"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει το Υπουργικό μετά τη θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής


Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως από τις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ενημερώσει για τα κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για ιστορικές αποφάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ, και για συμφωνία που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές.

Η Ελλάδα πέτυχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα στο 4,2%.

Παράλληλα, με τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στο μηχανισμό στήριξης να αγοράζει κρατικά ομόλογα από χώρες του ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ως απόρροια αυτών των αποφάσεων, ενώ διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η ΝΔ καλωσόρισε την επιμύκηνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου, σημειώνοντας όμως ότι «αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η ΝΔ, το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό».

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να διευκρινίσει «τι και πώς πρόκειται να κάνει» όσον αφορά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε την πρότασή του για «αλλαγή των όρων του Μνημονίου».

«Καμιά εμπιστοσύνη στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Λέει ψέμματα. Για το λαό έρχονται ακόμα χειρότερα και δίχως τελειωμό» ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, διά στόματος του κ. Μάκη Μαΐλλη.

«Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε» αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη» την επιμήκυνση που επιτεύχθηκε. «Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους», κατέληξε.

«Η διεκδίκηση αφορούσε και στην έκδοση του ευρωομολόγου, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια ανάσα και αυτά τα οποία αποφασίστηκαν. Ωστόσο στη διάρκεια αυτής της ανάσας πρέπει να γίνουν πολλά στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας και βεβαίως πρέπει να αποκρουστεί το ‘Σύμφωνο για το ευρώ’, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει ρύθμιση της λιτότητας, μείωση της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και περαιτέρω χτύπημα στα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα» σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

4 thoughts on “Συνεδριάζει το Υπουργικό μετά τη θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής

 1. Μήπως η κατάσταση στην οποία φτάσαμε δεν είναι παρά το λογικό αποτέλεσμα των πράξεων που προηγήθηκαν;

  Καταναλώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, μόνο ψευδαισθήσεις. Ψευδαισθήσεις για τις ανάγκες μας και ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητές μας.

  Καταναλώθηκαν εκατομμύρια εργατοωρών, meetings, συνεδρίων, μελετών και μεταπτυχιακών μόνο και μόνο για να βρούμε τρόπους το μαύρο να φαίνεται άσπρο. Εταιρίες ολόκληρες στηρίχτηκαν σε λογιστικά τεχνάσματα που τις εμφάνιζαν εύρωστες, ενώ ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Αποταμιεύσεις πολιτών, οδηγήθηκαν σε «σύγχρονα επενδυτικά προϊόντα», που βασίζονταν σε παρόμοιου είδους λογιστικά τεχνάσματα.

  Είπαμε δηλαδή με λίγα λόγια ψέματα ο ένας στον άλλον, και το ξέραμε…

  Είπαμε, όμως ψέματα και στον εαυτό μας όταν αποδεχθήκαμε τα πρότυπα ζωής που μας πρότειναν. Κι όμως, κάποτε η υλική ευημερία υπήρχε και με λιγότερα έσοδα.

  Μήπως κάναμε λάθος στην συνταγή της ευημερίας; Πόσες άραγε εργατοώρες θα έπρεπε να έχουμε καταναλώσει για να αξιοποιήσουμε στοιχεία της πνευματικής κληρονομιάς που μας δόθηκε απλόχερα; Μήπως αντί να προσθέτουμε καταναλωτικά πρότυπα θα είχαμε ωφεληθεί εάν αλλάζαμε τα πρότυπα; Αφήσαμε ανεξέλεγκτα τα πράγματα για να απολαύσουμε κι εμείς τον μύθο που μας πότισαν. Μας άρεσε. Τώρα, όμως ήρθε το τίμημα. Σήμερα κάνουμε ταμείο. Και το ταμείο λέει ότι ήρθε η ώρα να σκύψουμε βαθειά μέσα μας, να κάνουμε την προσωπική και συλλογική μας απογραφή, και ότι μετά από κάθε καταιγίδα έρχεται η γαλήνη. Η γαλήνη, όμως θα είναι με τα δικά της πρότυπα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να πέσουμε για να ξανασηκωθούμε δυνατότεροι. Όχι καταναλωτικότεροι. Δυνατότεροι μέσα μας. Δυνατότεροι πνευματικά, όχι υλικά. Είναι απλό και το ξέραμε. Ο σπόρος πρέπει να πέσει στη Γη για να γίνει ρίζα για νέους σπόρους. Ο Ήλιος χάνεται κάθε μέρα για να ξαναβγεί την επόμενη. Και στο Θιβέτ, φτιάχνουν με πάζλ έργα τέχνης που διαρκούν 2-3 χρόνια, και μόλις τα ετοιμάσουν, απλά τα καταστρέφουν…

  Συμπέρασμα: Kάθε κρίση συνεπάγεται, και πρέπει να συνεπάγεται, περισσότερη πνευματικότητα.

  (από το Ξάνθη Φιλοσοφείν)

 2. Καί αν θέλετε κύριοι πολιτικοί να αποκτήσετε αξιοπιστία, χώστε στη φυλακή όσους μας έκλεβαν τόσα χρόνια. Δεν θέλουμε να επενδύσουν στο μέλλον μας ξανά οι ίδιοι άνθρωποι!

 3. @ 1 και @2.

  Ακριβώς ετσι είναι,ευτυχώς δεν χαθηκαν οι υπεύθυνοι και με γνωσεις σχολιαστές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s