"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Κούλουμα με χιόνια ακόμα και στην Αττική


Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας πενταμελούς οικογένειας, στην περιοχή Κάτω Αλισσός στην Αχαϊα. Οι τρεις ενήλικοι και τα δυο παιδιά είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, λόγω του χειμάρρου που είχε κατακλύσει τον περίβολο της αγροικίας τους, που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Πείρο.

Η γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού από ενισχυμένα κλιμάκια των ΕΜΑΚ διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Τελικά όλα τα μέλη της οικογένειας είναι καλά στην υγεία τους.

Η οικογένεια έζησε δραματικές στιγμές βρισκόμενη παγιδευμένη από τα νερά του ποταμού.

Εν τω μεταξύ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο απαγόρευσε τον απόπλου πλοίων από το Λιμάνι της Καβάλας ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Ζακύνθου-Κυλλήνης.

 

Παγετός, έντονες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο

Βαθμιαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας με τις χιονοπτώσεις που δε θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά, αλλά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές σταδιακά αρχίζοντας από τα βόρεια, που μέχρι το βράδυ θα φθάσουν έως το Βόλο.

Χιόνια θα πέσουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και τις Σποράδες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, κ. Τάσο Αρνιακό από το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα στο βόρειο Αιγαίο που θα φθάσουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Ειδικότερα, στην Αττική, από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές χιονοπτώσεις ενδεχομένως να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 Κελσίου, με πτώση τις νυχτερινές ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια αργότερα ακόμα και μέσα στην πόλη. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως εκτιμά ο κ. Τάσος Αρνιακός, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά μέχρι και τα 10 μποφόρ, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Που κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων

Στις ορεινές περιοχές Φλώρινας, Καστοριάς και Πέλλας η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη. Οι οδηγοί πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, από 14ο έως 28ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
Επ. Ο. Καστοριάς – Αμυνταίου, από 22ο έως 43ο χλμ.

ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρας», από 15ο έως 25ο χλμ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

• Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s