περισσότερο φουντώνει η εξέγερση των σιιτών στο Μπαχρέιν είναι αν αυτή θα περάσει τα σύνορα και θα εξαπλωθεί στη σύμμαχο των αλ Χαλίφα Σαουδική Αραβία, κάτι που θα σήμαινε ότι τίθεται εν αμφιβόλω η ροή πετρελαίου από την 5η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο και στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Το ευτυχές για τον Οίκο των Σαούντ είναι ότι ο σιιτικός πληθυσμός της χώρας είναι συγκεντρωμένος στα ανατολικά της στην περιοχή Κατίφ και δεν αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων (μόλις 15% επί του συνόλου), γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη βίαιη πολιτειακή αλλαγή.

Ωστόσο αυτές ακριβώς οι ανατολικές περιοχές της Σαουδικής Αραβίας και ιδίως το Κατίφ, είναι εκείνες με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και εγκαταστάσεις της εγχώριας πετρελαιοβιομηχανίας Αράμκο, οπότε και η μικρότερη αναταραχή των Σιιτών θα προκαλέσει ισχυρές οικονομικές συνέπειες στο βασίλειο αλλά και στις διεθνείς αγορές, π.χ. ωθώντας ακόμη περισσότερο προς τα πάνω τις ήδη αυξημένες τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια έχουν αρχίσει να γίνονται διακριτά ήδη πριν από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, όταν πριν από 2.5 μήνες Σαουδάραβες σιίτες προσκυνητές προκάλεσαν επεισόδια στην ιερή πόλη της Μεδίνα.

Παράλληλα ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκηπας Ταλάλ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC πως αν ο βασιλιάς Αμπντάλλα δεν εφαρμόσει περισσότερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις τότε η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις σιιτικές περιοχές της.

Το σενάριο που τρομάζει περισσότερο όμως τον Οίκο των Σαούντ είναι η αναταραχή εθνοτικής κυρίως φύσεως που μαίνεται στο Μπαχρέιν, να εξαπλωθεί στη Σαουδική Αραβία με οικονομικο-κοινωνικό πρόσημο εξαιτίας του χαμηλού βιοτικού επιπέδου ενός υπολογίσιμου τμήματος του σουνιτικού πληθυσμού της.

Ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο το οποίο έχει επισημάνει ήδη από το 2009 το Στέητ Ντιπάρτμεντ σε έκθεσή του είναι η επέκταση των σιιτικών εξεγέρσεων από το Μπαχρέιν στο Κουβέιτ (30% Σιίτες) ή ακόμη χειρότερα στην Υεμένη με τον υπολογίσιμο σιιτικό πληθυσμό και όπου ήδη υπάρχει αναταραχή με οικονομικο-κοινωνικό χαρακτήρα και από εκεί στη Σαουδική Αραβία βοηθούντος και του σιιτικού Ιράν που ουδέποτε ξέχασε πως ο ιρανο-ιρακινός πόλεμος του 1979-88 ξεκίνησε από το Σαντάμ Χουσείν με την προτροπή και την υποστήριξη του Οίκου των Σαούντ.

elzoni.gr

6 thoughts on “ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ;

 1. Σύμμαχος τον USA? είναι δυνατό μια τέτοια δικτατορία?
  A μπα! η USA ρίχνει δικτατορίες και εγκαθιδρύει δημοκρατίες!
  Από ότι έχω ακούσει!
  Πάντως, αν ξεσπάσει κάτι, θα είναι και το ποιο αιματηρό!
  Θα γίνει χαμός, το πετρέλαιο θα ανεβεί στα 250$ το βαρέλι
  και θα κουνηθεί όλος ο κόσμος!
  Μήπως κατά βάθος αυτό θέλουν?

 2. Η Σ. Αραβία παίζει βρώμικο παιχνίδι στην γειτονιά.
  Σύμφωνα με το wikileaks προέτερπε κρυφά τις ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν, έχει δώσει βάση στο Ισραήλ για να χτυπήσει τι Ιράν.
  Όλοι θέλουν την πτώση του καθεστώτως εκεί, οποία θα έρθει σύντομα.
  (Το βαρέλι θα πάει 400$)

 3. Έχει δίκιο ο Eponymos η Σαουδική Αραβία θεωρεί το Ιράν την μεγαλύτερη απειλή και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ αλλά το καθεστώς είναι σαθρό και ετοιμόρροπο μόλις θα γίνει πολύ εμφανές αυτό οι ΗΠΑ θα δράσουν καταλλήλως.

 4. Ψαξτε ποδηλατο ετσι και γινει εξεγερση στη Σαουδικη Αραβια!
  Η Σαμπανια θα ειναι φθηνοτερη απο τη βενζινη!

 5. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ !

 6. Με τα τζακια θα τη βγαλουμε τον επομενο χειμωνα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s