"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ» ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


«ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ» ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Φαντάροι με πτυχίο… αγρότη

Πιστοποιημένη εκπαίδευση στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον αγροτουρισμό θα προσφέρει σε τριάντα οπλίτες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ασχολείται κυρίως με την πιστοποιημένη εκπαίδευση νέων αγροτών.

Το υπουργείο εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο η θητεία γίνεται «παραγωγικότερη» και έτσι μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ακολουθήσει και η γενική εφαρμογή του, ώστε όσοι στρατεύσιμοι το επιθυμούν να μπορούν να ενταχτούν σε αυτό.

Η καινοτομία αυτή πάντως έχει προβληματίσει πολλά στελέχη που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναρωτιούνται πώς θα γίνει να χωρέσουν «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», όταν είναι γνωστό πως ήδη πολλές μονάδες υποφέρουν από έλλειψη οπλιτών με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες άντρες να ακολουθούν εξαντλητικό πρόγραμμα.

Το υπουργείο πάντως φαίνεται αποφασισμένο να ακολουθήσει τη ρότα που έχει χαράξει συνεργαζόμενο με ολοένα και περισσότερους φορείς αφού, όπως φαίνεται, υπάρχει γενικότερος προβληματισμός για τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλοί τόνιζαν, όταν εξαγγέλθηκε ο θεσμός του «Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη», πως θα παρείχε επαγγελματική διέξοδο για τους νέους, ενώ από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλου, όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήταν να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η θητεία με την αγορά εργασίας, έτσι στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΘΑ (ΓΔΟΣΥ/ΔΑΔΠ) συστήθηκε Γραφείο Σύνδεσης Θητείας με την Αγορά Εργασίας, που στόχο έχει την υποστήριξη των στρατευσίμων στην προσπάθειά τους για ανεύρεση εργασίας μετά το πέρας της θητείας τους, βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους, μέσω του ΟΑΕΔ, των επιμελητηρίων και του ιδιωτικού τομέα.

Επαγγελματική εμπειρία

Η δράση αναπτύχτηκε μάλιστα με τη στενή συνεργασία του ίδιου του υπουργού με τον τότε υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη, και έχει στόχο οι οπλίτες θητείας (από 19 έως 35 ετών) ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την επαγγελματική τους εμπειρία και την εκπαίδευση που υφίστανται κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες:

α. Οπλίτες απόφοιτοι ΙΕΚ ή ΤΕΛ ή ΕΠΑΛ ή ΤΕΙ ή ΑΕΙ ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών.

β. Οπλίτες που ναι μεν δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο, αλλά αποκτούν γνώσεις λόγω της ειδικότητας που τους έχει απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας ή αποφοιτούν από τα πιστοποιημένα ΚΕΚ των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. αρτοποιός, μάγειρας, οδηγός οχημάτων, τεχνικός τηλεπικοινωνιών, τεχνικός ηλεκτρονικών συστημάτων κ.ο.κ.).

γ. Οπλίτες που δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο, γιατί τούτο δεν απαιτείται λόγω της φύσης της απονεμηθείσας κατά τη διάρκεια της θητείας τους ειδικότητας (π.χ. χτίστης, ελαιοχρωματιστής).

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάλιστα σε ρόλο «εργοδότη» δίνει στους οπλίτες θητείας που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, επίσημη, θεωρημένη «βεβαίωση εργασιακής εμπειρίας», ώστε να ξεκινούν με ένα εφόδιο την αναζήτηση εργασίας, ενώ στο Γραφείο Σύνδεσης Θητείας με Αγορά Εργασίας υπάρχει βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των οπλιτών θητείας, για όσους επιθυμούν την υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ στην εύρεση εργασίας μέσω του συγκεκριμένου Γραφείου ώστε να εντοπίσουν τις αγγελίες για εργασία μέσω και ενός link που υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (www.mod.mil.gr), με άμεση παραπομπή στην ιστοσελίδα αναγγελίας κενών θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ και τον ιδιωτικό τομέα.

Για τους δε υπηρετούντες οπλίτες θητείας που είτε αντιμετωπίζουν δυσκολία στη χρήση της ιστοσελίδας είτε επιθυμούν συμβουλευτική υποστήριξη στην εύρεση εργασίας, υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας με το Γραφείο Σύνδεσης Θητείας με Αγορά Εργασίας του ΥΠΕΘΑ, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις thiteia-ergasia@mod.mil.gr ή thiteia-ergasia@mil.gr.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s