"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί / ΗΠΑ / Τουρκία

Οι ΗΠΑ δεν δίνουν στη Τουρκία τους κωδικούς των F-35.


Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χαρακτηριζονται από καχυποψία της Ουάσιγκτον προς τη κυβέρνηση Ερντογάν. Το «σπάσιμο» του άξονα Τουρκίας-Ισραήλ, τα ανοίγματα του Ερντογάν στον αραβικό κόσμο και κυρίως οι όλο και συχνότερες επαφές του με τον Αχματινετζάντ και το Ιράν,έχουν προκαλέσει δυσπιστία σε πολλούς κύκλους της Ουάσιγκτον.

Πριν από μερικούς μήνες αμερικανοί γερουσιαστές είχαν ζητήσει να μην πουλήσουν οι ΗΠΑ τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 για τα οποία υπάρχει συμφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον. Αιτιολογούσαν δε αυτή τους την απαίτηση ,εκφράζοντας φόβους για το πως θα αξιοποιήσει την τεχνολογία των αεροσκαφών η Τουρκία και κυρίως που μπορεί να την παραχωρήσει!

Όπως γράφουν τουρκικές εφημερίδες, οι φόβοι των αμερικανών εκφράζονται έμπρακτα προς την Άγκυρα.Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει απορρίψει επανηλειμμένα το τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των κωδικών πτήσεως των αεροσκαφών.

Η Άγκυρα μνημονεύει συνεχώς τα 16 δις δολάρια της συμμετοχής της σ΄ αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ενεργά ως συμπαραγωγός χώρα,αλλά η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να κάμπτεται.Οι αμερικανοί δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να μοιραστούν τα «μυστικά’ της τεχνολογίας του F 35  με την Άγκυρα.

Πάντως οι αμερικανοί ακολούθησαν την ίδια τακτική ακόμη και απέναντι σε έμπιστους συμμάχους,όπως η Βρετανία, η οποία χρειάστηκε να απειλήσει με αποχώρηση από το πρόγραμμα για να πάρει τις πληροφορίες. Η Τουρκία που έχει παραγγείλει ήδη 100 αεροσκάφη δεν έχει αυτή την δυνατότητα.
Οι γείτονες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του αεροσκάφους μαζί με Αγγλία,Δανία,Νορβηγία,Αυστραλία και Καναδά.

Αν και είχαν προϋπολογίσει ότι κάθε αεροσκάφος θα κοστίσει 60 εκατομμύρια δολάρια,το κόστος ανά μονάδα έχει εκτοξευτεί στα 160 εκατομμύρια! Οι πρώτες παρδόσεις είχαν οριστεί για το 2015,κάτι που λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στο πρόγραμμα,μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

πηγη

19 thoughts on “Οι ΗΠΑ δεν δίνουν στη Τουρκία τους κωδικούς των F-35.

 1. Να δούμε τι θα γίνει όταν η Τουρκία να απειλήσει με αποχώρηση από το πρόγραμμα.

 2. Καλά νέα! Η τουρκια από στρατηγικής άποψης σε βάθος χρόνου έκανε καλή
  εκλογή να γυρίσει στους παραδοσιακούς της φίλους μουσουλμάνους, αλλα,
  έλα όμως που όλη της η ύπαρξη ακουμπάει στην βοήθεια συνεργασία και
  τεχνολογία τον USA! Στο προσεχές μέλλον θα ακούσουμε πολλά ευχάριστα νέα!

 3. Το attitude της Τουρκίας του τύπου όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω, και φέρτε μου καρπούζια να βάλω κάτω απο την ίδια μασχάλη, δεν θα της βγεί σε καλό.
  Μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να της συμπεριφέρονται πολιτισμένα δεν όμως ο κανόνας.
  Οι Αμερικάνοι ξέρουν πως θα σε κάνουν να βράσεις στο ζουμί σου.
  Άν οι Αμερικάνοι είχαν λόγους να μην δίνουν τους κωδικούς σε άλλες χώρες, τώρα πια έχουν πολλούς περισσότερους για να μην τους δώσουν στην Τουρκία.
  Αυτό το attitude, είσαι δεν είσαι φίλος,είναι δεν είναι φίλος μου ο εχθρός σου,ξαφνικά στέλω στολίσκο για να στην σπάσω,με τον εχθρό σου έχω ζωτικά συμφέροντα και δεν συναινώ σε κυρώσεις ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ.
  Θέλω να πιστεύω πως άν η Τουρκία απειλήσει οτι θα αποχωρίσει απο το πρόγραμμα του JSF,θα την αφήσουν να αποχωρήσει.(και ας κοιτάξει να βολευτεί με Κορεάτικα).

