"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Σύλληψη Επισκόπου Νεαπόλεως, Ιερέως και Ευρωβουλευτών


Το κατοχικό καθεστώς συνέλαβε σήμερα ευρωβουλευτές και ιερωμένους, οι οποίοι πήγαν στις κατεχόμενες περιοχές για να διαπιστώσουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η λεγόμενη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος συνέλαβε την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα -γιο του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα- και Αρτούρ Ζασάστα και τη Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, τον Κύπριο πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και τον πατέρα Σάββα, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μαζί τους συνελήφθη και ο Λοϊζος Αυξεντίου, ο οποίος ως μέλος της Κίνησης Προσφύγων, είχε υποβάλει προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, η οποία οδήγησε και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου.

Η σύλληψη έγινε στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούνται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η κ. Θεοχάρους δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ, ότι η ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα για να διαπιστώσει την καταστροφή εκκλησιών στο Ριζοκάρπασο και την περιοχή Μεσαορίας, την πεδιάδα μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι λεγόμενοι αστυνομικοί τους πήραν τις ταυτότητες χωρίς να τους δώσουν καμιά εξήγηση, ούτε γιατί τους συνέλαβαν ή που είχαν μεταφέρει τους άλλους άνδρες. Η τηλεφωνική συνομιλία της κ. Θεοχάρους, μέσω κινητού τηλεφώνου διακόπηκε απότομα.

Για την σύλληψη ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε επαφές με το κατοχικό καθεστώς για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τις συλλήψεις

H κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει και καταγγέλλει τη σημερινή παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει επτά άτομα, τέσσερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και την ευρωβουλευτή κα Ελένη Θεοχάρους, τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, ένα ιερέα και ένα ακόμη πρόσωπο.

«Αυτή η παράνομη ενέργεια, η οποία δείχνει τι σημαίνει κατοχή, υποσκάπτει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως συλληφθέντων.

Νεότερη ενημέρωση – 17:09 (Αφέθηκαν ελευθέροι αλλά αρνούνται να αποχωρήσουν εάν δεν αφεθούν όλοι)

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι το κατοχικό καθεστώς άφησε ελεύθερους όλους τους Ευρωβουλευτές και τους άλλους συλληφθέντες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκτός από τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοίζο Αυξεντίου, τους οποίους κατηγορούν ότι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη.

Ωστόσο οι Ευρωβουλευτές αρνούνται να αποχωρήσουν από το χώρο κράτησής τους, επιμένοντας να αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη της ομάδας που είχε μεταβεί στα κατεχόμενα για να διερευνήσει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα, γιος του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάστα, η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο πατήρ Σάββας, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ  απο το φιλικο μας http://vatopaidi.wordpress.com/2011/03/13/%cf%83%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%89%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ad%cf%89%cf%82-%ce%ba/

2 thoughts on “Σύλληψη Επισκόπου Νεαπόλεως, Ιερέως και Ευρωβουλευτών

  1. Τί μου θυμίζουν αυτά…….
    Πίσω στο 1964, μερικές φορές, αφελείς Ελληνοκύπριοι επισκέπτοντο περιοχές της βόρειας Λευκωσίας, η οποία εβρίσκετο υπό τον έλεγχο των σκύλων,εεε συγνώμη, των τούρκων. Κάποιους από αυτούς τους απήγαγαν και μέχρι σήμερα αγνοούνται….

    Βλέπετε αγαπητοί, τί βάσανα τραβά κάποιος άνθρωπος όταν έχει να κάνει με τούρκους;
    Βλέπετε αγαπητοί, τί βάσανα τραβά κάποιος όταν έχει να κάνει με ηλίθιους πολιτικούς, άχρηστους, προδότες που από το 1960 ψάχνουν για λύση μαζί τους;

    Αίσχος είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να πω. Και ντροπή είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να νιώσω που είμαι Ελληνοκύπριος και επιτρέπω στους κοπροπολιτικούς της Κύπρου να κάνουν μπίζνες με τους τούρκους…

  2. Ναί,αλλά τουλάχιστο ρέ φίλε ( Αντρος(Λευκωσία) εσένα βγήκε ένας υπουργός σου καί είπε ότι ό νταβούτογλου «έχει τήν μορφή χιλίων πιθήκων»…Καί τού βγάζω τό καπέλο τού ανθρώπου βέβαια!Εδώ,σέ μάς στήν -υπόλοιπη- Ελλάδα,λές νά υπάρχει κάποιος τέτοιος,μέ τό ίδιο θάρρος???Καί τί δέν θά ‘δινα νά υπήρχε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s