 4. Προσπαθώντας να μάθω στον γιο μου την στρατηγική του σκακιού,
  του λέω, κερδίζει αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη, ή,
  αυτός που θα αξιοποίηση το λάθος του αντιπάλου.
  Η τουρκια έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος θεωρώντας όπως λες
  και εσύ Επώνυμε, ότι «εγώ είμαι και κανένας άλλος» ένα λάθος που
  έχει προγραμματισθεί και δεν αλλάζει, τώρα εξαρτάται από τους
  δικούς μας επιτελείς να αξιοποιήσουν αυτό το λάθος του
  αντιπαλου για να κάνουν ματ! «checkmate»

 5. Σιγά μη σε ακούσει ο Fotia&Tsekouri (μεταμφίεση του Mυρμιδονα) και χάθηκες!
  Εγώ ήμουν ο μεγαλύτερος αντισιωνιστής, σήμερα τους βλέπω σαν σπουδαίους
  συμμάχους που θα μας βγάλουν από το βάλτο της τουρκικης απειλής!

 6. Καλό θα είναι να κρατάτε και μια πισινή για το Ισραήλ.
  Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του.

 7. ΥΓ:Επειδή έχουν φροντίσει οι Ρώσοι και έχουν κάνει μάγκες με πυρηνικά μερικούς απο τους ορκισμένους εχθρούς του.(σερά έχει και η Τουρκιά με το Ακούγιου).

 8. Πολύ σωστά Επώνυμε, αυτό ακριβώς είναι που συμφώνησαν
  οι Ιράν, Συρία και Τουρκια, ότι το Ισραήλ μια μέρα δεν θα
  υπάρχει και είναι μάλλον σίγουρο, αλλα αυτό θα πάρει
  ίσως 50-100 χρονια, αλλά, η τουρκια σε λίγο θα
  πλερώσει την στροφή της με διαμελισμό.

 9. Μακάρι η Τουρκία να πληρώσει την στροφή της με διαμελισμό και ταπείνωση+.
  Περιμένω ξαφνική εξέλιξη στο μέτωπο Ιράν Ισραήλ σύντομα.Τα 50 με 100 χρόνια όπως τρέχουν οι εξελίξεις είναι πάαααρα πολλά.

 10. Τι; Δεν δίνουν οι ΗΠΑ τους κωδικούς του F35 στην Τουρκιά;
  Δεν έχει παρά να τους ζητήσει απο τους Κινέζους.(Οι οποίοι σύμφωνα με τον Πούτιν τους έχουν υποκλέψει).
  sorry….η Ελλάδα δεν χρειάζεται ΑΦ που οι κωδικοί του έχουν ΗΔΗ υποκλαπεί!!

 11. Κάποιοι κάποτε κατηγορούσαν τις ελληνικές ηγεσίες ότι δεν συμμετείχαμε στο πρόγραμμα, πόσα προβλήματα αλήθεια θα είχαμε? Αυτό για κάποιους δημοσιογράφους που αν και στρατιωτικοί αναλυτές έκαναν τη θητεία τους στο πεντάγωνο άντε μέχρι το πολεμικό μουσείο και σήμερα έχουν άποψη…

 12. Απο σχετικη δηλωση του Πλεσσα (υπεθυνος πωλησεων του F35 στην περιοχη)ειπε για κοστος κοντα στα 60 εκατ. $!!!!

 13. πριν ποσα χρονια ρε τζονυ, δεν βλεπεις τι γραφει το αρθρο; 160$ ειναι η τιμη και θα ανεβει αμα συναντησουν και αλλα προβληματα

 14. Δε καταλαβαίνω τους πανηγυρισμούς, τα περί ισραήλ, στρατηγικής συνεργασίας, τιμωρίας της τουρκίας κλπ κλπ κλπ

  Η Αμερική ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ δεν έδωσε κωδικούς οπλικού συστήματος ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ σύμμαχο ή νατοικό κράτος. Oύτε οι Ισραηλινοί δε θα αποκτήσουν τέτοια πρόσβαση πόσο μάλλον οι Τούρκοι που ΠΟΤΕ δεν απόκτησαν σε κανένα όπλικό σύστημα . Θυμίζω τη προμήθεια των επιθετικών ελικοπτέρων που χρόνια απαιτούσαν πρόσβαση σε κωδικούς και λογισμικό και στο τέλος οι αμερικανικές εταιρείες αποσύρθηκαν λόγω της δαμόκλειας σπάθης της αμερικανικής νομοθεσίας.

  Η αμερικανική νομοθεσία είναι δρακόντεια και εξοντωτική σε πιθανή πώληση ή διαρροή τέτοιων κωδικών από κατασκευάστρια εταιρεία.

  Το άρθρο λοιπόν δεν έχει καμία απολύτως σημασία και καμία απολύτως αξία για τα ελληνικά συμφέροντα.

  Ειδικά για το Φ-35 ούτε καν η συντήρηση κρίσιμων εξαρτημένων δε θα γίνεται στη χώρα του αγοραστή αλλά σε 2 κέντρα στην ευρώπη Ιταλία και Αγγλία όπου θα μπαίνουν στο εργαστήριο ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ της USAF.

 15. Τώρα για το κόστος του Φ-35 το τι λέει ο Ντένης ο τρομερός έλάχιστη σημασία έχει. Το ικανότατο πατριωτάκι να προμοτάρει τη πραμάτεια του θέλει.

  Το GAO το αμερικανικό ελεγκτικό όργανο που είναι ΚΕΡΒΕΡΟΣ του δημόσιου χρήματος και έχει ακυρώσει ή περικόψει ουκ ολίγα στρατιωτικά προγράμματα αναφέρει ότι κόστος έχει φτάσει στα 140-150 εκ με προοπτική να ακουμπήσει τα 200 εκ.

  Αυτά για να μην αναμεταδίδονται αμάσητα σχόλια από παπαγάλους.

  Ασε δε και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πτητικό πρόγραμμα το αεροσκάφος γαι τα οποία έχουμε μιλήσει εκτενώς όλοι. Στην αμερική έχει ξεκινήσει πολύ σοβαρή συζήτηση για το αν πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα και ο μόνος λόγος που τους φρενάρει είναι τα τεράστια ποσά που έχουν ξοδευτεί και το τσαλάκωμα του πρεστίζ της Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο ειδικά σε ένα τομέα που είναι πρωτοπόροι.

 16. ΒΑΣΙΛΗΣ, Οι τιμές που δίνεις βέβαια αφορούν δολλάρια οπότε είναι κατά τι φτηνότερο, αλλά από την άλλη είναι τιμές που θα το προμηθευτούν οι Αμερικάνοι, στις οποίες δεν εμπεριέχεται το κόστος ανάπτυξης. Ενας ξένος όταν αγοράζει κάτι, πληρώνει επίσης και την τεχνολογία άρα η τιμή προμήθειας του είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 200εκ δολ. που αναφέρεις. Πιστεύω πως η τιμή που θα πωλούνται τα F35 θα είναι πάνω από 200εκ ευρώ για fly-away.
  Τέλος όπως λες το ΑΦ εκτός του ότι παρουσιάζει προβλήματα (μάλλον σοβαρά όπως φαίνεται) δεν φέρνει καμμία επανάσταση στον τομέα και μάλλον δεν θα είναι ούτε του επιπέδου F16 block52.
  Προσωπικά εύχομαι οι μπουνταλάδες να το αγοράσουν. Προφανώς δεν μπορούν με αυτές τις τιμές να πάρουν ούτε 30 κομμάτια. Και θα πρέπει να σταματήσουν οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα για να τα πάρουν. Αλλά επειδή δεν είναι ηλίθιοι, μάλλον μας δουλεύουν και μας πλασάρουν την αγορά των 100 κομματιών για να τρομάξουμε και να ενδώσουμε στην μοιρασιά του Αιγαίου, χωρίς καν να ανοίξουν το πορτοφόλι τους.

 17. BB,

  Exoυν χυθεί τόννοι μελάνης για τη καταλληλότητα η μη του f-35.
  H σύλληψη της ιδέας είναι πρωτοποριακή αλλά και το τεχνολογικό ρίσκο όπως και οι συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν τεράστιοι.

  Ακόμα και αν είμαστε καλοπροαίρετοι και καλόπιστοι στις κορυφαίες και ανεπανάληπτες δυνατότητες της αμερικανικής αεροναυπιγικής στη κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών τα πράσγματα με το Φ-35 δε πάνε όπως τα είχαν υπολογίσει οι εμπνευστές του σχεδίου.

  Πολλοί αμερικανοί υποβάλλουν τα εξής βασανιστικά ερωτήματα.

  Γιατί να πληρώσει το Αμερικανικό δημόσιο 180-200 εκ/τμχ για ένα αεροσκάφος το οποίο δε έχει τόσο υπέρτερες δυνατότητες από το F-18 SUPER HORNET και το παλιότερο F-15 στο βομβαρδισμό που κοστίζουν 50-70 εκ/τμχ ( ούτε λόγος για αναχαίτηση όπως γράφουν πολλοί άσχετοι)????

  Για ποιο λόγο να ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα, όταν η τεχνολογία των UCAV αναπτύσεται ραγδαία με πεδίο δοκιμών το Aφγανιστάν όταν μπορούν να γίνουν με κλάσμα κόστους χωρίς το κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών οι ίδιες σχεδόν αποστολές.

  Το σίριαλ F-35 θα έχει πάρα πολλά επεισόδια και στάσεις ακόμα.

  Όπως και να καταλήξει πάντως ΚΩΔΙΚΟΊ και ΠΡΌΣΒΑΣΗ σε ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ σε Τουρκία μόνο ως πρώιμο προταπριλιάτικο αστείο μπορεί να ακουστεί λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας και της πάγιας αμερικανικής πολιτικής στις πωλήσεις όπλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s